Skocz do zawartości

Livebox Neostrady

Daniello

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście nie uważam wi-fi za coś niepotrzebnego. Ale jeśli ma ktoś 1 komputer stacjonarny w domu to po co takiemu wi-fi? Starczy mu modem za złotówkę od tepsy.

Ja mam przewodowy ruter za ok 270 zł. Koszty podłączenia kolejnego komputera: cena kabla + sieciówki(jeśli nie ma)(ok.10zł) ~20zł

koszt podłączenia dodatkowego kompa pod wi-fi: 100 zł do 300 zł (karta wi-fi)

różnica jest...

Najlepiej zastanowić się czy połączenie przez kable nam starczy. Jestem pewny że conajmniej 50% użytkowniów neo+ starcza zwykły modem Sagem f@st 800, czy ten tomphson, czy jak mu tam.

A w przyszłości będzie co ma być. Ludzie się przyzwyczją do wi-fi jak do komputerów się przyzwyczaili.

W przypadku oferty LIVEBOX od TP S.A. (choć nie uważam tego providera za coś cudownego) nie wliczamy kosztu karty WiFi bo dołączony jest adapter WiFi na USB więc ten temat mamy z głowy :)

Ja posiadam gniazda RJ11 w bardzo niefortunnym miejscu, więc używanie (wcześniej) thompson speedtouch 330 wiązało się z okablowaniem leżącym na podłodze - rozkładanie /składanie i tak bez końca :(

Przewodowy router - kosztuje swoje - jak zaznaczyłeś - livebox to też router - i też ma 1 port RJ45 (Rthernet) - więc podłączenie drugiego komputera przy wykorzystaniu tego portu jest związane praktycznie z kosztem zakupu sieciówki :)

W takich sytuacjach jak twoja można znaleźć kolejne zastosowaie routera z WiFi :) - np. udostępnianie łącza poprzez WiFi - a samemu wykorzystywanie Ethernet :) WiFi rules :)

Nie jestem fanatykiem widzącym tylko Livebox - sam do zastosowań domowych rozważałem Linksys-a, ale cena jest elementem decydującym w moim przypadku :( Zestaw, który chciałem zakupić kosztował około 700 PLN :(

Pozdrawiam.

• 3 weeks later...
  • 11 months later...
przecież liveboxa będziesz musiał dalej opłacać

Nie zgodzę się z tobą bo widocznie nie wiesz co to jest dzierżawa ..., dzierżawa jest to dostajemy coś od kogoś ... na odpowiednich warunkach

i jak będę chciał oddam tą rzecz odpowiadającym mi czasie.

TP.s.a nie nakłada karty itd na to że miałem tylko 2 miesiące widocznie nie spełniło moje progi ....

A jak chodzi o koszt to różne są zdania mi router/modem dziś jest potrzebny a nie za 2 lata

ożywiłeś martwy temat ale nie jesteś archeologiem:D

mój kumpel ma liveboxa i musze powiedzieć( on ma przez Wi-FI) że na modemie chyba lepiej chodziło...mi sie nie podoba że jest tylko jedno wyjście pod sieciówke!!

konkretnie to są dwa, z tym że żółte jest pod telewizję; trzy kliknięcia w konfiguracji i już można tam podłączać drugi komputer / switch / cośtam

z dwojga złego dla posiadaczy Linuksa lepszy jest Live Box niż modemy USB; po pierwsze nie trzeba nic instalować żeby działało, a po drugie jak zadzwonicie na 102102 to przynajmniej każdy będzie wiedział jak pomóc; bo w sumie można mieć i amigę podłączoną do tego Live Boksa, tylko musisz wiedzieć jak odczytać przydzielone IP

z dwojga złego dla posiadaczy Linuksa lepszy jest Live Box niż modemy USB; po pierwsze nie trzeba nic instalować żeby działało, a po drugie jak zadzwonicie na 102102 to przynajmniej każdy będzie wiedział jak pomóc; bo w sumie można mieć i amigę podłączoną do tego Live Boksa, tylko musisz wiedzieć jak odczytać przydzielone IP

Co do posiadania Linksysa. Przez pięć dni nie miałem inetu w końcu zadzwoniłem zgłosić awarię i powiedziano mi że nie mogą przyjąć zgłoszenia bo używam nieregulaminowego modemu i odesłano mnie na stronę microsoft.com abym wpisał tam "speedtouch 330 linux", dopiero jak podepnę ich modem to przyjmą zgłoszenie. Krew zalewa ale co zrobić, u mnie TPSA nie ma konkurencji,

A ja wam powiem jedno TP. nie zrezygnuje dla czczego niech zapłaci za liveboxa 1000 osób, niech wyłoży 1000 osób po 10 albo 1 zł jest cena .... i z tego 60 osób co nie są głąbami ... co potrafią przeprowadzić 100% konfiguracje i pochwali się ileś osób

itd mógł bym dalej wymieniać ... że TP może unowocześniać liveboxy a nie zrezygnuje z dochodowego rynku

Co do posiadania Linksysa. Przez pięć dni nie miałem inetu w końcu zadzwoniłem zgłosić awarię i powiedziano mi że nie mogą przyjąć zgłoszenia bo używam nieregulaminowego modemu i odesłano mnie na stronę microsoft.com abym wpisał tam "speedtouch 330 linux", dopiero jak podepnę ich modem to przyjmą zgłoszenie. Krew zalewa ale co zrobić, u mnie TPSA nie ma konkurencji,

e tam, ja bym ci przyjął :) i nie daj sobie wcisnąć "nieregulaminowego" modemu i "nieregulaminowego" systemu; w regulaminie Neostrady jest tylko, że TP nie odpowiada za działanie usługi, ale chyba nic o modemach i systemach

jeśli na ruterze miga diodka ADSL, nie pomaga odłączenie go na pół minuty od gniazdka telefonicznego ani na tyle samo z prądu, nie pomaga przełączanie komputera do innego porty eth, nie pomaga łączenie się na paramertach rejestracyjnych (nazwa: "[email protected]", hasło: "rejestracja"), to zadzwoń i powiedz to gościowi; tam można w każdej chwili sprawdzić czy ruter jest połączony z "centralą"; jeśli sprawnie mu podasz przynajmniej te informacje, to spokojnie przyjmie zgłoszenie i jeszcze się ucieszy że była krótka rozmowa, bo to się do średniej liczy

jeśli na ruterze miga diodka ADSL, nie pomaga odłączenie go na pół minuty od gniazdka telefonicznego ani na tyle samo z prądu, nie pomaga przełączanie komputera do innego porty eth, nie pomaga łączenie się na paramertach rejestracyjnych (nazwa: "[email protected]", hasło: "rejestracja"), to zadzwoń i powiedz to gościowi; tam można w każdej chwili sprawdzić czy ruter jest połączony z "centralą"; jeśli sprawnie mu podasz przynajmniej te informacje, to spokojnie przyjmie zgłoszenie i jeszcze się ucieszy że była krótka rozmowa, bo to się do średniej liczy

o to chodzi że na ruterze mam w danych mam wszystko podane, IP itd tylko że dostawałem timeouta. Na podlasiu i w warmińsko-mazurskim pełno jest takich przypadków, jednak TPSA to olewa.

Skończmy bo OT się robi

Anonimowy Livebox w sieci, chodzi mi o bezprzewodowe ...

wiem że można ukryć nazwę livebox na dowolną ... to daje mi przewagę o 45% bezpieczeństwa

co jeszcze szyfrowanie .... WPA-EAP: , WPA-EAP nie wiem czy jest dostępne EAP w Liveboxie

jak tak daje mi kolejne 20% bezpieczeństwa :) to Livebox jest bezpieczny w tedy 65%

Mam pytanie czy da się zwiększyć jeszcze bardziej bezpieczeństwo Liveboxa sieci bezprzewodowej

TP za bardzo nie ułatwia ... klientom dla tego my klienci sobie powinni pomagać

Człowiek uczy człowieka nowych sztuczek a jak chodzi o zwierzęta to różnie bywa i tym się różnimy