Skocz do zawartości

Konwerter Muzyki

Andrzej Orkan

Rekomendowane odpowiedzi

Google? lamo.gif

LAME? http://lame.sourceforge.net/

Trzeba posiedzieć trochę, żeby poznać ale można potem prawie wszystko. Oczywiście z linii komend.

Tu jest przykład skryptu wma2mp3 http://www.linuxsoft.cz/script_detail.php?...p?id_script=519

[Edit] Sorki, ten skrypt wykorzystuje jeszcze mplayera i jego kodeki.

Pozdr,

W.

Jest sox, niestety konsolowy, ale obsługuje kilkadziesiąt formatów audio, umożliwia nakładanie efektów, itd. (polecam

man sox

). Do obsługi mp3 potrzebuje LAME.

Jest jeszcze konwerter oparty o GTK+, nazywa się chyba Soundconverter albo Audioconverter (sorry, nie jestem pewien sad.gif ), ale obsługuje tylko mp3, aac (chyba) i ogg vorbis.

Możesz skorzystać również z wtyczki do Amarok'a pod tytułem Transcode. Co będzie ta wtyczka obsługiwała, zależy od zawartości kodeków w twoim systemie.

pozdrawiam

Podłączę się. Nadal nie mogę użyć sox-a aby przekonwertować ogg na mp3. Robię to dwuetapowo: sox *ogg *wav lame *wav *mp3. W manualu sox-a wyczytałem, że do mp3 potrzebuje libmad i libmp3lame co zainstalowałem ale nadal nic. Naprawdę nie wiem już co zrobić więc proszę o pomoc w zrozumieniu tego.

A jaką wersję FC posiadasz? FC5 ma SoundJuicera. Sam go używam jeśli potrzebuje i nie narzekam. Jest jeszcze inny jakiś program, ale nie pamiętam jak się nazywa. Audio Converter może jak tu koledzy wcześniej napomknęli. FC4 Ma chyba coś w rodzaju wbudowanego konwertera. Wchodzi się na Audio CD i widać tam foldery o nazwach danego rozszerzenia, wchodzisz tam i kopiujesz na dysk pliki. wink.gif

Wersja FC5 ale ten sam problem mam też na Slackware. Co do innych programów to faktycznie nie próbowałem ale zależy mi na tym sox bo: jest konsolowy i na drugim (słabszym) kompie preferuję programy konsolowe, a poza tym nie rozumiem czemu inni mogą używać sox-a do tego celu, a ja nie.

Dzięki i pozdrawiam