Skocz do zawartości

Xvid Na Fedora 7

tgmbr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pisze poniewaz mam dosc spory problem z uruchomieniem filmów na Fedorze 7. Otóz stosowalem sie zgodnie z poradnikiem

http://poradnik.fedorapl.org/ i niestety pod Fedora 7 nie dziala (na fedora core 6 uzywalem go i nie bylo problemów).

Instalowalem wsyzstkie mozliwe biblioteki które moglyby tu cos zdzialac: ibdvdcss libdvdnav xvidcore ffmpeg xine. Próbowalem z programmi Totem-xine, mplayer (z jego recznie wgranymi kodekami do /usr/lib/codecs/), vlc playera i pod zadnym nie udalo mi sie uruchomic... Co robie zle?

Witam, ja rozwiązałem to w ten sposób:

skopiowałem wszystkie kodeki ze strony mplayera:

http://www1.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/...0061022.tar.bz2

do katalogu /usr/lib/codecs

następnie wszystkie kodeki z tego pakietu:

ftp://mandrake.contactel.cz/plf/mandrake/...2007.0.i586.rpm

w to samo miejsce czyli do katalogu /usr/lib/codecs

i wszystko mi czyta i działa włączenie z h264 i rmvb

a i zapomniałem, odpalam z mplayera w konsolce ma się rozumieć :D

Prawde powiedziawszy nie uruchamilem wczesniej mplayera z konsolki, ale zawsze jest ten pierwszy raz ;) Zrobilem tak jak mówiles. Z obu plików wyciagnalem kodeki i wrzucilem do /usr/lib/codecs, potem odpalilem i lipa. Potem wpadlem na to by odpalic troszke i naszej uzylem mplayera -vo x11 i smiga, tak samo w wersji odpalanej nie z pod konsolki tylko trzeba zmienic preferencje video...

Filmy dzialaja jednak tylko pod outputem x11, który nie obsluguje skalowania, czyli nie mozna nic na fullscreen odpalic co jest dosyc meczace. Moze ktos ma pomysl jak to pod xv odpalac? Nie wiem czy to cos pomoze ale mam karte intel 915 na laptopie...

btw. czy komus w ogóle udalo sie jednak pod nowa Fedora 7 odpalic xvida/divxa pod Totemem albo VLC?

Może to nie to samo, ale totem-xine działa bez problemu (totem od razu usunąłem, ale podejrzewam że też pójdzie). Nie korzystałem z żadnego poradnika, ale z tej strony http://www.gnome.org/projects/totem/ . Pakiety jakie zainstalowałem to:

[root@localhost X11]# rpm -qa | grep 'gstream*'
gstreamer-plugins-base-0.10.12-2.fc7
gstreamer-ffmpeg-0.10.2-2.lvn7
gstreamer-0.10.12-1.fc7
gstreamer-plugins-good-0.10.5-6.fc7
gstreamer-plugins-ugly-0.10.5-2.lvn7
gstreamer-plugins-bad-0.10.4-1.lvn7
gstreamer-tools-0.10.12-1.fc7

Można też skopiować kodeki mplayera do folderu /usr/lib/win32 lub zrobić dowiązanie, ale te metody są już chyba przestarzałe.

Mam zainstalowane wszystkie kodeki które podales w identycznych wersjach, niestety ciagle nic :/ Za kazdym razem przy odpalaniu filmu w Totemie otrzymuje:

Video codec 'XviD' is not handled.

Udalo mi sie jednak odpalic mplayer z xv. Pomoglo zmiana w konfiguracji grafy z sterownika Intela na wersje intel i810. Wiec od biedy moge ogladac filmy w mplayerze juz na pelnym ekranie. Ciagle jednak dreczy mnie kwestia Totema... thof instalowales jeszcze jakies kodeki?

instalowałeś jeszcze jakieś kodeki?
Raczej nie, ewentualnie libdvdcss, libdvdnav, ffmpeg-libs . Wcześniej napisałem, że mam totem-xine, ale właśnie zainstalowałem totem i także odtwarza bez problemów. Co do tego dowiązania to ln -s /usr/bin/codecs /usr/bin/win32 .

Polecam

yum install totem-xine libdvdcss libdvdnav xine-lib-extras-nonfree

Jeszcze nie znalazlem na dysku niczego, czego nie bylby w stanie odtworzyc. Wszelakie mp4, vob, mkv itp. chodza bez zajakniecia.

Zadnego babrania sie z kopiowaniem/linkowaniem kodeków.

• 1 month later...

Po wpisanie tego co napisał adios wyświetliło mi się

Loading "installonlyn" plugin
Setting up Yum Shell
> Setting up Remove Process
No Match for argument: totem-plparser
No Match for argument: totem
> Setting up Install Process
Parsing package install arguments
updates                   100% |=========================| 1.9 kB    00:00
fedora                    100% |=========================| 2.1 kB    00:00
> > Leaving Shell

Zaś po wpisaniu: yum install totem-xine libdvdcss libdvdnav xine-lib-extras-nonfree

Loading "installonlyn" plugin
Setting up Install Process
Parsing package install arguments
Nothing to do

To mój pierwszy dzień używania Linuksa, ale coś mi się wydaje, że nie udało mi się zainstalować tych kodeków. :) Co zrobić?

PIerwsze co musisz zrobić przed wykonaniem plecenia adiosa to jako root

rpm -ihv http://rpm.livna.org/livna-release-7.rpm

Ostatnio się powtarzam bo w każdym poście to piszę, chyba trzeba dorzucić gdzieś jakiś wątek o instalacji dodatkowych repozytorium w świeżym systemie.

pokój

• 1 month later...
  • 2 weeks later...