Skocz do zawartości

Uruchomienie Neostrady Ruter Pentagram Cerberus Adsl

mrdow

Rekomendowane odpowiedzi

Aby mieć dostęp do panelu konfiguracyjnego routera musisz podłączyć router do karty sieciowej. Następnie w /usr/bin/system-config-network stwórz nowe połączenie Ethernet (standardowo nic nie musisz zmienia, tylko klikać dalej) i odpal je przyciskiem Aktywuj. Jak już połączysz się z routerem to w dowolnej przeglądarce internetowej wpisz jego adres np. 192.168.1.100 . Resztę masz w instrukcji routera, możesz ją też ściągnąć ze strony producenta.

Aby mieć dostęp do panelu konfiguracyjnego routera musisz podłączyć router do karty sieciowej. Następnie w /usr/bin/system-config-network stwórz nowe połączenie Ethernet (standardowo nic nie musisz zmienia, tylko klikać dalej) i odpal je przyciskiem Aktywuj. Jak już połączysz się z routerem to w dowolnej przeglądarce internetowej wpisz jego adres np. 192.168.1.100 . Resztę masz w instrukcji routera, możesz ją też ściągnąć ze strony producenta.

Dziękuję za szybką odpowiedż ,proszę jednak o napisanie mi gdzie i co mam kliknąć żeby wpisać lub wejść w /usr/bin/system-config-network ,jestem kompletnie zielony i dopiero zaczynam (tzn.chcę zacząć ) zabawę z linuxem bo mam już dość windy.

Dodam jeszcze że mam ten router już ponad rok(działa na windzie) i jak już wejdę w "stronę" routera przez przeglądarkę wpisując adres np. 192.168.1.100 to będę wiedział co robić dalej, chcę jedynie łopatologiczną instrukcję jak to zrobić na systemie linux.

Chcę żeby mi ktoś napisał np."jeśli chcesz korzystać z neostrady na systemie linux przez router Pentagram Cerberus Adsl-wejdz tu ..... , kliknij to .... ,dalej naciśnij to .... i wejdż dalej iii ,potem już wpisz adres w przeglądarkę i skonfiguruj routera :)" itp.

Pozdrawiam

jestem kompletnie zielony i dopiero zaczynam (tzn.chcę zacząć )
Proponowałbym zacząć od podstawowych informacji na temat systemu Linux. Bez podstawowej wiedzy z Twojej strony trudno będzie Ci pomóc. Jak nie będziesz wiedział np. gdzie się wpisuje polecenia takie jak podał thof.

jak już wejdę w "stronę" routera przez przeglądarkę wpisując adres np. 192.168.1.100 to będę wiedział co robić dalej,
No to w czym problem? Uruchom system, włącz przeglądarkę.

zaczynam właśnie np. od tego forum
Na forum rozwiązujemy zazwyczaj konkretne problemy. Nie myl forum ze szkółką. Podstawowe informacje musisz sam odnaleźć. Nikt Ci nie będzie tu pisał jak uruchomić terminal, bo gdybyś chwilę pomyślał, zalogował się do systemu i poklikał trochę po ikonkach na pulpicie i w menu, to pewnie sam znalazłbyś odpowiedź.

[EDIT]Zapewne znalazłbyś również "system-config-network" tyle, że pod nazwą konfigurowanie sieci albo jakoś tak podobnie.

P.S. Popracuj na ortografią i tylko mi nie pisz tutaj, że masz dysleksję czy dysgrafię ;)

Przepraszam jeśli uraziłem i zmusiłem do napisania kilku słów ale jeśli „nie chcesz to nie czytaj” ja do tego nie zmuszam.

Jeszcze jedno ,czemuż to cyt.” Nikt na forum nie będzie ci pisał jak uruchomić terminal” – kto pyta nie błądzi ,zawsze myślałem że po to właśnie jest forum ,przynajmniej ja w innych dziedzinach zawsze starałem , staram i będę się starał pomagać i służyć wiedzą jak tylko będę mógł.

No i na końcu – czepiłeś się ortografii ???,nie dopatrzyłem się wielkich uchybień w formie napisanego przeze mnie tekstu , może błędem było napisanie zamiast „nie kumam” - „niekoomam „ – piszę tak bo się „mnie tak podoba”

Jeśli temat się nie podoba to proszę go zamknąć, zamienia się w zbędną dyskusję.

Pozdrawiam

czemuż to cyt.” Nikt na forum nie będzie ci pisał jak uruchomić terminal”
Napisałem, że to nie szkółka ;) Takie rzeczy można przeczytać w sieci bez zadawania pytań na forum. Poza tym takie pytanie od razu budzi moje podejrzenie, że nawet nie próbowałeś znaleźć samodzielnie odpowiedniego miejsca. Ja również służę pomocą, ale pewną podstawową wiedzę musisz mieć, bo będzie ciężko. A uruchomienie terminala w linuksie to właśnie takie podstawy - nie trafić na terminal jest naprawdę bardzo trudno :)

No i na końcu – czepiłeś się ortografii ???
Bo niechlujne pisanie to brak szacunku dla współużytkowników forum. Element tzw.netykiety → http://rtfm.killfile.pl/#poprawnie

„niekoomam „ – piszę tak bo się „mnie tak podoba”
A mnie nie :) Dla mnie to nieco żałosne <_<

No i przekomarzania się ciąg dalszy, człowieku chciałem - nie piszę, że chcę, bo widać nie mam siły przebicia-więc chciałem żeby mi ktoś wszystko dokładnie napisał, nie jestem tak bystry jak ty (szkoda), mam windę i tylko jeden komp w domu, jeśli wywalę z niego windę i zainstaluję (_linuxa_ → Linuksa) ORT to nie będę miał dostępu do Internetu żeby w razie, czego poprosić o pomoc.

Wyjaśnienie słówek , jak byś nie wiedział, co piszę :

-windę – system operacyjny Windows XP Professional

-komp – komputer

:P

Pozdrawiam

jeśli wywalę z niego windę i zainstaluję (_linuxa_ → Linuksa) ORT to nie będę miał dostępu do Internetu żeby w razie, czego poprosić o pomoc.
Zainstaluj obok. Poszukaj na forum, bo tematy jak zrobić wolne miejsce na dysku pod Fedorę bez niszczenia istniejącej instalacji Windows były poruszane kilka razy.

Nie chcesz instalować? Nie ma problemu - ściągnij obraz LiveCD, wypal i uruchom z płyty.

Co do dokładnego napisania: dokładniej się nie da: po prostu uruchom terminal. Jak się zalogujesz, to poszukaj w menu pozycji opisanej jako "Terminal", "Gnome Terminal" lub podobnie. A potem wpisz to co podał wcześniej thof.

Jak już WalDo wyżej napisał: ściągnij wersję LiveCD. Jeśli mówisz że masz sieć przez router to nawet na LiveCD ci internet będzie działać (no chyba że masz akurat jakąś egzotyczną kartę sieciową). Wystarczy spróbować, ściągnij LiveCD zobacz, możesz od razu zainstalować, spartycjonować (tak właśnie tak! będziesz mógł mieć "windę" i Fedorę).

Trochę samodzielności. Ja jeszcze "wieki" temu (tj. około 7 lat) obsługi "windy" uczyłem się poprzez klikanie w "co popadnie". Obsługi terminala, GNOME, KDE - to samo. Klikałem, wpisywałem polecenia. Pomogło google, trochę forum. Nie ma się czego bać

Wielkie dzięki, właśnie o to mi chodziło, można było tak od razu :).

Czyli teraz tak

-ściągam live Cd ( jestem w trakcie ściągania Linux-EduCD 0.9 Pl.)

-odpalam i cieszę się widokiem :)

-podłączam router do karty sieciowej

- Następnie wpisuję w konsolę (terminal) "/usr/bin/system-config-network" - stwórz nowe połączenie Ethernet (standardowo nic nie muszę zmieniać, tylko klikać dalej) i odpalam przyciskiem Aktywuj.

-Jak już połączę się z routerem to w dowolnej przeglądarce internetowej wpisuję jego adres np. 192.168.1.100. Resztę mam w instrukcji routera, mogę ją też ściągnąć ze strony producenta.

Czy coś pominąłem? .