tgmbr Napisano Czerwiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2007 Witam, pisze poniewaz mam dosc spory problem z uruchomieniem filmów na Fedorze 7. Otóz stosowalem sie zgodnie z poradnikiem http://poradnik.fedorapl.org/ i niestety pod Fedora 7 nie dziala (na fedora core 6 uzywalem go i nie bylo problemów). Instalowalem wsyzstkie mozliwe biblioteki które moglyby tu cos zdzialac: ibdvdcss libdvdnav xvidcore ffmpeg xine. Próbowalem z programmi Totem-xine, mplayer (z jego recznie wgranymi kodekami do /usr/lib/codecs/), vlc playera i pod zadnym nie udalo mi sie uruchomic... Co robie zle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Czerwiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2007 Przypuszczam, że jeszcze nie ma wszystkich paczek które są Ci potrzebne na F 7. Poczekaj kilka dni, może problem sam się rozwiąże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UYSzosti Napisano Czerwiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2007 Witam, ja rozwiązałem to w ten sposób: skopiowałem wszystkie kodeki ze strony mplayera: http://www1.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/...0061022.tar.bz2 do katalogu /usr/lib/codecs następnie wszystkie kodeki z tego pakietu: ftp://mandrake.contactel.cz/plf/mandrake/...2007.0.i586.rpm w to samo miejsce czyli do katalogu /usr/lib/codecs i wszystko mi czyta i działa włączenie z h264 i rmvb a i zapomniałem, odpalam z mplayera w konsolce ma się rozumieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tgmbr Napisano Czerwiec 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2007 Prawde powiedziawszy nie uruchamilem wczesniej mplayera z konsolki, ale zawsze jest ten pierwszy raz Zrobilem tak jak mówiles. Z obu plików wyciagnalem kodeki i wrzucilem do /usr/lib/codecs, potem odpalilem i lipa. Potem wpadlem na to by odpalic troszke i naszej uzylem mplayera -vo x11 i smiga, tak samo w wersji odpalanej nie z pod konsolki tylko trzeba zmienic preferencje video... Filmy dzialaja jednak tylko pod outputem x11, który nie obsluguje skalowania, czyli nie mozna nic na fullscreen odpalic co jest dosyc meczace. Moze ktos ma pomysl jak to pod xv odpalac? Nie wiem czy to cos pomoze ale mam karte intel 915 na laptopie... btw. czy komus w ogóle udalo sie jednak pod nowa Fedora 7 odpalic xvida/divxa pod Totemem albo VLC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 Może to nie to samo, ale totem-xine działa bez problemu (totem od razu usunąłem, ale podejrzewam że też pójdzie). Nie korzystałem z żadnego poradnika, ale z tej strony http://www.gnome.org/projects/totem/ . Pakiety jakie zainstalowałem to: [root@localhost X11]# rpm -qa | grep 'gstream*' gstreamer-plugins-base-0.10.12-2.fc7 gstreamer-ffmpeg-0.10.2-2.lvn7 gstreamer-0.10.12-1.fc7 gstreamer-plugins-good-0.10.5-6.fc7 gstreamer-plugins-ugly-0.10.5-2.lvn7 gstreamer-plugins-bad-0.10.4-1.lvn7 gstreamer-tools-0.10.12-1.fc7 Można też skopiować kodeki mplayera do folderu /usr/lib/win32 lub zrobić dowiązanie, ale te metody są już chyba przestarzałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tgmbr Napisano Czerwiec 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 Mam zainstalowane wszystkie kodeki które podales w identycznych wersjach, niestety ciagle nic :/ Za kazdym razem przy odpalaniu filmu w Totemie otrzymuje: Video codec 'XviD' is not handled. Udalo mi sie jednak odpalic mplayer z xv. Pomoglo zmiana w konfiguracji grafy z sterownika Intela na wersje intel i810. Wiec od biedy moge ogladac filmy w mplayerze juz na pelnym ekranie. Ciagle jednak dreczy mnie kwestia Totema... thof instalowales jeszcze jakies kodeki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 instalowałeś jeszcze jakieś kodeki?Raczej nie, ewentualnie libdvdcss, libdvdnav, ffmpeg-libs . Wcześniej napisałem, że mam totem-xine, ale właśnie zainstalowałem totem i także odtwarza bez problemów. Co do tego dowiązania to ln -s /usr/bin/codecs /usr/bin/win32 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tgmbr Napisano Czerwiec 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 I niestety nie pomaga :/ Mam te same paczki co ty, zrobiłem dowiązanie ln -s /usr/lib/codecs /usr/bin/win32 i zero efektów :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Czerwiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 Polecam yum install totem-xine libdvdcss libdvdnav xine-lib-extras-nonfree Jeszcze nie znalazlem na dysku niczego, czego nie bylby w stanie odtworzyc. Wszelakie mp4, vob, mkv itp. chodza bez zajakniecia. Zadnego babrania sie z kopiowaniem/linkowaniem kodeków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tgmbr Napisano Czerwiec 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 xine-lib-extras-nonfree I tego mi było trzeba Dziękuje wszystkim za pomoc, wszystko już mi pięknie śmiga... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Czerwiec 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 echo -e "remove totem totem-plparser\n install totem-xine libdvdcss totem-xine-plparser xine-lib-extras-nonfree libdvdnav\n run\n quit" | yum -y shell Dla potomnych niech zostanie polecenie. Nie wywali rhytmboksa a odtworzy wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Lipiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2007 Po wpisanie tego co napisał adios wyświetliło mi się Loading "installonlyn" plugin Setting up Yum Shell > Setting up Remove Process No Match for argument: totem-plparser No Match for argument: totem > Setting up Install Process Parsing package install arguments updates 100% |=========================| 1.9 kB 00:00 fedora 100% |=========================| 2.1 kB 00:00 > > Leaving Shell Zaś po wpisaniu: yum install totem-xine libdvdcss libdvdnav xine-lib-extras-nonfree Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Parsing package install arguments Nothing to do To mój pierwszy dzień używania Linuksa, ale coś mi się wydaje, że nie udało mi się zainstalować tych kodeków. Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Lipiec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2007 PIerwsze co musisz zrobić przed wykonaniem plecenia adiosa to jako root rpm -ihv http://rpm.livna.org/livna-release-7.rpm Ostatnio się powtarzam bo w każdym poście to piszę, chyba trzeba dorzucić gdzieś jakiś wątek o instalacji dodatkowych repozytorium w świeżym systemie. pokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zooba Napisano Sierpień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2007 Rewelacyjny wątek. Dzięki niemu w pierwszej godzinie po instalacji Fedora 7 zainstalowałem kodeki dla audio i video. Może by stworzyć z tego wątek typu HOW-TO dla wszystkich szukających informacji o multimediach? Pozdrawiam autorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feodora Napisano Sierpień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2007 Świetny temat ja też się uporałem z odtwarzaniem filmów na dvd trzeba go przykleić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi