airwolf Napisano Wrzesień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2006 Jestem początkującym użytkownikiem i mam wielki problem. Walcze z moją FC5 juz prawie miesiąc i zdecydowałem się poprosić o pomoc bo już chyba wszędzie szukałem. Problem jest następujący: Najpierw zainstalowałem FC3 i dzwięk był ale (_ściągnołem_ → ściągnąłem) ORT sobie z netu FC5 i zainstalowałem formatując dysk od nowa i też miałem dzwięk. Po zainstalowaniu mojego tunera TV Win Fast TV 2000 straciłem dzwięk. Postanowiłem powalczyć jeszcze raz z FC5 i znów sformatowałem dysk i zainstalowałem od nowa i już dzwięk sie nie pojawił. karte muzyczną sprawdzałem i działa pod windozą czyli jest sprawna. FC5 w wykrywaczu karty muzycznej ją wykrywa ale nie odtwarza testowego dzwieku. Moja karta muzyczna to sb awe 64 na złączu isa. pomocy bo już (_niemam_ → nie mam) ORT siły z nim walczyć a chciałbym się cegoś nauczyć więcej niż tylko instalowanie od nowa FC5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Wrzesień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2006 su - alsamixer Zobacz czy nie masz wyciszonych kanałów. Po ustawieniu kanałów wychodzisz przez escape alsactlstore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
airwolf Napisano Wrzesień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2006 tego prubowałem w pierwszej kolejności i wyskakuje mi coś takiego alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such file or directory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Wrzesień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2006 Coś pominąłeś chyba przy instalacji. Sprawdź czy masz [lone_wolf@localhost ~]$ rpm -qa | grep alsa alsa-lib-devel-1.0.11-4.rc2 alsa-lib-1.0.11-4.rc2 alsa-utils-1.0.11-4.rc2 [lone_wolf@localhost ~]$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2006 Kiedyś do kart na ISA był taki fajny program sndconfig. Niestety nie wiem, dlaczego i po co go wywalili... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
airwolf Napisano Wrzesień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2006 [root@localhost ~]# rpm -qa | grep alsa alsa-utils-1.0.11-3.rc2 kadu-alsa_sound-0.4.3-1.fc5 alsa-lib-1.0.11-3.rc2.2 [root@localhost ~]# tak to u mnie wyglada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Wrzesień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2006 Spróbuj doinstalować alsa-tools za pomocą yum-a. Skonfiguruj yum-a wg wskazówek z FAQ, i jako root wykonaj yum install alsa-tools.Później znowu ten alsamixer. Przyznam że to mnie zaskoczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czamp Napisano Wrzesień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2006 Przerabiałem podobny problem z kartą na układzie CMI8738, karta była wykrywana była bez problemów a dźwięk niegrał. Cała sparaw wiązała się z tym że kartę można było ustwić w 3 różne "stany" ( czy tam jako 3 różne użądzenia PCM, nieiwm jak to nazwać), było to chyba DAC (coś tam), EAC, Iec958 (nie pamiętam jak to się nazywało, nie mam już tej karty. Ale w SB live też jest coś podobnego). W zależności co się ustawiło trzeba było jeszcze odpowiedniu ustawić progrmay (np. Xmms trzeba było po kombinować z hw0,0 hw0,1 itp) no i co najważniejsze odpowiednio skonfigurować mikser (a używałem ztego z KDE, ale w alsamixer też musiało to być). Dla jednego z tych ustawień trzeba było wybrać opcję zaczynającą się od IEC______. W tedy dźwięk grał. Niestety nie pamiętam która to była opcja, pamiętam że się z tym nakombinowałem zanim do tego dotarłem. Jeszcze jedna do wykrycia karty i ustawienia tyrbu pracy używałem system-config-soundcard (/usr/bin/system-config-soundcard), w menu gnoma - a kde (_napewno_ → na pewno) ORT nazywa się to Soundcard Detection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Wrzesień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2006 A czego on użył? Świętego Mikołaja? Tego narzędzia właśnie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
airwolf Napisano Wrzesień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2006 Downloading Packages: (1/2): alsa-tools-1.0.10- 100% |=========================| 325 kB 00:05 (2/2): fltk-1.1.7-1.fc5.i 100% |=========================| 383 kB 00:07 Running Transaction Test Finished Transaction Test Transaction Test Succeeded Running Transaction Installing: fltk ######################### [1/2] Installing: alsa-tools ######################### [2/2] Installed: alsa-tools.i386 0:1.0.10-2.fc5 Dependency Installed: fltk.i386 0:1.1.7-1.fc5 Complete! [root@localhost ~]# alsamixer alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such file or directory zrobilem tak i znow to samomoze cos sie grzyzie z moim tunerem bo jak pierwszy raz zainstalowałem FC5 to nie wykrył mojego tunera ale miałem dzwięk a tym razem wykrył tuner ale nie mam dzwięku a jeszcze jedno mo używam gnome ale jak daje wykryj karte muzyczna to ja wykrywa le nie mam zadnego urzadzenia PCM do wyboru i nawet listy z dostepnymi urządzeniami nie moge otworzyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Wrzesień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2006 Nie ma pliku default w /dev. Spróbuj jako root z /dev wydać polecenie ./modprobe audio albo to samo, tylko z sound. Powinien coś utworzyć. Jak coś spróbuj ln -s dsp default . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2006 @airwolf alsamixer pochodzi z pakietu alsa-utils. Z terminala wpisz yum deplist alsa-utils. Dostaniesz listę pakietów, które są niezbędne do działania alsamiksera. Potem rpm -qa <nazwa_pakietu_z_listy> i będziesz wiedział czego brakuje. Jeśli nic nie brakuje, to przeinstalowałbym te pakiety z lasa-utils włącznie. Albo inaczej yum remove alsa-utils a potem yum install alsa-utils. Standardowa procedura "wyjść-i-wejść-jeszcz-raz" Pozdr, W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
airwolf Napisano Wrzesień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2006 Spróbuj jako root z /dev wydać polecenie ./modprobe audio albo to samo, tylko z sound. nie działa [root@localhost dev]# ./modprobe sound -bash: ./modprobe: Nie ma takiego pliku ani katalogu [root@localhost dev]# ./modprobe audio -bash: ./modprobe: Nie ma takiego pliku ani katalogu Jeśli nic nie brakuje, to przeinstalowałbym te pakiety z lasa-utils włącznie. więc wszystkie pakiety mam i i tak jak sugerowałeś zainstalowałem je od nowa wcześniej usuwając i dalej nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Wrzesień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2006 Sorki, mi chodziło o ./MAKEDEV... Wybacz, wybacz, mój błąd, pomyliłem się... A modprobe wydaje się z /sbin tak na marginesie... Mój błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
airwolf Napisano Wrzesień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2006 zadziałało tylko ze na razie mam dzwiek w testerze ale w niczym innym ani nie odtwarzaja sie dzwiki systemowe i nic wiecej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi