da_niel Napisano Grudzień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2006 Koleś zainstalował se winde do nowa i git stary chiński sposób na naprawę wind a tak poważnie to nie wiem co sie stalo winda jest dla mnie niepoznana od tej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_DL_ Napisano Grudzień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 odwświeże troche temat... Mam problem ntfs-3g zainstalowany z yuma niby wszystko ok, moge zamontowac system plików z palca poleceniem mount mount -t ntfs-3g -o user -o noauto /dev/hdc1 /media/system ale probla zamontowania z fstab konczy si ę .... no właśnie niczym... /dev/hdc1 /media/system ntfs-3g user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0 no i jak wysmusze montow3anie mount -a -v dostaje [root@localhost etc]# mount -a -v mount: devpts already mounted on /dev/pts mount: tmpfs already mounted on /dev/shm mount: proc already mounted on /proc mount: sysfs already mounted on /sys nothing was mounted i nic sie nie dzieje UPDATE... juz wiem co jest problemem... udaje mi sie zamontowac wszystkie dyski po uruchomieniu systemu ale nie za pomoca normalnego montowania z fstab, wglada na to jak by system probowal montowac urzadzenie nie zaladowawszy jeszcze modulu ntfs-3g no i jest kiszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorin Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Podepne sie pod temat...ja pod poleceniem mam: [root@dublin mnt]# mount -t ntfs-3g -o user -o noauto /dev/sda1 /mnt/windows fusermount: 'fuseblk' support missing; try the kernel module from fuse-2.6.0 or later Failed to create FUSE mount point: Nie ma takiego pliku ani katalogu Retry to create FUSE mount point ... fusermount: 'fuseblk' support missing; try the kernel module from fuse-2.6.0 or later Failed to create FUSE mount point: Nie ma takiego pliku ani katalogu ERROR: The FUSE kernel module 2.6.x is not available. Either remove the old FUSE kernel module (use the command 'rmmod fuse') if you have the new one, or compile the new module from the FUSE-2.6.x source package. Please see the FUSE README file and the below web page for more help: http://www.ntfs-3g.org/support.html#fuse26 Unmounting /dev/sda1 () [root@dublin mnt]# I mam problem z tym zapisałem :/ normalnie jak montuje mount -t ntfs /dev/sda1 /mnt/windows to jest ok, ale zapisu nie mam... Wszystko jest tak jak na opisie na 1 stronie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 fusermount: 'fuseblk' support missing; try the kernel module from fuse-2.6.0 or laterMożesz wkleić co pokazuje: rpm -qa | grep fuse Instalowałeś fuse i ntfs-3g zgodnie z opisem na 1. stronie? A dlaczego nie yumem? Zarówno fuse jak i ntfs-3g są już od jakiegoś czasu w extras. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorin Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 [thorin@dublin ~]$ rpm -qa | grep fuse fuse-2.6.1-1.fc6 fuse-devel-2.6.1-1.fc6 fuse-libs-2.6.1-1.fc6 A instalowałem bo w sumie to zaczałem czytać od 1 strony i jakoś tak poszło być może jakieś zależnosci nie zostały spełnione :/ to dziwne własnie bo wyrzuca, że nie ma wersji 2.6 a taka własnie jest, bo fuse sciagałem przez yum...w sumie może zrobie unistall fuse i rpm -e ntfs-3g i yumem zainstaluje? bo ntfs-3g z yuma ma w sobie tez fuse? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Mialem bardzo podobny problem -> http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...amp;#entry69278 Natomiast teraz, problemow juz nie mam a w sytemie pieknie dzialajaca obsluge RW na ntfs i pakiety [root@inferno ~]# rpm -qa | grep fuse | sort fuse-2.6.1-1.fc6 fuse-devel-2.6.1-1.fc6 fuse-libs-2.6.1-1.fc6 [root@inferno ~]# rpm -qa | grep ntfs | sort kmod-ntfs-2.1.27-2.2.6.18_1.2849.fc6 kmod-ntfs-2.1.27-2.2.6.18_1.2868.fc6 ntfs-3g-0-0.5.20070920.fc6 ntfs-kmod-common-2.1.27-2.lvn6 ntfsprogs-1.13.1-3.fc6 ntfsprogs-gnomevfs-1.13.1-3.fc6 Moge Ci poradzic tylko to co sam zrobilem Odinstaluj fuse i ntfs-3g, a nastepnie yum install fuse fuse-devel fuse-libs ntfs-3g i musi zadzialac Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Odinstaluj fuse i ntfs-3g, a nastepnieyum install fuse fuse-devel fuse-libs ntfs-3g i musi zadzialac A ja mam prosbe. Jesli zadziala, to daj znac. Nie jestes pierwsza osoba, która korzysta z tego opisu i ma problemy wynikajace z tego, ze kiedy post byl pisany nie bylo jeszcze ntfs-3g w repozytoriach yuma (stad kompilacje beta-wersji ntfs-3g, które niekoniecznie - jak to beta - musza dzialac) Jesli zadziala, to dogadalem sie z Daniello, ze zrobie odpowiednia adnotacje w jego pierwotnym poscie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_DL_ Napisano Grudzień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2006 A ja mam prosbe. Jesli zadziala, to daj znac. Nie jestes pierwsza osoba, która korzysta z tego opisu i ma problemy wynikajace z tego, ze kiedy post byl pisany nie bylo jeszcze ntfs-3g w repozytoriach yuma (stad kompilacje beta-wersji ntfs-3g, które niekoniecznie - jak to beta - musza dzialac) Jesli zadziala, to dogadalem sie z Daniello, ze zrobie odpowiednia adnotacje w jego pierwotnym poscie. na pewno taka adnotacja jest dobrym pomyslem ... sam sie nacialem.. co prawda nie zainstalowalem wszystkiego z zródel ale zaczalem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorin Napisano Grudzień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2006 rpm -e ntfs-3g a potem z yuma pociagnalem yum install ntfs-3g, ale fuse nie wyrzucałem, wiec było dobrze...coś moze zwaliłem przy instalacji ntfsa...ale już działa wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano Styczeń 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2007 W zwiazku z przeniesieniem dyskusji o moim problemie do innego watku prosze moderatora o usuniecie tego posta. edytowane przez WalDo, 2006-01-06 Szczerze mówiac, byloby chyba dobrze zostawic post w tym watku. Nie bede wiec usuwal tego postu i zostawie link do Twojego watku. http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=13244 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldezk Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 Witam, a mi wyskakuje taki błąd podczas startu: Failed to create /dev/fuse: Plik istnieje fusermount: failed to open /dev/fuse: Permission denied Failed to mount NTFSUmounting /dev/sda6 [zawiódł] wszystko robiłem krok po kroku tak jak w opisach na początku, paczki montowałem yumem. Pozdrawiam, Waldek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 Failed to create /dev/fuse: Plik istnieje fusermount: failed to open /dev/fuse: Permission denied Failed to mount NTFSUmounting /dev/sda6 [zawiódl] A przeczytales ten watek? http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...ost&p=70138 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldezk Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 mam plik fuse.conf w /etc z wpisem user_allow_other jezeli o to chodzi. Pozdrawiam, Waldek. edit: jak montuje z wiersza: ntfs-3g /dev/sda6 /mnt/ntfs-d to dziala ale z roota z uzytkownika nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Styczeń 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2007 A ja mam takie pytanko. Mam zainstalowane fuse, ntfs-3g itd. Wpis w fstab: /dev/sda1 /media/windows_c ntfs-3g user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0 /dev/sda2 /media/windows_d ntfs-3g user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0 oczywiście plik /etc/fuse.conf z całą zawartością user_allow_other też mam. Chodzi mi o to, że jak się włącza system, to się automatycznie nie podmontowują te partycje. Wywalałem już z wpisu noauto i to też nie pomogło. Co trzeba zrobić, by się automatycznie montowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2007 mam plik fuse.conf w /etc z wpisem user_allow_other jeżeli o to chodzi. Link nieco krzywy, ale chodziło mi o wątek a nie o pojedynczy post. Warto czasem spojrzeć szerzej i poczytać więcej. @andriusza1 - Tobie również polecam to samo - http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=11623 oraz przypadek na jaki natknął sie mysio http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...ost&p=80399 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi