da_niel Napisano Październik 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 Witam wiem, ze do opcji mozna sie dostac poprzez gconf-editor... Ale nie moge znalezc czesci odpowiedzialnej za: 1. zeby menu pod PPM na pasku/polu aplikacji bylo takie jak w GNOME a nie jak w win. tzn nie tylko zamknij,minimalizuj itp ale takze przenies do prawego/lewego obszaru, wyslij na obszar nr > 2. zeby mozna bylo sie przelaczac miedzy pulpitami poprzez scrollowanie a nie tylko klikajac myszka czy uzywacjac <alt>+<ctrl>+strzalki (chociaz musze przyznac, ze to ostatnie jest imponujace) i czy sa jakies dodatkowe pluginy do compiz? (to sobie zaraz pogugluje ale skoro juz tu jestem to sie spytam) aaa i jak opuszczam efekty to mam np niedostepne opcje wyslij na lewy/prawy obszar i reszte z tej czesci menu... edit: aha i jak wychodze z desktop effects to tak jakby zmniejsza mi sie funkcjonalnsc-nie potrafie konkretnie tego opisac, moze to tylko wrazenie po wodotryskach aixgl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 2. zeby mozna bylo sie przelaczac miedzy pulpitami poprzez scrollowanie a nie tylko klikajac myszka czy uzywacjac <alt>+<ctrl>+strzalki (chociaz musze przyznac, ze to ostatnie jest imponujace)Nie wiem jak z pozostałymi tematami, ale przejście na sąsiedni pulpit następuje po odpowiednio mocnym/zdecydowanym "uderzeniu" kursorem w boczną krawędź pulpitu (przynajmniej u mnie tak działa ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Październik 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 przejście na sąsiedni pulpit następuje po odpowiednio mocnym/zdecydowanym "uderzeniu" kursorem w boczną krawędź pulpitu (przynajmniej u mnie tak działa ). ooo to by bylo fajne wiesz gdzie to wlaczyc konkretnie? i mam jeszcze pytanie. czasem dzieje sie tak, ze wszystkie moje okna na danym pulpicie robia sie tak jakby mniejsze i pokazuja sie na ekranie na raz i ja musze wtedy wybrac (klikajac) na ktorym chce pracowac. i nie bardzo wiem dlaczego tak sie dziej, czy moze robie jakis ruch myszka albo po czasie nieaktywnosci nie wiem ale mi sie podoba gdyby nie fakt, ze wydaje mi sie, ze dzieje sie to dosyc przypadkowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Październik 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 ooo to by bylo fajne wiesz gdzie to wlaczyc konkretnie? i mam jeszcze pytanie. czasem dzieje sie tak, ze wszystkie moje okna na danym pulpicie robia sie tak jakby mniejsze i pokazuja sie na ekranie na raz i ja musze wtedy wybrac (klikajac) na ktorym chce pracowac. i nie bardzo wiem dlaczego tak sie dziej, czy moze robie jakis ruch myszka albo po czasie nieaktywnosci nie wiem ale mi sie podoba gdyby nie fakt, ze wydaje mi sie, ze dzieje sie to dosyc przypadkowo... ten efekt jest calkowicie zamierzony i pojawia sie jak najedziesz mycha na prawy gorny rog ekranu... u mnie sie cos zwalilo i na glownym koncie mam czarny ekran ;/ na roocie dziala ;/;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Październik 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 Podłączę się do istniejącego tematu. Desktop Effects wyglądają pysznie i chodzą całkiem sprawnie.. do czasu odpalenia yuma. Jak ten zacznie działać (albo inne programy mocno obciążające procka) to zaczyna się tzw. "czkawka" - kursor skacze, system zwalnia :/ Po wyłączeniu DE wszystko jest w normie. Da się to jakoś obejść czy wąskim gardłem jest tu mój sprzęt (Duron @1700, GF3, 756MB RAM) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 ooo to by bylo fajne wiesz gdzie to wlaczyc konkretnieKonkretnie to jak włączyłem desktop-effects to już było Co do pozostałych spraw to IMHO te bajery są jeszcze w fazie dość eksperymentalnej i dziwnie się zachowują. U mnie np. po odpaleniu yumex znika górna belka okna i nie mogę już tego okna przesuwać, a menu chowa się pod górny panel Gnome'a. I dzieje się tak tylko z yumex - inne programy są OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Październik 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 Akurat tu rozwiązanie jest proste - klikasz na pasku zadań na yumexa i wybierasz "przenieś" (albo naciskasz lewy alt i przesuwasz). To akurat jest najmniejszy pikuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Październik 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 Akurat tu rozwiazanie jest proste - klikasz na pasku zadan na yumexa i wybierasz "przenies" (albo naciskasz lewy alt i przesuwasz). To akurat jest najmniejszy pikus tez fajne... tzn nie ma tam takiej opcji o jakiej myslalem ale podoba mi sie, ze mozna zostawic okno "na rogu" i jak sie rozlozy kostke (alt+ctrl+strzalka w dol) to calkiem ciekawie to sie prezentuje edit: zauwaylem tez, ze mozna zmieniac przezroczystosc niemal kazdego okna trzymajac lewy alt i krecac scrollem -mozna to dopisac do listy trikow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 Akurat tu rozwiązanie jest prosteTo wiem. Chodziło mi tu o poparcie faktem mojego stwierdzenia o "fazie eksperymentalnej" Obejście nie jest rozwiązaniem. A yuemksa i tak w zasadzie nie używam, chyba że chcę sprawdzić dostępność jakiegoś pakietu - łatwiej przeglądać zakładkę "Zainstaluj" niż listować yumem w konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Październik 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 Niedobrzy ludzie.. nie czytacie moich postów 2. zeby mozna bylo sie przelaczac miedzy pulpitami poprzez scrollowanie a nie tylko klikajac myszka czy uzywacjac <alt>+<ctrl>+strzalki (chociaz musze przyznac, ze to ostatnie jest imponujace)Pisalem juz o tym problemie TUTAJ ale nikt nie odpisal, bo post przepadl wsród innych pózniejszych. czy sa jakies dodatkowe pluginy do compiz? Dodatkowe pluginy masz zainstalowane.. musisz podejrzec sobie tylko jakie kombinacje klawiszy je uruchamiaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Październik 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 No nie dosc, ze twoj post jest w temacie o Nvidii to jeszcze gdzies pomiedzy jakimis innymi ja nie czytam wszystkiego co est na forum a teraz merytorycznie apps->compiz->plugins->rotate->allscreens->options->edge_flip_pointer na V i pozwoli to na to jak ma WalDo przeskakiwanie do nastepnego pulpitu po "walnieciu" w krawedz mycha... teraz popatrze gdzie zmienic czulosc tego triku... szukam dalej... edit: dzisiaj sie nauczylem: nie trzeba walic w krawedz ale wystarczy przytrzymac kursor przy krawedzi i po czasie flip time (w tej samej zakladce) ekran przeskoczy kombinacja <ctrl><alt>Backspace powoduje wylogowanie... edit2: /apps/compiz/plugins/move/allscreens/options opacity na <100 i podczas przsuwania okien robia sie przejrzystsze. opacity na 0 i okno znika i kilka pytan co robi i jak wykorzystac plugin plane, place, water. odkrlem tez, ze jak przydusic klawisz <Super> a.k.a. win i pokrecic scrollem to robi sie zoom na kostke i mozna ogladac ruszajac myszka. i tam zauwazylem, ze górna sciana ma napis "fedora" a dolna jest niebieska, da sie to zmienic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ess Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Znalazłem kolejny fajny bajer, niestety nie wiem do czego on służy Klawisz z logo Windows + CTRL i ruch kursorem ...Szukam dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Grudzień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2006 Konkretnie to jak włączyłem desktop-effects to już było Co do pozostałych spraw to IMHO te bajery są jeszcze w fazie dość eksperymentalnej i dziwnie się zachowują. U mnie np. po odpaleniu yumex znika górna belka okna i nie mogę już tego okna przesuwać, a menu chowa się pod górny panel Gnome'a. I dzieje się tak tylko z yumex - inne programy są OK. Z tą górną belką okna to ja miałem od początku jazdy, ale jak ustawiłem sobie głębie kolorów na 24b to się uspokoiło i beleczka zawsze jest na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Styczeń 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 Z tą górną belką okna to ja miałem od początku jazdy, ale jak ustawiłem sobie głębie kolorów na 24b to się uspokoiło i beleczka zawsze jest na miejscu. Mam pytanko, mam Fedore 6, zainstalowane sterowniki do nvidii z freshrpms i teraz tak, jak włączam Desktop Effects to znika mi belka! Co zrobić by nie znikała? Prosze to przykład zanim właczam Desktop Effects a to po włączeniu No qrcze nie potrafię tego zrozumieć, mam jeszcze lapka i tam mam Ubuntu Edgy, zainstalowałem beryla i miałem tak samo, ale kiedy wszedłem do menedżer ustawień Beryla i tam odchaczyłem Ukryj okna bez odpowiednika na Pasku Zadań i zadziałało, jednak w Fedorze nic, kompletnie nic to nie zmienia! Juz odinstalowałem compiza i zostawiłem samego beryla i chała. Jest ktoś mi w stanie pomóc? a to jeszcze komunikaty które otrzymuje: (beryl-manager:4453): Gtk-WARNING **: Nie można odnaleźć modułu obsługującego motyw w module_path: "murrine", /home/andrzej/.themes/Transformer/gtk-2.0/gtkrc:241: Nie można odnaleźć pliku z obrazem na ścieżce: "Panel/panel-bg-insensitive.png" /home/andrzej/.themes/Transformer/gtk-2.0/gtkrc:244: Background image options specified without filename XGL Absent, checking for NVIDIA Nvidia Present Relaunching beryl with __GL_YIELD="NOTHING" XGL Absent, checking for NVIDIA Nvidia Present ** (process:4525): WARNING **: get_setting_is_integrated not found in backend ini ** (process:4525): WARNING **: get_setting_is_read_only not found in backend ini ** (process:4525): WARNING **: get_setting_is_integrated not found in backend ini ** (process:4525): WARNING **: get_setting_is_read_only not found in backend ini beryl: No GLXFBConfig for depth 32 beryl: No GLXFBConfig for depth 32 beryl: No GLXFBConfig for depth 32 Initiating splash Reloading all options. Serdecznie proszę o pomoc, co mam zrobić by było dobrze? --------------------------- WOW narazie wypas, skorzystaem dodatkowo z tego opisu: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...hl=beryl+nvidia And working Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wirone Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 U mnie pomoglo: ln -s /usr/bin/gnome-window-decorator ~/.kde/Autostart/gnome-window-decorator jak uruchamialem "gnome-window-decorator" w konsoli to pojawialy sie paski tytulowe, jak zamykalem terminal to znikaly... no wiec dodalem do autostartu i smiga ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi