adios Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 1) Instalujemy sterowniki i oprogramowanie: yum install hplip hpijs 2) Jeśli mamy urządzenie All-in-One np. seria PSC(Print Scan Copy) to potrzebne będą nam sterki i oprogramowanie od skanera yum install libsane-hpaio xsane 3) Teraz musimy skonfigurować drukarkę(trzeba ją włączyć ) w Menu -> Administracja -> Drukowanie -> Nowa (to powinno się odbyć bez problemu) 4) Skanujemy programem XSane xsane 5) Jeśli myślisz, że HP źle wspiera drukarki pod linuksa to się mylisz. Bonus hp-toolbox Tam możesz sprawdzić kolejkę drukowania, poziom tuszu i inne ciekawe informacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 Brawo Adios.. piwo dla tego pana Wydaje mi się że temat nadaje się do Mini Fedora Faq, ale nie dorzucałem tam linka bo może ktoś jeszcze coś doda od siebie.. jakieś uwagi... sugestie... potem się tam podeśle Ja osobiście nie wniosę niczego nowego do tematu.. Pozdrawiam Rasp.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 Witam! Bardzo fajny pakiet! Jedna uwaga: Do poprawnego uruchomienia (hpssd) WYMAGA wpisu w hosts 127.0.0.1 localhost Prawdopodobnie każdy go ma ale.... Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Maj 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 Hmmm...ja po zainstalowaniu fedory nie doinstalowalem nic od HP, a obylo sie bez problemow z dodawaniem drukarki (nie jakies funkcje z HP, ale drukuje XD) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Maj 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 [milan@milan ~]$ hp-toolbox HP Linux Imaging and Printing System (ver. 0.9.8) HP Device Manager ver. 6.0 Copyright (c) 2003-5 Hewlett-Packard Development Company, LP This software comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY. This is free software, and you are welcome to distribute it under certain conditions. See COPYING file for more details. [ERROR]: Unable to connect to HPLIP I/O. Check and make sure HPLIP is running. [ERROR]: Unable to create client object. A u mnie nie działa:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Maj 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 Zainstaluj i uruchom hplip i hpijs - u mnie działa. hp-tools fajna sprawa, dzięki adios. walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Maj 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 No tylko że ja mam zainstalowane hpijs hplip:] I dlatego się dziwię że nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Maj 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 Może coś pomogą ci te linki, albo przynajmniej wyjaśnią sprawę. Ja instalowałem hplip ze żródeł, bo nie znalazłrm rpm do FC3. http://lists.debian.org/debian-printing/20...0/msg00083.html http://www.redhat.com/archives/fedora-list...y/msg04819.html walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 [milan@milan ~]$ hp-toolbox HP Linux Imaging and Printing System (ver. 0.9.8) HP Device Manager ver. 6.0 Copyright (c) 2003-5 Hewlett-Packard Development Company, LP This software comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY. This is free software, and you are welcome to distribute it under certain conditions. See COPYING file for more details. [ERROR]: Unable to connect to HPLIP I/O. Check and make sure HPLIP is running. [ERROR]: Unable to create client object. A u mnie nie działa:P Wyłączyłeś usługę HPLIP ? Zapewne chciałeś sobie przyspieszyć system. service hplip restart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Maj 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 do tego ustaw se drukarke na nowo- adres jej ma sie zaczynac od hp:// chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Maj 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 Przy uruchomieniu tego toolboksa pojawiło się okienko z przyciskiem do konfiguracji drukarki w oknie przeglądrki. Po przestawieniu kilku opcji działa normalnie. Dobrze działa bo pokazuje mi puste zbiorniki z tuszem. Mam nieoficjalnie napełniane. :] hp-info pokazuje m.in. adres urządzenia (ten zaczynający się od hp:/). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Maj 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 Dobra, działa... hplip było włączone, tylko musiałem ponownie skonfigurować drukarkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Maj 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 mały OT: gdzie wy znajdujecie takie cuda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Maj 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 Ja osobiście programów szukam w googlach, książkach wydawnictwa helion i na http://www.linuxsoft.cz/pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Maj 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 no to tak jak ja, plus gnomefiles.org... a pytanie nadal aktualne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi