vlogic Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Rano zaktualizowałem system. Wyglądało niby ok, ale kiedy chciałem zaistalować jakiś pakiet rpm wyskoczyło: failed to get a TID: A security policy in place prevents this sender from sending this message to this recipient, see message bus configuration file (rejected message had interface "org.freedesktop.PackageKit. Transaction" member "SetLocale" error name "(unset)" destination "org.freedesktop.PackageKit") (0) Poszukałem troche w necie ale jedyna solucja zabicia procesu PackageKit nic nie dała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Li Yu Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Podłączam się pod to pytanie. Zainstalowałem świeżynkę F10 - zaglądam do zarządzania oprogramowaniem, klikam na jakąś grupę i komunikat jak wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Podłączam się pod to pytanie. Zainstalowałem świeżynkę F10 - zaglądam do zarządzania oprogramowaniem, klikam na jakąś grupę i komunikat jak wyżej. Żeby było śmieszniej w F9 po dzisiejszych poprawkach security mam to samo. Demon sprawdzający dostępność poprawek się na tym kładzie, więc nawet jak developerzy fedory poprawią, to będzie trzeba ręcznie to wprowadzić do systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 tymczasowe rozwiazanie problemu pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vlogic Napisano Grudzień 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2008 Bugzilla Rozwiązanie: Ściagnij do odpowiedniej platformy pakiety ze strony Koji do jakiegoś katalogu. Potem jako root z tego katalogu wykonaj komendę rpm -Uvh `ls |grep rpm` Ja musiałem doinstalować następujące zależności: - za pomocą yum: dbus-devel, sqlite-devel, smart - oraz gnome-packagekit który scągnąłem ze strony Koji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2008 Potem jako root z tego katalogu wykonaj komendę rpm -Uvh `ls |grep rpm` Ta komenda to mało bezpieczna... w wyniku może się zainstalować pakiet-1.0.i386.rpm ale także moje_rpmy.txt bo zawieta rpm. (Naj)lepiej wykonać: rpm -Uvh \*.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2008 mała poprawka rpm -Uvh .\*.rpm A ja się boje robić na razie updaty:P ostatnio robiłem i miałem same kłopoty, ważne ze na razie z podstawową instalacją nie mam zbyt wielu problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Grudzień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2008 Piszecie o problemach z aktualizacjami. dzisiaj po powrocie do domu poważnie się zastanowię nad aktualizacja. Po dwóch dniach powinno się uspokoić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrdarek Napisano Grudzień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2008 To właśnie wyskoczyło po aktualizacjach - rozwiązanie z instalacją RPM niemożliwe - też jest blokowane owym komunikatem... Zanim doczytałem o co chodzi wyłączyłem Selinuxa i wszystko na nic... Na szczęście działa rozwiązanie "tymczasowe"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
douglasmclloyd Napisano Grudzień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2008 Rano zaktualizowałem system. Wyglądało niby ok, ale kiedy chciałem zaistalować jakiś pakiet rpm wyskoczyło: failed to get a TID: A security policy in place prevents this sender from sending this message to this recipient, see message bus configuration file (rejected message had interface "org.freedesktop.PackageKit. Transaction" member "SetLocale" error name "(unset)" destination "org.freedesktop.PackageKit") (0) Poszukałem troche w necie ale jedyna solucja zabicia procesu PackageKit nic nie dała. Przez automatyczny update zaraz po instalacji F9 (PackageKit) musiałem przeinstalować system. Od tamtego czasu update robię przez YUMa i nie mam takich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vlogic Napisano Grudzień 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2008 Przez automatyczny update zaraz po instalacji F9 (PackageKit) musiałem przeinstalować system. Od tamtego czasu update robię przez YUMa i nie mam takich problemów. Moja aktualizacja była też przez yuma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Grudzień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2008 mała poprawkarpm -Uvh .\*.rpm Najzwyklejsze rpm -Uvh *.rpm w katalogu z plikami w zupełności wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lustful-rat Napisano Grudzień 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2008 tymczasowe rozwiazanie problemu pozdrawiam! Zrobiłem tak jak podano w linku, zrestartowałem i stała się tragedia. Komputer się odpala, pokazuje się jak zawsze napis "Grub loading stage2" i na tym koniec. Komputer się restartuje i tak wkółko. Mam fc9. Próbowałem odpalić RescueCD od Fedory8 bo tylko takie mam w tej chwili ale to się nie uruchamia, staje podczas ładowania. Na razie jade na livecd Ubuntu. Co robić?? Plik system.conf jak teraz na niego patrze wygląda zupełnie inaczej, jest znacznie mniej wpisów w nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2008 Plik system.conf jak teraz na niego patrze wygląda zupełnie inaczejA nie ma gdzies obok kopii zapasowej starego pliku? Jakiegoś system.conf~ czy system.conf.bak czy coś w tym stylu? A swoją drogą to kara za korzystanie z narzędzi dla "inteligentnych inaczej" zamiast używania yuma z konsoli Usunięcie z systemu PackageKit, pirutów i innego tego typu śmiecia, to pierwsze co robię. Unika się w ten sposób przykrych niespodzianek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lustful-rat Napisano Grudzień 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2008 A nie ma gdzies obok kopii zapasowej starego pliku? Jakiegoś system.conf~ czy system.conf.bak czy coś w tym stylu? A swoją drogą to kara za korzystanie z narzędzi dla "inteligentnych inaczej" zamiast używania yuma z konsoli Usunięcie z systemu PackageKit, pirutów i innego tego typu śmiecia, to pierwsze co robię. Unika się w ten sposób przykrych niespodzianek. Nie, nie ma żadnych kopii zapasowych. Nie ma nawet kopii, którą sam utworzyłem przed zmianą wpisów. I trochę wyrozumiałości, Nie musze wiedzieć wszystkiego, a skoro nie wiedziałem to skorzystałem z porad znalezionych na forum - nie jest moją winą, że nie działają. Pytam co zrobić w tej sytuacji aby przywrócić system do życia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi