@perl Napisano Październik 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 Witam, pytanie jest ogolnie hobbystyczne, bo lubie sobie od czasu do czasu cos "upiekszyc" w srodowisku graficznym, no moze troszke chce pokazac "fige" znajomemu ktory zachwyca sie MS Vista przedzierajac sie przez "zasmiecona dzungle" google, znalazlem i przeczytalem wiele postow na temat przezroczystosci w linuksie, mimo wszystko mam kilka pytan, od razu zaznaczam ze chodzi mi o prawdziwa przezroczystosc, czyli zeby pod danym oknem widac bylo zawartosc innego a nie zadne wyswietlanie tapety jako tla dla terminala itp. efekt taki widzialem w Linux+ w opisie Auroksa (w srodowisku KDE), jednak z tego co wiem (czyli z tego co przeczytalem na sieci) obslugiwany jest tylko dla kart nvidia (odpowiedni wpis w xorg.conf dla sterow tej karty), czy na ATI da sie cos takiego zrobic? czy "prawdziwa" przezroczystosc mozna uzyskac w innych srodowiskach np. fluxbox, xfce, gnome? wklejajcie tutaj rowniez ciekawe linki gdzie byl poruszany ten temat z przyjemnoscia sobie poczytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2005 O przezroczystości we fluxie i nie tylko: LINK Ja bym nie miał serca robić transparencji na KDE, nie mówiąc już o Gnome, gdzie sprawa jeszcze gorzej wygląda. Jeśli chodzi o karty to tak, transparencję obsługują również inne karty, dla ATI jest to po prostu inny wpis w xorg.conf (podane w arcie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grasnal Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Podpinam sie pod pytanie. Z naciskiem na gnome . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Podpinam sie pod pytanie. Z naciskiem na gnome . Ale przecież Gnome nie supportuje xcompmgr Niemniej kiedyś trafiłem na pewien projekt transparencji dedykowanej dla Gnome. Sprawa wyglądała tak, iż coś im tam nie wyszło z pierwszym releasem i wszyscy czekali na drugi. Miało to potrwać miesiąc, a działo się to jakieś dwa miesiące temu - tak więc paczka pewnie już jest. Oczywiście nie pamiętam nazwy, w linkach też z tego co widzę nic mi się nie ostało... Zainteresowanym pozostało więc google. Jeśli się nie mylę był to jedyny tego rodzaju projekt pod Gnome, bez niego możesz sobie przezroczyste konsolki i paski co najwyżej porobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Na kartach ATI roszeżenie → rozszerzenie X COMPOSITE kuleje strasznie. Posypie ci środowisko i nic więcej. Możesz spróbować odpalić to roszeżenie → rozszerzenie ze sterownikiem RADEON , ale prędkość renderowania pulpitu jest żałosna. Composite najlepiej chodzi z kartami NVIDIA i na razie nie zanosi się na żadne zmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Na kartach ATI roszeżenie X COMPOSITE kuleje strasznie. Posypie ci środowisko i nic więcej. Herezja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 A tak pytanie z ciekawosci na jakich sprzetach odpaliliscie ta przezroczystosc. Ja osobiscie mam TNT2 i nie wiem czy jest jakikolwiek sens probowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 @sorror: fajny art o fluksie i przezroczystosci , tylko narazie nie moge znalezc tych dodatkow xcompmgr i transs , w jakich repo one sie znajduja? a moze instalowales je ze zrodel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Herezja Herezja to te drivery ATI. połowy rzeczy nie można na nich odpalić (nawet Scorched 3D i NWN mi zwisały). Przez tą politykę ATI musiałem zaopatrzyć się w NVIDIE bo inaczej nie szło nic robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 @sorror: fajny art o fluksie i przezroczystosci , tylko narazie nie moge znalezc tych dodatkow xcompmgr i transs , w jakich repo one sie znajduja? a moze instalowales je ze zrodel? Ze źródeł, jak to ja Linki: Xcompmgr oraz Transset. Jest jedno ale: transset jest dosyć starym wynalazkiem, jeśli z jakichkolwiek przyczyn odmówi współpracy zastąp dziada tym: Transsetdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Ze źródeł, jak to ja szkoda myslalem ze sa jakies paczuszki <leniuszek> zabiore sie za to w weekend jak troszke czasu bede mial sorror napisz jeszcze czy spowalnia to system mocno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 W przybliżeniu zerowo spowalnia Kiedy robiłem testy wyniki ciachały się na cout do jednego miejsca po przecinku - i żadnych różnic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fatal@Error Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Tak sie kiedyś bawiłem tym i udało mi sie http://img402.imageshack.us/img402/2747/xo...gicienie2bc.jpg pzodro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 Tak sie kiedyś bawiłem tym i udało mi sie http://img402.imageshack.us/img402/2747/xo...gicienie2bc.jpg o wlasnie o taki efekt mi chodzilo tylko zastanawialem sie czy wszystkie aplikacje dadza sie zrobic przezroczyste czy nie? @sorror no to fajna wiadomosc, musze sie tym pobawic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 o wlasnie o taki efekt mi chodzilo tylko zastanawialem sie czy wszystkie aplikacje dadza sie zrobic przezroczyste czy nie? Prawie wszystkie. Czasami zdarzają się co prawda problemy z xmms lub firefoxem, ale mam na nie rozwiązania (jeśli więc będą się stawiać daj znać). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi