Daniello Napisano Wrzesień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2006 [Edytowane przez WalDo] WAZNE!!! Uzgodnilem z Daniello, ze zrobie mala korekte ponizszego krótkiego tutka do instalacji NTFS w trybie odczytu-zapisu. Od jakiegos czasu pakiet ntfs-3g znajduje sie juz w repozytorium extras Fedory. Nie ma juz potrzeby sciagania i wlasnorecznej kompilacji zawartosci paczki ntfs-3g-20070920-BETA.tgz. Zamiast tego yum install ntfs-3g To powinno dla spelnienia zaleznosci sciagnac równiez fuse i fuse-devel. Daniello pisal zreszta juz o tym, ale kilka postów nizej, wiec nie wszyscy dotarlli do tego fragmentu Dodatkowo polaczylem wiec 3 najbardziej istotne posty Daniella w jeden. Moze jak znowu ruszy Wiki na fedora.pl, to którys z "wikipedystów" skorzysta z tego tematu. Ponizej zostawiam oryginalnym tekst napisany przez Daniello. Nieaktualna czesc opisu zaznaczam na czerwono. ____________________________________________________ Przedstawiam sposób instalacji i konfiguracji sterownika odczytu i zapisu NTFS, ntfs-3g. Sciagamy ntfs-3g. Rozpakowujemy: tar zxf ntfs-3g-20070920-BETA.tgz Przed tym jeszcze musimy zainstalowac fuse i naglówki do niego fuse-devel: sudo yum install fuse fuse-devel Wchodzimy do wypakowanego katalogu i odpalamy konfiguratora: ./configure --prefix=/usr/local Kompilujemy i instalujemy: make && make install Zmieniamy wlasciciela i grupe na /dev/fuse i na poszczególnych dyskach z systemem plików NTFS. W moim przykladzie zmieniam wlascieciela na daniel i grupe na users. Domyslnie jest root. Otwieram plik /etc/rc.local: sudo vim /etc/rc.local ## i dopisujemy chown nazwa_usera:users /dev/fuse chown nazwa_usera:users /dev/hdXY Nastepnie dopisujemy w /etc/fstab: /dev/hdXY /mnt/punkt_montowania ntfs-3g user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0 __________________ Aha. jeszcze jedno. Trzeba stworzyc plik /etc/fuse.conf i napisac w nim: user_allow_other No i jeszcze zmienic uprawnienia na /mnt/dyski_windowsowe. To chyba wystarczy Z tego bledu wynika, ze nie zmieniles jeszcze praw na /dev/fuse __________________ Obecnie juz nie trzeba odmontowywac partycji po pracy. Bo sa paczki i jest to juz skonfigurowane. yum install ntfs-3g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Wrzesień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2006 zrob z tego poradnik na wiki i fedora.pl i bedzie cymes gut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2006 Założyłem sobie partycję NTFS, bo korciło mnie żeby wypróbować No i kiszka Tzn. jeśli chodzi o montowanie jako zwykły user, bo jako root jest OK. Mam tak: [waldo@waldo ~]$ rpm -qa fuse fuse-devel fuse-2.5.3-1.fc5 fuse-devel-2.5.3-1.fc5 Pakiet ntfs-3g-20070920-BETA.tgz skompilowany i zainstalowany. W każdym razie nie zwróciło błędów. Na własny użytek, żeby łatwiej odinstalować, zrobiłem paczkę przy pomocy checkinstall [waldo@waldo ~]$ rpm -qa | grep ntfs-3g ntfs-3g-20070920-BETA-1 [waldo@waldo ~]$ id uid=500(waldo) gid=500(waldo) grupy=500(waldo) [waldo@waldo ~]$ tail -2 /etc/rc.local chown waldo:waldo /dev/fuse chown waldo:waldo /dev/hda1 [waldo@waldo ~]$ grep ntfs-3g /etc/fstab /dev/hda1 /mnt/ntfs ntfs-3g user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0 [waldo@waldo ~]$ ls -ld /mnt/ntfs drwxrwxrwx 2 root root 4096 wrz 20 22:48 /mnt/ntfs Czyli wszystko wg instrukcji, no i tu jako zwykły user: [waldo@waldo ~]$ mount /dev/hda1 fusermount: failed to open /dev/fuse: Permission denied Retrying mount ... fusermount: failed to open /dev/fuse: Permission denied Failed to mount NTFSUnmounting /dev/hda1 () Rozumiem, że przedstawiona powyżej instrukcja ma umożliwić zwykłemu userowi (określonemu przez chmod w /etc/rc.local) montowanie partycji NTFS w trybie r/w. Pytanie co ja robię nie tak? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2006 Aha. jeszcze jedno. Trzeba stworzyc plik /etc/fuse.conf i napisac w nim: user_allow_other Hehe, z bledów tak mi wynikalo, ze potrzebny ten plik z takim wpisem. Nie pomyslalem, ze wystarczy samo user_allow_other i kombinowalem rózne user_allow_other 1, user_allow_other=1, user_allow_other true itp Ale teraz jest juz OK. Sadze, ze faktycznie móglbys to jakos ladnie "ubrac" i podczepic do wiki Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Wrzesień 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2006 Nom , narazie póki co wiki jest niekatywna, ale jest ładny poradnik na moim blogu. Zreszta w podpisie mam linka do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Październik 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2006 witam, mam problem z ta instrukcja. siedze i kombinuje nad tym od 6h i nic nie moge zrobic. zrobilem wszystko krok po kroku i jesli chodzi o wlasciciela fuse to nie ma problemu z montowaniem. natomiast kiedy inny uzytkownik (czlonek grupy users) chce podmontowac to nie ma uprawnien do fuse. jako wlasciciel pliku zmienilem uprawnienia i zaczelo dzialac, ale po restarcie wszystko wraca do ustawien kiedy grupa nie ma uprawnien. nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje. bede wdzieczny za pomoc. drugie pytanie jest takie czy istnieje mozliwosc auotmountu partycji ntfs kiedy uzywam ntfs-3g? daf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Październik 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2006 Czytaj dokładnie instrukcję. TRzeba dopisać te komendy zmiany właścicieli do /etc/rc.local. