morg Napisano Grudzień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2008 Witam Od zainstalowania F10 podczas proby zmiany czestotliwosci procesora poleceniem cpufreq-selector pojawia sie komunikat: Error calling SetGovernor: Caller is not authorized: auth_admin_keep_always Gdzie moge dodac i jakie zezwolenie by moc z "palca" sterowac czestotliwoscia procesora. Nadmieniam, ze selinux jest wylaczony. Z gory dziekuje. M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2008 Jako root np. cpufreq-selector -c 0 -f 1733000 . Częstotliwości taktowania jakie może przyjąć Twój procesor znajdziesz w pliku /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies . W gnome jest wygodny aplet do skalowania procesora, wystarczy go dodać do panelu. SELinux nie robi problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Grudzień 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Tak Wiem jaki mam procek, mam go od F4 Stare truchlo. bo to mlodzie Nie denerwuje sie ze z .bashrc: cpufrequ-selector -g performance zglasza mi brak polityki. Wkurza mnie, to ze nie moge wyniuchac tej polityki coby wiedziec gdzie czego szukac. Manual nie dostarcza odpowiedzi bo dodalem reguly i stanalem na martwym punkcie. moze ktos cos wie . Nawiasem mowiac w odrebnym temacie tez wystepuje m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Off Topic bo to mlodzieBo to CO??? :lammer: Znowu wyjdzie, że ja się czepiam, ale to jest polskie forum i zdecydowanie zalecam korzystanie z polskich znaków diakrytycznych takich jak: ążśźęćółńĄŻŚŹĘĆÓŁŃ. ---- A teraz na temat: Ze względu na sposób przekazania problemu nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem, ale czy widziałeś → TO? Wprawdzie o Ubuntu, ale sądzę, że przy niewielkim nakładzie pracy da się zaadaptować pod Fedorą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Grudzień 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2008 Dziekuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Grudzień 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2008 Error calling SetGovernor: Caller is not authorized: auth_admin_keep_a Wiecie z czym to się je? Google nic sensownego nie odpowiadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Grudzień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2008 Zobacz czy masz odpowiednią autoryzację w polkit-gnome-authorization → org → freedesktop → hal → power-management →configure cpu freuency scalling Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Styczeń 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 Gdzie znajdę: polkit-gnome-authorization → org → freedesktop → hal → power-management →configure cpu freuency scalling M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 No jak to gdzie... uruchom polkit-gnome-authorization i dalej po drzewie. Chyba PolicyKit zawiera polkit-gnome-authorization. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Styczeń 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2009 Tego mi brakowało! Dziękuję! M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Styczeń 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2009 W polkit-gnome-authorization jako root nie pozwoliło mi na zapisanie zmian. Natomiast jako użytkownik mogłem dowolnie zmieniać wpisy, ale nic się nie działo. Dopiero wpis w pliku /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf: <config version="0.1"> <match user="morg"> <return result="yes"/> </match> <define_admin_auth group="admin"/> </config> anulował pojawiające się do tej pory błędy związane z autoryzacjami. Btw. Wcześniej korzystałem z wersji aktualizowanej kolejno od f8 i pomogła edyzja wpisu w polkit-gnome-authorization. Po reinstalacji czystej f10 już nie. M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi