Skocz do zawartości

ścieżka Do źródła Kernel Fedora Core 5

krolas

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem początkujacym użytkownikiem dystrybucji linux fc 5.Bardzo proszę o podanie mi jak wygląda ścieżka do

źródeł jądra tego systemu.Wiem ze jest to banalne pytanie,ale ja niestety mam z tym problem.z góry dziękuję!!!

• 2 months later...

/usr/src/nr_kernela

wyraznie napisal ze chce sciezkie do linux fc5 i zapewniam Cie ze tego w /usr/src nie ma ... sprawdz sobie sam ... nie ma zrodelek musisz pociagnac sobie z kernel.org ps. swoja droga szkoda ze nia ma jakiegos rpm z kernel-source dla fedory ;/

wyraznie napisal ze chce sciezkie do linux fc5 i zapewniam Cie ze tego w /usr/src nie ma ... sprawdz sobie sam ... nie ma zrodelek musisz pociagnac sobie z kernel.org ps. swoja droga szkoda ze nia ma jakiegos rpm z kernel-source dla fedory ;/

Jeżeli go tam nie zobaczy to się chyba domyśli że trzeba dociągnąć, najważniejsze by znał scieżkę do źródeł, by wiedział w jakim katalogu są/powinny być. A rpmy-y ze źródłami dla kernela fedory są, zapewniam.

[uosiu@uosiumen tapety]$ cd /usr/src
[uosiu@uosiumen src]$ ls
debug  kernels  linux  qmail  redhat
[uosiu@uosiumen src]$ cd kernels/
[uosiu@uosiumen kernels]$ ls
2.6.17-1.2139_FC5-i686  2.6.17-1.2145_FC5-i686  2.6.17-1.2157_FC5-i686
[uosiu@uosiumen kernels]$

• 1 month later...

Wiem ,ze to troszke stary temat ale go odkopie. Tak jak kolega potrzebuje zrodla w tamtym folderze. Niestety nie wiem ktorego (mam wersje podstawowa ta (_odrazu_ → od razu) ORT z fc5) NIe moge tego sciagnac tak jak kolega wyzej podal bo neta nie mam *stery chca zrodla w folderze /usr/src/nr_kernela.

ps. Jak najprosciej zaktualizowac kernela ?? Tak zeby bylo jak najmniej komend (jakos sie tego boje :P ) i (_odrazu_ → od razu) ORT zrodla byly zeby stery jaj nie robilt??

Niestety nie wiem ktorego (mam wersje podstawowa ta (_odrazu_ → od razu) ORT z fc5)
Może najpierw poczytaj "odrobinkę" nt. linuksa, podstawowych komend itp a dopiero potem bierz się za kompilację jądra? faq.fedora.pl, wiki.fedora.pl

Jak się boisz większych ilości komend, to sobie lepiej w ogóle odpuść. Linux to nie Windows i wymaga nieco myślenia i starań, w zamian za co oferuje zanacznie większe możliwości (poza grami, niestety). Nie wystarczy tylko kliknąć na pulpicie.

Pozdr,

W.

• 6 months later...

Makefile:135: *** Linux kernel source not found. Stop.

Tak się kończy instalacja sterowników od grafiki. I nie wiem co mam zrobić. Devel, hearers i wszystko co tylko znalazłem z kernel (na wszelki wypadek) zainstalowałem. :/

Jest jakaś prosta instrukcja, jak to zrobić? No ... Nie koniecznie prosta, ale jasna...Proszę o pomoc.

fc 6

Hmm... Jest jeszcze jeden problem:

make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `modules_prepare'. Stop.

To tyle. Proszę o sugestie....

Tak się kończy instalacja sterowników od grafiki. I nie wiem co mam zrobić. Devel, hearers i wszystko co tylko znalazłem z kernel (na wszelki wypadek) zainstalowałem. :/

Jest jakaś prosta instrukcja, jak to zrobić? No ... Nie koniecznie prosta, ale jasna...Proszę o pomoc.

fc 6

Hmm... Jest jeszcze jeden problem:

make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `modules_prepare'. Stop.

To tyle. Proszę o sugestie....

Jajo 2.6 sie instaluje tak

Make all
make install
make modules install

No tak... Ale jeszcze tego nigdzie nie wpiszę... Instalacja wielkie słowo i nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy. Wszystko działą bez zarzuty jeśli chodzi o codzienne prace na kompie, a komunikaty jak powyżej wyrzucane są przy próbie instalacji sterowników. Jeśli porada nadal jest aktualna to proszę o powierdzenie. Nie chcę sobie niczego niepotrzebnie popsuć. Dziękuję za zainteresowanie.

Tak się kończy instalacja sterowników od grafiki...

A jak instalujesz te sterowniki (yum install kmod-coś czy może ze strony). Chcesz usyskać akceleracje 3D, tak? Bo jak tak to chyba trochę za bardzo kombinujesz, zobacz tutaj http://poradnik.fedorapl.org/#graficzne