Skocz do zawartości

Program To Konwersji Formatów Muzycznych

MitS

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje jakiegoś programu, dzięki któremu jest możliwe przekonwertowanie formatów takich jak:

* wav

* audio

* ogg

na format mp3, znacie coś fajnego (najlepiej program konsolowy, ale jak nie ma to może byc też gui) ?

Z konsoli lame. Przynajmnije *.wav do *.mp3, ale *.ogg chyba też :unsure:

Nie jestem specem w tych sprawach, więc tutaj korzystam z GUI audacity. Możliwość eksportu do mp3 po zainstalowaniu lame z *.wav i *.ogg na pewno, nie wiem co masz na myśli pisząc *.audio. Audacity czyta też *.aif i *.au, no i *.mp3 rzecz jasna.

Pozdr,

W.

Dzięki seawolf to działa :) i mi się przyda na sam początek, jednak na przyszłość myślę nad tym lame tylko mam mały problem ...

chodzi o to że gdy wydałem polecenie np.

$ lame -h sample-01.ogg sample-01.mp3

to po konwersji na mp3 chcąc przesłuchać dany utwór słyszałem tylko i wyłącznie trzaski, piski i Bóg wie co ... na dodatek z utworu początkowego mającego 3:21 min zrobił się plik mający 29s.

czemu lame nie działa jak powinno ??

Korzystanie z lame "na surowo" jest bardzo uciążliwe. Proponuję skorzystać z gotowej aplikacji i plugina lame, ja korzystam z live (który generalnie jest świetnym edytorem plików video, ale z wtyczką lame sobie radzi również z konwersją plików dźwiękowych).

ja jednak polecam lame, bez dodatków ;)

polecenia daje jak dla mnie rewelacyjna jakosc, w polaczeniu z niewielkim rozmiarem plików mp3:

lame -h -V 6 [wave] [mp3]

do tego konsolka podczas konwersji zapodaje lansiarskie znaczki - mozna komus wkrecic kit, ze lamiemy szyfry NASA, albo cos, hehe B)

lame -h -V 6 [wave] [mp3]

Oj, jak najbardziej! Gapa jestem, MitS nawet zaznaczal, ze preferuje cos konsolowego...

Nie mowiac juz nawet o tym jak ladnie mozna wymiatac lame w skrypcie/petli konwertujac zbiorowo co popadnie ;)

do tego konsolka podczas konwersji zapodaje lansiarskie znaczki - można komuś wkręcić kit, że łamiemy szyfry NASA, albo coś, hehe B)
A o tym nie pomyslalem! Pelny wypas, na bogato!... :D

Ale co jesli ktos faktycznie liczy jakies rozproszone? ... nie wiem co teraz wybrac - lame czy BOINCa ;)

Pozdro

exbros - zawsze możesz optymalizowac swoje zbiory mp3 przy pomocy lame ;)

a jeśli idzie o BOINC'A to kiedyś brałem udział w tym projekcie przez 2 miesiące, ale się wycofałem, po tym jak przyszedł spory rachunek za prąd ;)

niby to tylko sam procesor chodzi, ale za to non-stop 100% praktycznie... (rozliczamy się z elektrownią co 2 miesiące, więc troche natrzepał kaski)

Korzystanie z lame "na surowo" jest bardzo uciążliwe.

Nie mowiac juz nawet o tym jak ladnie mozna wymiatac lame w skrypcie/petli konwertujac zbiorowo co popadnie

jak znajdę chwilkę to skrobnę skrypciora do obsługi lame'a ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...