Skocz do zawartości

Ati X1250 I Otwarte Sterowniki Radeonhd - Powinna Być Akceleracja 3d A Nie Ma...

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przyznam, że nieco się zdziwiłem. Posiadam zintegrowaną kartę ATi X1250 (już bez wsparcia). Rozwiązaniem są otwarte sterowniki RadeonHd. Moja karta bez problemu posiada już akcelerację 3D w otwartych sterownikach, która mimo że posiada wiele błędów jeszcze, to śmiało korzystałem z niej na moim poprzednim Debianie. Pierwsze co zrobiłem po przesiadce na Fedorę to owe sterowniki zainstalowałem. W xorg.conf również na RadeonHd przestawiłem. W niewiedzy trwałem do dziś. Ot tak chciałem zobaczyć efekty pulpitu. Pisze mi, że wymagana jest do tego akceleracja 3D. OK - myślę sobie - może jeszcze nie czas na to na otwartych driverach. Zainstalowałem jednak Extreme Tux Racer i co widzę?

Your system currently is not capable of hardware accelerated 3D. Therefore etracer cannot run.

Usually the cause of this error is that there are no Free Software drivers for your graphics card, please contact your graphics card manufacturer and kindly ask them to provide Free Software support for your card.

No tak, ale ja mam RadeonHd w systemie i 3D działać powinno, bo przecież na Debianie dawno temu już 3D miałem i 3D sterowników jest już dla mojej karty... A w Extreme Tux Racer na Debianie i RadeonHd grałem...

Pakiety mesa-dri-driver mam zainstalowane, a mesa-dri-experimental nie działa, bo nie jest dla kart na moim chipsecie.

Wie ktoś, jak ruszyć na Fedorze 12 akcelerację 3D, która powinna być out-of-the box na otwartych sterownikach? Wsparcie z KMS mam, ale nie tyczy się one akceleracji 3D.

a mesa-dri-experimental nie działa, bo nie jest dla kart na moim chipsecie.
Przecież dzisiaj Ci wklejałem link http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=21868 , gdzie naprawdę trudno nie zauważyć, że mam prawie identyczną kartę na tym samym chipsecie:

01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS690M [Radeon X1200 Series]

Poza tym tu http://www.x.org/wiki/RadeonProgram jest napisane, że ten chipset jest wspierany. Z moim obserwacji wynika, że radeon+mesa-dri-drivers-experimental zachowuje się ogólnie lepiej niż radeonhd (chociaż na radeonhd działa hibernacja). Wysil się trochę i poszukaj chociaż chwilę zanim zadasz kolejne pytanie. To nie jest debian, a niedługo na podstawie Twoich tematów będzie można sporządzić szczegółową listę różnic między debianem, a fedorą.

Nie chcę nikogo urazić, ale:

1. W temacie który podałeś nie znalazłem odpowiedzi i nie ma tam nic nt. akceleracji 3D, więc nie obraź się - przykład chybiony.

2. Co do szukania i samodzielności - na innym forum o GNU/Linux o legendarnym niby poziomie na forum, napisałem ponad 1000 postów (w tym tylko kilkanaście moich tematów, a ponad 800 postów było odpowiedziami/radami do tematów czyiś), więc wiem co znaczy samodzielność i Google.

3. Pytanie i temat jest o ustanowieniu akceleracji 3D, która być powinna, a nie ma jej. Że model jest wspierany to wiem.

4. Skoro na poprzednim distro działało a był to Debian bo nie skaczę po distrach tylko wybrałem swoją której używam, to jak mam pisać - Na moim poprzednim distrze XYZ działało? Nie moja wina, że jak na razie moje poprzednie distro XYZ lepiej działało niż Fedora...

Doceniam to, że odpowiedziałeś w temacie, ale Twoja wypowiedź nadal ani trochę nie rozjaśniła sprawy i nadal jest ten sam punkt zapytania co był. Experimental - w praktyce nawet na nich nie mam 3D - sprawdzałem przedtem. Tak samo czytałem w Google i na razie nie znalazłem odpowiedzi. Zawsze szukam nim zadam pytanie. Jeżeli myślicie, że jestem newbie, co dopiero przesiadł się z Windows i ledwo co klika w Linuksie to mylicie się bo czas z GNU/Linux mogę już liczyć w latach, ale dystrybucja Fedora stawia mnie przed komplikacjami, z jakimi nie miałem do czynienia na żadnym innym distro. Stąd wiele moich pytań, które mogą Was irytować.

[off topic]

[...] distro XYZ lepiej działało niż Fedora...[...]

Panowie :) distro jest distro, linux jest linux. Mniej emocji, więcej współpracy. Wyluzujcie, bo się z wątku zrobi kolejny flame war

Bo obu Wam, kurna, wlepię po mandacie za niemanie świateł. Luzik. Za 3 tygodnie Wigilia :)

[/off topic]

Tak, masz rację...

Po prostu nie mogę tego zrozumieć. Nie wiem, co jeszcze mógłbym zrobić. Mesy i inne libdrm i sterowniki zainstalowane, w xorg.conf drivery ustawione na RadeonHd, które się ładują, bo przejrzałem logi Xorg...a tu niby nie mam akceleracji :-( Powinno teoretycznie działać, a w praktyce lipa :unsure: Oczywiście glxinfo | grep direct zwróci Yes, ale to przez KMS w kernelu, bo to podstawowe sterowniki dzięki temu są już w jajku, ale nie dostarczają 3D (tak ma być). Nie wiem - przejrzałem wszystko w Dodaj/Usuń związane z Mesą i wszystko mam co trzeba (tak myślę). Na wersji 1.2.5 RadeonHd działało wszystko. Nie wiem - może to regres w wersji 1.3.0 - nie mam jak sprawdzić tego. Zwrócę się może do kogoś z forum - może zajrzy tu i będzie miał tę kartę. Czy komuś działa akceleracja 3D na karcie ATi X1250 ze sterownikami RadeonHd (i tylko takie widzę w repo)?

A co do porównania...Fedora spodobała mi się na tyle, że stanie się to już moje jedyne distro w ogóle. Praktycznie jeszcze ta akceleracja i będzie to wszystko, co miałem do rozwiązania :D

Peace - Linux jest tylko jeden :)

Moja karta bez problemu posiada już akcelerację 3D w otwartych sterownikach, która mimo że posiada wiele błędów jeszcze, to śmiało korzystałem z niej na moim poprzednim Debianie.
Ta, nie widzę tego http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14566

...GNU/Linux o legendarnym niby poziomie na forum, napisałem ponad 1000 postów...
Przecież nie będziemy się licytować liczbą postów, bo jak widzisz tę rywalizację bym wygrał :)

Nie moja wina, że jak na razie moje poprzednie distro XYZ lepiej działało niż Fedora...
To zabrzmiało jakbym bronił fedorę, a tak nie jest, bo już jakiś czas temu zastąpiłem ją Archem (także ze względu na różne decyzje redhata, które nie zawsze mi się podobają).

Wracając do tematu (niepotrzebnie zrobiliście offtop) to faktycznie jest jakiś regres z tym radeonhd, bo ogólnie miałem spore obciążenie procesem Xorg w czasie rysowania okien czy przewijania stron w przeglądarce na tym sterowniku. U mnie na karcie x1200 na chipsecie r690, zainstalowałem pakiety xorg-x11-drv-ati, standardowe związane z mesą i mesa-dri-drivers-experimental. Wygenerowałem sobie xorg (X -configure) i w nim Driver ustawiłem na "radeon". Reset X'ów i mogłem grać w extremetuxracer przy ok. 20 ramkach na sekundę. Wydaje mi się, że różnice między x1200 i x1250 są tak niewielkie ( http://en.wikipedia.org/wiki/AMD_690_chipset_series#690G ), że opisany sposób powinien działać na obu kartach.

To stary post - wtedy uparłem się na włanościówki :-) Tutaj był ciąg dalszy i wygrana walka z otwartymi sterami :) Także teraz powinno ruszać już out of the box, bo wymagane pakiety do 3D z automatu są już w każdym nowym distro.

miałem spore obciążenie procesem Xorg w czasie rysowania okien czy przewijania stron w przeglądarce na tym sterowniku.

A myślałem, że to po prostu Firefox tak zwolnił. Widać mamy to samo - pierwszy dowód na potwierdzenie hipotezy o regresie. Normalnie i tak przewija troszkę skokowo strony, okienko rysuje się ok 1-3 sekund (np. rozmowy w komunikatorze), a gdy uruchomię coś na YouTube, to już naprawdę skokowo przewija strony.

Anyway - przetestuję i zdam raport.

EDIT:

Oż choinka...przestawiłem sterownik na "Radeon" w xorg.conf i...działa :blink: Nie wiem, nie znam się teraz na tym...ale skoro karta śmiga na "Radeon"...to po co jest "RadeonHD" :rolleyes: Rozumiem, że Radeon dla starszych Radeonków, a RHD dla nowszych, rozpoczynających się od serii X1xxx. Ale skoro na Radeon mi działa, to nie wiem czy jest sens, by znów pakować się w Hd.

Kurczę - w życiu nie wpadłbym na to, by zrobić "downgrade" sterowników...DZIĘKI!

Widać mamy to samo - pierwszy dowód na potwierdzenie hipotezy o regresie.
Na takie rzeczy jak rysowanie okien, odświeżanie jestem mocno wyczulony i muszę przyznać, że pod tym względem najlepiej sobie radzą karty graficzne od intela (tzn. sterownik jest zdecydowanie najlepszy), chociaż otwarty nv nie pozostaje daleko w tyle, najgorzej jest właśnie w przypadku ati.

Kurczę - w życiu nie wpadłbym na to, by zrobić "downgrade" sterowników...DZIĘKI!
Downgrade to w tym przypadku bardzo złe słowo. Na wiki napisałem, że [radeonhd - alternatywny sterownik, wymagana karta przynajmniej R500 i nowsze. Rozwijany przez społeczność X11. Nie jest domyślnie instalowany w systemie, ale w razie problemów ze sterownikiem ati warto wypróbować, bo na niektórych kartach zachowuje się stabilniej.] ( http://wiki.fedora.pl/wiki/Typowe_problemy...tartuj.C4.85.29 ). Czyli jest to tylko alternatywa do radeon/ati rozwijanego przez fundację X.org, który wspiera wszystkie modele (radeonhd to taki fork). Prawdopodobnie twórcy radeonahd wspierają karty od r500, ponieważ te karty zawierają jakieś funkcje i zamierzają się skupić nad ich optymalizacją, ale jak na razie nie przekłada się to na wzrost wydajności. Poza tym tu http://koji.fedoraproject.org/koji/buildinfo?buildID=144425 można przeczytać:

This package is a snapshot of a work in progress. You may experience

regressions, bugs, errors, broken displays, and other undesirable phenomena.

Czyli należy się spodziewać, że z przyszłymi wersjami może być podobnie tzn. raz lepiej, raz gorzej.

Aha i jeszcze dodam, że w kernel 2.6.32 ma przynieść jakieś poważne usprawnienia dla sterownika radeon ( http://kernelnewbies.org/Linux_2_6_32#head...3088cd789aa5952 ), więc przyszłość wygląda całkiem nieźle.

EDIT: Aha i nie bez powodu przy sporej liczbie pakietów w repozytorium f12 jest coś w stylu git[data] to są po prostu świeże wersje, praktycznie nie testowane, więc ma takiej możliwości, aby obeszło się bez problemów.

Teraz rozumiem. Dziś jeszcze mamy szczęście, bo z tego co wynika z zapowiedzi, w nowszych wersjach X mają usunąć już możliwość własnoręcznego generowania xorg.conf, no bo niby teraz bardziej automat wszystkim zarządza, więc opcja niby niepotrzebna... Więc trzeba korzystać, póki xorg.conf jest możliwy do generowania i do czegoś jeszcze potrzebny...

Mam tylko nadzieję, że sterowniki Radeon w jakimś tam w miarę szybkim tempie się rozwijają. Patrząc na nowe wersje RadeonHd - nie chcę, by Radeon rozwijał się tak powolnie:) No nic - było troszkę stresująco, ale problem rozwiązany. Dzięki.

Dobra to jeszcze dopiszę, że na tym laptopie z x1200 w gnome zastąpiłem standardowy menedżer okien Metacity lekkim Openboksem. Jeśli chodzi o wygląd i funkcjonalność to różnica żadna, ale jego lekko wpływa pozytywnie na działanie całego pulpitu. Poradnik http://icculus.org/openbox/index.php/Help:...penbox_in_GNOME