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Październik 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2006 Czytaj dokładnie instrukcję. TRzeba dopisać te komendy zmiany właścicieli do /etc/rc.local. no wlasnie czytam i czytam, ale nic z moich eksperymentow nie wynika:( jedna rzecz ktorej nie podalem - musze zamontowac dwie partycje win. kiedy ustawiam /etc/rc.local wg wzoru to moge zamontowac tylko jedna partycje. po tym grupa traci uprawnienia do /dev/fuse i nawet odmontowac nie moge:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Konkretne pytanie: Czy przed wylaczeniem systemu nalezy odmontowac ntfs-3g zeby nie stracic danych z partycji NTFS? czytalem w kilku miejscach i czasem sie o tym wspomina a czem nie? czy to jest istotne?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 IMHO b. istotne, bo system zapisu wciąż niepewny. Ale nie mam tego ustrojstwa, i chyba nie odważę się na to. Mam jeszcze windę... ;-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 Konkretne pytanie: Czy przed wylaczeniem systemu nalezy odmontowac ntfs-3g zeby nie stracic danych z partycji NTFS? czytalem w kilku miejscach i czasem sie o tym wspomina a czem nie? czy to jest istotne?? Zdaje sie, ze ja o tym tez gdzies tu wspominalem?... Dla Swietego spokoju ("jak to mowiom") ja zawsze restartuje/wylaczam system przy partycjach NTFS przemontowanych do read-only. Moze to przesada, ale musze powiedziec ze nigdy (od kilku miesiecy) nie mialem najmniejszego problemu z tymi partycjami, nie mowiac juz o utracie danych. Pod wzgledem stabilnosci i szybkosci ntfs-3g zachowuje sie jak 100% wersja stable/finalna - przynajmniej na moim sprzecie, nie wiem czego mozna chciec jeszcze. No moze tylko dodatkowego przyspieszenia bo operacje na plikach sa nadal zauwazalnie wolniejsze niz na systemach plikow FAT32 czy ext3... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 Zdaje sie, ze ja o tym tez gdzies tu wspominalem?... Dla Swietego spokoju ("jak to mowiom") ja zawsze restartuje/wylaczam system przy partycjach NTFS przemontowanych do read-only. Moze to przesada, ale musze powiedziec ze nigdy (od kilku miesiecy) nie mialem najmniejszego problemu z tymi partycjami, nie mowiac juz o utracie danych. Wiem, ze o tym pisales ale chodzi mi o to czy ktos zna kogos osobiscie lub zna kogos kto zna kogos (nie dalej) kto stracil dane (te, nad ktorymi pracowal lud jakiekolwiek inney) nie odmontowawszy z cala ta procedura podana przez exbrosa? czy np moge przenosic (kopiowac z usuwaniem) Z partycji NTFS bez narazania innych danych na tejże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
6taurus Napisano Listopad 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2006 zrobiłem wszystko j/w pojawił sie folder w mój komputer i taki wpis w szczególach : error opening partition device: nie ma takiego pliku ani katalogu failed to startup volume: nie ma takiego pliku ani katalogu failed to mount '/dev/hdxy': nie ma takiego pliku ani katalogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2006 nie mów tylko że wpisałeś w /etc/fstab "/dev/hdxy" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
6taurus Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 nie mów tylko że wpisałeś w /etc/fstab "/dev/hdxy" ... def/sda1 tez nic nie dało -czy pod amd 64 jest nie zrbane ??? zrobiłem jk na linku http://laci.linuxforum.hu/#ntfs-3g montuje prawidłowo ale wywala bład zamykaniiu systemu zwiazany z SELinux niech mi ktoś wytłmaczy sciagnołem Ntfs-3g + fuse w/g wskazówek i nic nie dziłało załamany byłem (_usunolem_ → usunąłem) ORT wpis w ect/festab (_usunolem_ → usunąłem) ORT wpis w etc/ metab pzostał wpis w ect/fuse.conf pzostał wpis w ect/rc.local natepnie restard kompa w moim koputerze pojawił sie dysk C (z systemem NtFS r/w) dysk D (z systemem NtFS r/w) w ect/metab pojawija sie atomatycznie wpis o zamontowaniu dysków dev/sda1 dev/sdaa5 na nich własnie znajdujasie partycje NtfS przypominam sobie ze wczesniej wgrywłem jakś paczke obsługi NTFS pod Gnoma (teraz nie pamietam jak ) ale moŋe znalezć ntfsprogs-1.13.1-3.fc6.src.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi