Skocz do zawartości

Totalny Brak Dzwieku Mimo Wykrytej Karty W Fc5

airwolf

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem początkującym użytkownikiem i mam wielki problem. Walcze z moją FC5 juz prawie miesiąc i zdecydowałem się poprosić o pomoc bo już chyba wszędzie szukałem.

Problem jest następujący:

Najpierw zainstalowałem FC3 i dzwięk był ale (_ściągnołem_ → ściągnąłem) ORT sobie z netu FC5 i zainstalowałem formatując dysk od nowa i też miałem dzwięk. Po zainstalowaniu mojego tunera TV Win Fast TV 2000 straciłem dzwięk. Postanowiłem powalczyć jeszcze raz z FC5 i znów sformatowałem dysk i zainstalowałem od nowa i już dzwięk sie nie pojawił. karte muzyczną sprawdzałem i działa pod windozą czyli jest sprawna. FC5 w wykrywaczu karty muzycznej ją wykrywa ale nie odtwarza testowego dzwieku.

Moja karta muzyczna to sb awe 64 na złączu isa.

pomocy bo już (_niemam_ → nie mam) ORT siły z nim walczyć a chciałbym się cegoś nauczyć więcej niż tylko instalowanie od nowa FC5

Przerabiałem podobny problem z kartą na układzie CMI8738, karta była wykrywana była bez problemów a dźwięk niegrał.

Cała sparaw wiązała się z tym że kartę można było ustwić w 3 różne "stany" ( czy tam jako 3 różne użądzenia PCM, nieiwm jak to nazwać), było to chyba DAC (coś tam), EAC, Iec958 (nie pamiętam jak to się nazywało, nie mam już tej karty. Ale w SB live też jest coś podobnego). W zależności co się ustawiło trzeba było jeszcze odpowiedniu ustawić progrmay (np. Xmms trzeba było po kombinować z hw0,0 hw0,1 itp) no i co najważniejsze odpowiednio skonfigurować mikser (a używałem ztego z KDE, ale w alsamixer też musiało to być). Dla jednego z tych ustawień trzeba było wybrać opcję zaczynającą się od IEC______. W tedy dźwięk grał. Niestety nie pamiętam która to była opcja, pamiętam że się z tym nakombinowałem zanim do tego dotarłem.

Jeszcze jedna do wykrycia karty i ustawienia tyrbu pracy używałem system-config-soundcard (/usr/bin/system-config-soundcard), w menu gnoma - a kde (_napewno_ → na pewno) ORT nazywa się to Soundcard Detection

Downloading Packages:
(1/2): alsa-tools-1.0.10- 100% |=========================| 325 kB    00:05
(2/2): fltk-1.1.7-1.fc5.i 100% |=========================| 383 kB    00:07
Running Transaction Test
Finished Transaction Test
Transaction Test Succeeded
Running Transaction
  Installing: fltk                         ######################### [1/2]
  Installing: alsa-tools                   ######################### [2/2]

Installed: alsa-tools.i386 0:1.0.10-2.fc5
Dependency Installed: fltk.i386 0:1.1.7-1.fc5
Complete!
[root@localhost ~]# alsamixer

alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such file or directory

zrobilem tak i znow to samomoze cos sie grzyzie z moim tunerem bo jak pierwszy raz zainstalowałem FC5 to nie wykrył mojego tunera ale miałem dzwięk a tym razem wykrył tuner ale nie mam dzwięku

a jeszcze jedno mo używam gnome ale jak daje wykryj karte muzyczna to ja wykrywa le nie mam zadnego urzadzenia PCM do wyboru i nawet listy z dostepnymi urządzeniami nie moge otworzyc

Nie ma pliku default w /dev.

Spróbuj jako root z /dev wydać polecenie ./modprobe audio albo to samo, tylko z sound.

Powinien coś utworzyć.

Jak coś spróbuj ln -s dsp default ;).

@airwolf alsamixer pochodzi z pakietu alsa-utils. Z terminala wpisz yum deplist alsa-utils. Dostaniesz listę pakietów, które są niezbędne do działania alsamiksera. Potem rpm -qa <nazwa_pakietu_z_listy> i będziesz wiedział czego brakuje. Jeśli nic nie brakuje, to przeinstalowałbym te pakiety z lasa-utils włącznie.

Albo inaczej yum remove alsa-utils a potem yum install alsa-utils. Standardowa procedura "wyjść-i-wejść-jeszcz-raz" ;)

Pozdr,

W

Spróbuj jako root z /dev wydać polecenie ./modprobe audio albo to samo, tylko z sound.

nie działa

[root@localhost dev]# ./modprobe sound
-bash: ./modprobe: Nie ma takiego pliku ani katalogu
[root@localhost dev]# ./modprobe audio
-bash: ./modprobe: Nie ma takiego pliku ani katalogu

Jeśli nic nie brakuje, to przeinstalowałbym te pakiety z lasa-utils włącznie.

więc wszystkie pakiety mam i i tak jak sugerowałeś zainstalowałem je od nowa wcześniej usuwając i dalej nic

Sorki, mi chodziło o ./MAKEDEV...

Wybacz, wybacz, mój błąd, pomyliłem się...

A modprobe wydaje się z /sbin tak na marginesie...

Mój błąd.