azyl40 Napisano Kwiecień 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2008 Witam Zainstalowałem sterowniki do grafiki według tego opisu http://poradnik.fedora.pl/#graficzne i gdy trzeba zrobić ostatni punkt Następnie należy skonfigurować kartę graficzną poleceniem: su- nvidia-config-display enable to wywala mi coś takiego [azyl40@dhcppc0 ~]$ su Hasło: [root@dhcppc0 azyl40]# nvidia-config-display enable bash: nvidia-config-display: command not found [root@dhcppc0 azyl40]# wie ktoś co jest grane ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2008 wie ktoś co jest grane ?Ta mała kreseczka po "su" i spacji ma wielkie znaczenie A u Ciebie zabrakło i kreseczki i spacji i stąd chyba problem. [EDIT]Dokladnie cytując z poradnika: su - nvidia-config-display enable Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azyl40 Napisano Kwiecień 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2008 A u Ciebie zabrakło i kreseczki i spacji i stąd chyba problem. nie stety nadal to samo a zansz jakiś inny sposób instalacji sterowników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2008 nie stety nadal to samo a zansz jakiś inny sposób instalacji sterownikówNie polecam innego instalowania sterowników niż opisany szczególnie, jeśli jesteś początkujący. Musiałeś coś pomieszać przy instalacji, bo nvidia-config-display instaluje się z pakietu ze sterownikiem. Pokaż wynik poleceń uname -r rpm -qa | grep kmod Restartowałeś system po instalacji? [EDIT] Jeszcze jedna ważna sprawa: jaką masz kartę i co instalowałeś: kmod-nvidia, kmod-nvidia-legacy czy kmod-nvidia-96xx? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azyl40 Napisano Kwiecień 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2008 Instalowałem su - yum install kmod-nvidia [azyl40@dhcppc0 ~]$ uname -r 2.6.23.1-42.fc8 [azyl40@dhcppc0 ~]$ system restartoałem po instalacji. [skasowane] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2008 [skasowane] azyl40 popatrz jakie polecenie napisałem To nie było rpm -qa tylko rpm -qa | grep kmod I nadal nie napisałeś jaką masz kartę. Poza tym z tego co widzę, masz zainstalowane jądro dostarczane na płycie instalacyjnej. Przede wszystkim zrób update calego systemu, bo do tak starego kernela nie zainstalujesz już kmod-nvidia przez yum. Od czasów jajka 2.6.23.1-42.fc8 było już ze 4-5 nowszych. Czyli zanim zaczniesz instalować akceleratory to najpierw yum update Jeśli nie aktualizowałeś systemu w całości po instalacji to przygotuj się na ściągnięcie i instalację ok.500-600MB Potem możesz zacząć instalować sterowniki. Swoją drogą po próbie instalacji kmod-nvidia yum musiał Ci wypisać jakiś błąd - komunikaty trzeba czytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azyl40 Napisano Kwiecień 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 Po aktualizacji wpisałem i wywalilo coś takiego [azyl40@dhcppc0 ~]$ su Hasło: [root@dhcppc0 azyl40]# yum install kmod-nvidia Setting up Install Process Parsing package install arguments No package kmod-nvidia available. Nothing to do [root@dhcppc0 azyl40]# Mam kartę 6* dokładnie sprawdzę a gdy wklepię: - nvidia-config-display enable to wywala to samo :-( A mam pytanko czy w Fedorce istnieje też taki sposób instalacji jak w Mandrivie (paczaka .run) przez tryb tekstowy :?? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 A mam pytanko czy w Fedorce istnieje też taki sposób instalacji jak w Mandrivie (paczaka .run) przez tryb tekstowy :??W "Fedorce" jest to sposób mocno niezalecany - zazwyczaj powoduje to znacznie więcej kłopotów niż pożytku. Gotowe moduły są dopasowane do odpowiednich wersji jądra. Chcesz powiedzieć, że po aktualizacji systemu (yum update bez żądnych argumentów z konta roota) nadal masz jądro 2.6.23.1-42.fc8? Czy możesz pokazać jeszcze raz wyniki (tylko skopiuj polecenia, bo widzę, że przepisujesz bardzo nieuważnie) uname -r rpm -qa | grep kmod BTW. Przechodząc na konto root stosuj polecenie "su -" a nie "su". Przy instalacji pakietów to nie ma znaczenia, ale przy wywołaniu nvidia-config-display czy innych poleceń dostępnych tylko dla roota znaczenie tej spacji i kreseczki jest zasadnicze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Kwiecień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 Jak WalDo powiedział loguj się przez su - . Sprawdź czy masz dodane repo livna http://rpm.livna.org/rlowiki/. Jaką masz kartę graficzną i wersję fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 Najprościej, wykonaj i daj tutaj: ls /etc/yum.repos.d/ aby sprawdzić jakie masz możliwe (bo nie muszą być włączone) w systemie repozytoria. Ale patrząc na: No package kmod-nvidia available. Mówi samo za siebie że nie masz repozytorium livna włączonego (bo ta paczka jest w tym repo), lub w ogóle dodanego do systemu (gdy dodajesz, domyślnie jest włączone). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azyl40 Napisano Kwiecień 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 Najprościej, wykonaj i daj tutaj:ls /etc/yum.repos.d/ aby sprawdzić jakie masz możliwe (bo nie muszą być włączone) w systemie repozytoria. Proszę [root@dhcppc0 azyl40]# ls /etc/yum.repos.d/ fedora-development.repo fedora.repo fedora-updates-testing.repo Fedora-install-media.repo fedora-updates.repo [root@dhcppc0 azyl40]# [root@dhcppc0 azyl40]# uname -r 2.6.24.4-64.fc8 [root@dhcppc0 azyl40]# [root@dhcppc0 azyl40]# rpm -qa | grep kmod [root@dhcppc0 azyl40]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 no jak widać nie ma tam repo livny. Zainstalowałbyś je najpierw... Kamills Ci podał linka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Kwiecień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 Zrob tak: su - rpm -Uvh http://rpm.livna.org/livna-release-8.rpm yum clean all yum install kmod-nvidia Postepuj dalej tak jak jest w FAQ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azyl40 Napisano Kwiecień 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2008 Zrob tak: su - rpm -Uvh http://rpm.livna.org/livna-release-8.rpm yum clean all yum install kmod-nvidia Postepuj dalej tak jak jest w FAQ. Już nie muszę czytać bo zainstalowałem, dziękuję wszystkim za udzielony mi czas dzięki wam mam sterowniki pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi