krolas Napisano Maj 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2006 Jestem początkujacym użytkownikiem dystrybucji linux fc 5.Bardzo proszę o podanie mi jak wygląda ścieżka do źródeł jądra tego systemu.Wiem ze jest to banalne pytanie,ale ja niestety mam z tym problem.z góry dziękuję!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Lipiec 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2006 /usr/src/nr_kernela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slonio Napisano Lipiec 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2006 /usr/src/nr_kernela wyraznie napisal ze chce sciezkie do linux fc5 i zapewniam Cie ze tego w /usr/src nie ma ... sprawdz sobie sam ... nie ma zrodelek musisz pociagnac sobie z kernel.org ps. swoja droga szkoda ze nia ma jakiegos rpm z kernel-source dla fedory ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Lipiec 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2006 wyraznie napisal ze chce sciezkie do linux fc5 i zapewniam Cie ze tego w /usr/src nie ma ... sprawdz sobie sam ... nie ma zrodelek musisz pociagnac sobie z kernel.org ps. swoja droga szkoda ze nia ma jakiegos rpm z kernel-source dla fedory ;/ Jeżeli go tam nie zobaczy to się chyba domyśli że trzeba dociągnąć, najważniejsze by znał scieżkę do źródeł, by wiedział w jakim katalogu są/powinny być. A rpmy-y ze źródłami dla kernela fedory są, zapewniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Lipiec 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2006 [uosiu@uosiumen tapety]$ cd /usr/src [uosiu@uosiumen src]$ ls debug kernels linux qmail redhat [uosiu@uosiumen src]$ cd kernels/ [uosiu@uosiumen kernels]$ ls 2.6.17-1.2139_FC5-i686 2.6.17-1.2145_FC5-i686 2.6.17-1.2157_FC5-i686 [uosiu@uosiumen kernels]$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BykPL Napisano Wrzesień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2006 Wiem ,ze to troszke stary temat ale go odkopie. Tak jak kolega potrzebuje zrodla w tamtym folderze. Niestety nie wiem ktorego (mam wersje podstawowa ta (_odrazu_ → od razu) ORT z fc5) NIe moge tego sciagnac tak jak kolega wyzej podal bo neta nie mam *stery chca zrodla w folderze /usr/src/nr_kernela. ps. Jak najprosciej zaktualizowac kernela ?? Tak zeby bylo jak najmniej komend (jakos sie tego boje ) i (_odrazu_ → od razu) ORT zrodla byly zeby stery jaj nie robilt?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2006 Niestety nie wiem ktorego (mam wersje podstawowa ta (_odrazu_ → od razu) ORT z fc5)Może najpierw poczytaj "odrobinkę" nt. linuksa, podstawowych komend itp a dopiero potem bierz się za kompilację jądra? faq.fedora.pl, wiki.fedora.pl Jak się boisz większych ilości komend, to sobie lepiej w ogóle odpuść. Linux to nie Windows i wymaga nieco myślenia i starań, w zamian za co oferuje zanacznie większe możliwości (poza grami, niestety). Nie wystarczy tylko kliknąć na pulpicie. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Wrzesień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 NIe moge tego sciagnac tak jak kolega wyzej podal bo neta nie mam To jak posta napisałeś?? Dziwne... http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...pdates/5/SRPMS/ i wybierz odpowiednią paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianes Napisano Marzec 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2007 Makefile:135: *** Linux kernel source not found. Stop. Tak się kończy instalacja sterowników od grafiki. I nie wiem co mam zrobić. Devel, hearers i wszystko co tylko znalazłem z kernel (na wszelki wypadek) zainstalowałem. :/ Jest jakaś prosta instrukcja, jak to zrobić? No ... Nie koniecznie prosta, ale jasna...Proszę o pomoc. fc 6 Hmm... Jest jeszcze jeden problem: make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `modules_prepare'. Stop. To tyle. Proszę o sugestie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Marzec 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2007 Makefile:135: *** Linux kernel source not found. Stop. Tak się kończy instalacja sterowników od grafiki. I nie wiem co mam zrobić. Devel, hearers i wszystko co tylko znalazłem z kernel (na wszelki wypadek) zainstalowałem. :/ Jest jakaś prosta instrukcja, jak to zrobić? No ... Nie koniecznie prosta, ale jasna...Proszę o pomoc. fc 6 Hmm... Jest jeszcze jeden problem: make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `modules_prepare'. Stop. To tyle. Proszę o sugestie.... Jajo 2.6 sie instaluje tak Make all make install make modules install Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianes Napisano Marzec 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2007 No tak... Ale jeszcze tego nigdzie nie wpiszę... Instalacja wielkie słowo i nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy. Wszystko działą bez zarzuty jeśli chodzi o codzienne prace na kompie, a komunikaty jak powyżej wyrzucane są przy próbie instalacji sterowników. Jeśli porada nadal jest aktualna to proszę o powierdzenie. Nie chcę sobie niczego niepotrzebnie popsuć. Dziękuję za zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2007 Makefile:135: *** Linux kernel source not found. Stop. Tak się kończy instalacja sterowników od grafiki... A jak instalujesz te sterowniki (yum install kmod-coś czy może ze strony). Chcesz usyskać akceleracje 3D, tak? Bo jak tak to chyba trochę za bardzo kombinujesz, zobacz tutaj http://poradnik.fedorapl.org/#graficzne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi