Skocz do zawartości

Aterm I Eterm

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa problemy smile.gif przedstawiam po kolei:

1. Pierwszy problem z atermem. Za pomocą ~/.Xresources próbowałem ustawić mu tło (przezroczyste) tak, żeby rozjaśniało tapetę, która jest pod spodem. Efekt ten bardzo przyjemnie wygląda w gnome-terminal, ale jako, że chciałbym przesiąść się na znacznie mniej pamięciożernego aterma, no to próbuję jak mogę, ale bez efektu.

TUTAJ JEST EFEKT

...jaki dotąd udało mi się osiągnąć. Po lewej jest gnome-terminal (wzór) a po prawej moje wysiłki z atermem smile.gif Tapeta może i robi się troszkę jaśniejsza, ale przede wszystkim daje na maxa kontrast, co niezupełnie mi odpowiada. A oto mój ~/.Xresources:

Aterm*scrollBar:        false
Aterm*transparent:      true
Aterm*greek_keyboard: ISO-8859
Aterm*saveLines: 5000

Aterm*font:  -dec-terminal-medium-r-normal--14-140-75-75-c-80-iso8859-2
Aterm*boldFont:  -dec-terminal-medium-r-bold--14-140-75-75-c-80-iso8859-2at
Aterm*background:       #ffffff
Aterm*foreground:       #000000 
Aterm*tinting:          #ffffff
Aterm*tintingType:      or
Aterm*shading:  199

Czy ktoś z Was zechciałby napisać mi od zera treść tego pliku, żeby osiągnąć choć w przybliżeniu efekt z gnome-terminala? Ew. coś mi poradźcie, bo nie umiem za bardzo sobie poradzić...

2. Spróbowałem też (w ramach zbierania doświadczeń) zainstalować Eterma. W tym celu pobrałem paczki rpm dla pomocniczego libASTA i samego Eterma:

[root@122-mia-2 opt]# rpm -ivh libast-0.7-1.i386.rpm
Przygotowywanie...          ########################################### [100%]
       pakiet libast-0.7-1 jest już zainstalowany
[root@122-mia-2 opt]# rpm -ivh Eterm-0.9.3-1.i386.rpm
błąd: Niespełnione zależności:
       imlib2-loader_jpeg jest wymagany przez Eterm-0.9.3-1.i386
       imlib2-loader_png jest wymagany przez Eterm-0.9.3-1.i386

yum mówi, że imlib2.i386 jest już zainstalowany... co powinienem zrobić żeby odpalić eterma?

Orkan

Starałem się jak mogłem i kombinowałem z ustawieniami ale nie udało mi się uzyskać efektu z gnome-terminal na atermie... jeszcze troszkę powalczę bo mam weekend to moze się uda...

Mam pytanie poza konkursem.... skąd można pobrać ten styl Fluxboksa, który można zobaczyć na zrzutce.. bardzo mi się podoba, ale pomimo wszelkich starań nie znalazłem niczego podobnego...

Pozdrawiam Rasp..

• 3 months later...

Starałem się jak mogłem i kombinowałem z ustawieniami ale nie udało mi się uzyskać efektu z gnome-terminal na atermie... jeszcze troszkę powalczę bo mam weekend to moze się uda...

Mam pytanie poza konkursem.... skąd można pobrać ten styl Fluxboksa, który można zobaczyć na zrzutce.. bardzo mi się podoba, ale pomimo wszelkich starań nie znalazłem niczego podobnego...

Pozdrawiam Rasp..

Sn33z - tak się nazywa :)

google znajduje bezproblemowo

Orkan

AD1. To niewykonalne, gdyż aterm nie ma zaimplementowanego dashingu.

Teoretycznie możesz taki efekt zaimitować zmniejszając transparencję (Aterm*tinting cream-white [w gimpie czy podobnym świństwie pobrać kod, bo ten kolor nie ma interpretacji znakowej]) i zmieniając Aterm*tintingType na 'true' - ale to bardzo zasobożerne rozwiązanie, które czyni korzystanie z aterma zupełnie bezsensu ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...