kamillys Napisano Sierpień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 Osobiście nie uważam wi-fi za coś niepotrzebnego. Ale jeśli ma ktoś 1 komputer stacjonarny w domu to po co takiemu wi-fi? Starczy mu modem za złotówkę od tepsy. Ja mam przewodowy ruter za ok 270 zł. Koszty podłączenia kolejnego komputera: cena kabla + sieciówki(jeśli nie ma)(ok.10zł) ~20zł koszt podłączenia dodatkowego kompa pod wi-fi: 100 zł do 300 zł (karta wi-fi) różnica jest... Najlepiej zastanowić się czy połączenie przez kable nam starczy. Jestem pewny że conajmniej 50% użytkowniów neo+ starcza zwykły modem Sagem f@st 800, czy ten tomphson, czy jak mu tam. A w przyszłości będzie co ma być. Ludzie się przyzwyczją do wi-fi jak do komputerów się przyzwyczaili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Sierpień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 W przypadku oferty LIVEBOX od TP S.A. (choć nie uważam tego providera za coś cudownego) nie wliczamy kosztu karty WiFi bo dołączony jest adapter WiFi na USB więc ten temat mamy z głowy Ja posiadam gniazda RJ11 w bardzo niefortunnym miejscu, więc używanie (wcześniej) thompson speedtouch 330 wiązało się z okablowaniem leżącym na podłodze - rozkładanie /składanie i tak bez końca Przewodowy router - kosztuje swoje - jak zaznaczyłeś - livebox to też router - i też ma 1 port RJ45 (Rthernet) - więc podłączenie drugiego komputera przy wykorzystaniu tego portu jest związane praktycznie z kosztem zakupu sieciówki W takich sytuacjach jak twoja można znaleźć kolejne zastosowaie routera z WiFi - np. udostępnianie łącza poprzez WiFi - a samemu wykorzystywanie Ethernet WiFi rules Nie jestem fanatykiem widzącym tylko Livebox - sam do zastosowań domowych rozważałem Linksys-a, ale cena jest elementem decydującym w moim przypadku Zestaw, który chciałem zakupić kosztował około 700 PLN Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aramroth Napisano Wrzesień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2006 Niedługo prawdopodobnie zamówię Liveboxa ;] Składam drugi komputer, a nie chcę wydawać ~250 zł na router - od tepsy dostanę go za 1,22 zł miesięcznie przez pół roku a potem za 10 zł miesięcznie. Dużo taniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Wrzesień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2006 tylko policz że np. będziesz miał liveboxa przez 24 miesiące po tych 6 tanich miesiącach w ciągu tych 24 miesięcy nazbiera się na nowy ruter a przecież liveboxa będziesz musiał dalej opłacać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Wrzesień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2006 przez polowe okresu abonenowego placisz po zeta. a druga polowe za 10 peelenow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martino Napisano Sierpień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2007 przecież liveboxa będziesz musiał dalej opłacać Nie zgodzę się z tobą bo widocznie nie wiesz co to jest dzierżawa ..., dzierżawa jest to dostajemy coś od kogoś ... na odpowiednich warunkach i jak będę chciał oddam tą rzecz odpowiadającym mi czasie. TP.s.a nie nakłada karty itd na to że miałem tylko 2 miesiące widocznie nie spełniło moje progi .... A jak chodzi o koszt to różne są zdania mi router/modem dziś jest potrzebny a nie za 2 lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2007 Martino aleś się wyrwał Po roku prawie Od tego czasu TPSA zmieniła już kilka razy ofertę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 ożywiłeś martwy temat ale nie jesteś archeologiem:D mój kumpel ma liveboxa i musze powiedzieć( on ma przez Wi-FI) że na modemie chyba lepiej chodziło...mi sie nie podoba że jest tylko jedno wyjście pod sieciówke!! konkretnie to są dwa, z tym że żółte jest pod telewizję; trzy kliknięcia w konfiguracji i już można tam podłączać drugi komputer / switch / cośtam z dwojga złego dla posiadaczy Linuksa lepszy jest Live Box niż modemy USB; po pierwsze nie trzeba nic instalować żeby działało, a po drugie jak zadzwonicie na 102102 to przynajmniej każdy będzie wiedział jak pomóc; bo w sumie można mieć i amigę podłączoną do tego Live Boksa, tylko musisz wiedzieć jak odczytać przydzielone IP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Sierpień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 z dwojga złego dla posiadaczy Linuksa lepszy jest Live Box niż modemy USB; po pierwsze nie trzeba nic instalować żeby działało, a po drugie jak zadzwonicie na 102102 to przynajmniej każdy będzie wiedział jak pomóc; bo w sumie można mieć i amigę podłączoną do tego Live Boksa, tylko musisz wiedzieć jak odczytać przydzielone IP Co do posiadania Linksysa. Przez pięć dni nie miałem inetu w końcu zadzwoniłem zgłosić awarię i powiedziano mi że nie mogą przyjąć zgłoszenia bo używam nieregulaminowego modemu i odesłano mnie na stronę microsoft.com abym wpisał tam "speedtouch 330 linux", dopiero jak podepnę ich modem to przyjmą zgłoszenie. Krew zalewa ale co zrobić, u mnie TPSA nie ma konkurencji, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Sierpień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 A ja odesle do innego forum: http://forum.videostrada.net/viewtopic.php?t=296 tu jest kilka nowych info o livebox-ie i jego nowych modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martino Napisano Sierpień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 A ja wam powiem jedno TP. nie zrezygnuje dla czczego niech zapłaci za liveboxa 1000 osób, niech wyłoży 1000 osób po 10 albo 1 zł jest cena .... i z tego 60 osób co nie są głąbami ... co potrafią przeprowadzić 100% konfiguracje i pochwali się ileś osób itd mógł bym dalej wymieniać ... że TP może unowocześniać liveboxy a nie zrezygnuje z dochodowego rynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 Co do posiadania Linksysa. Przez pięć dni nie miałem inetu w końcu zadzwoniłem zgłosić awarię i powiedziano mi że nie mogą przyjąć zgłoszenia bo używam nieregulaminowego modemu i odesłano mnie na stronę microsoft.com abym wpisał tam "speedtouch 330 linux", dopiero jak podepnę ich modem to przyjmą zgłoszenie. Krew zalewa ale co zrobić, u mnie TPSA nie ma konkurencji, e tam, ja bym ci przyjął i nie daj sobie wcisnąć "nieregulaminowego" modemu i "nieregulaminowego" systemu; w regulaminie Neostrady jest tylko, że TP nie odpowiada za działanie usługi, ale chyba nic o modemach i systemach jeśli na ruterze miga diodka ADSL, nie pomaga odłączenie go na pół minuty od gniazdka telefonicznego ani na tyle samo z prądu, nie pomaga przełączanie komputera do innego porty eth, nie pomaga łączenie się na paramertach rejestracyjnych (nazwa: "[email protected]", hasło: "rejestracja"), to zadzwoń i powiedz to gościowi; tam można w każdej chwili sprawdzić czy ruter jest połączony z "centralą"; jeśli sprawnie mu podasz przynajmniej te informacje, to spokojnie przyjmie zgłoszenie i jeszcze się ucieszy że była krótka rozmowa, bo to się do średniej liczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Sierpień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 jeśli na ruterze miga diodka ADSL, nie pomaga odłączenie go na pół minuty od gniazdka telefonicznego ani na tyle samo z prądu, nie pomaga przełączanie komputera do innego porty eth, nie pomaga łączenie się na paramertach rejestracyjnych (nazwa: "[email protected]", hasło: "rejestracja"), to zadzwoń i powiedz to gościowi; tam można w każdej chwili sprawdzić czy ruter jest połączony z "centralą"; jeśli sprawnie mu podasz przynajmniej te informacje, to spokojnie przyjmie zgłoszenie i jeszcze się ucieszy że była krótka rozmowa, bo to się do średniej liczy o to chodzi że na ruterze mam w danych mam wszystko podane, IP itd tylko że dostawałem timeouta. Na podlasiu i w warmińsko-mazurskim pełno jest takich przypadków, jednak TPSA to olewa. Skończmy bo OT się robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martino Napisano Sierpień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 Anonimowy Livebox w sieci, chodzi mi o bezprzewodowe ... wiem że można ukryć nazwę livebox na dowolną ... to daje mi przewagę o 45% bezpieczeństwa co jeszcze szyfrowanie .... WPA-EAP: , WPA-EAP nie wiem czy jest dostępne EAP w Liveboxie jak tak daje mi kolejne 20% bezpieczeństwa to Livebox jest bezpieczny w tedy 65% Mam pytanie czy da się zwiększyć jeszcze bardziej bezpieczeństwo Liveboxa sieci bezprzewodowej TP za bardzo nie ułatwia ... klientom dla tego my klienci sobie powinni pomagać Człowiek uczy człowieka nowych sztuczek a jak chodzi o zwierzęta to różnie bywa i tym się różnimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi