bravo8 Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 Mam pytanie, chciałem zainstalować Fedore na jednej partycji dysku.Na dysku mam dwie partycje ext3 (jeśli nie pomyliłem nazwy) W czasie instalacji są opcje automatycznej instalacji np. usuń wszystkie partycje linux, wykorzystaj wolne miejsce itd. , jest też opcja indywidualnej instalacji tzn. zależy mi aby Fedora zainstalowała się na wybranej partycji, ale muszę pewnie ręcznie przygotować partycje wymiany swap, główną "/" i dalej nie wiem co robić.Proszę mi podpowiedzieć jak mam przygotować partycje by zainstalować Fedore. (nie chcę jej instalować na całym dysku tylko na mniejszej, wybranej przeze mnie partycji). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 ja osobiście robiłem partycje do (_linuxa_ → Linuksa) ORT w manndrivie o wiele łatwiej jest zrobić tam niz w FC, moim zdaniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 Podziel sobie tę mniejszą na 3 osobne. A z "usuń wszystkie partycje linux" należy uważać, podczas instalacji na laptopie za "partycję linux" wzięło mi NTFS z zainstalowanym XP - tak więc warto podejrzeć co instalator chce zrobić przed kliknięciem "dalej" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bravo8 Napisano Listopad 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 Wiem o tym,że na Mandrivie można to zrobić, ale pytałem o dokładną strukture bo próbuje juz trzeci raz i po instalacji zakończonej sukcesem i restarcie jest lipa, a nie chcę dać na automat(byłoby najprościej) bo nie wiem gdzie ona się zainstaluje, a chcę ją zainstalować na partycji 20 Gb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 tak jak powyżej. Podziel na 3 częsci: /, /usr, /home no i partycje (_linuxa_ → Linuksa) ORT obok no i oczywiscie trzeba jescze dodać SWAP :-) Ja daje zazwyczaj ok 3-4 GB na usr a na / daje ok 1 GB na /home całą reszte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WiLsOn Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 u mnie wyglada to tak: punkt montowania ( / ) - 5 GB SWAP - 2 GB /home - 80 GB /boot - 1 GB mysle ze bardzo optymalnie aczkolwiek na /boot nie musisz tyle dawac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 bardzo optymalnie bardzo optymalnie? jest albo optymalnie albo nieoptymalnie, rzuc okiem do slownika punkt montowania ( / ) - 5 GB SWAP - 2 GB /home - 80 GB /boot - 1 GB mysle, ze nie optymalnie... nie jestem specem, ale nie wydaje mi sie, zeby konieczne bylo dawanie osobnej partycji na /boot, w szczególnosci takiej wielkiej ! u mnie /boot zamuje 8.6mb: [root@madtux /]# du -h /boot 300K /boot/grub 8,6M /boot co do swapu, mysle, ze rozmiar na tej stronce jest najodpowiedniejszy dla wiekszosci userów: http://jakilinux.org/instalacja/podzial-na-partycje/ co do glównego / -> mam 10, ale mozna spokojnie dac mniej, byle nie mniej niz 6gb, bo troche miejsca kiedys moze sie przydac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 na /boot faktycznie wystarcza 50-100 mb (z dużym zapasem). Podobnie na swapa nie potrzeba 2 gb marnować. Jeśli masz >512 MB ram to spokojnie wystarczy jakaś mała partycja wymiany, nawet <500MB. A i dodałbym jeszcze ze 2-3 GB do partycji /. Czyli reasumując: / - 7GB /boot - 50 - 100MB /swap - 300 - 500 MB reszta na /home Z roota można też wydzielić osobne partycje np. /usr czy /tmp, ale to już jak się komuś podoba...podobnie z resztą z osobną partycją /boot. Kwestia bezpieczeństwa po prostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 Ja daje zazwyczaj ok 3-4 GB na usr a na / daje ok 1 GB na /home cala reszte.No to sobie poinstalowales!... @WiLsOn - troszke Cie z tym SWAPem i BOOTem ponioslo... @bravo8 - (nie chce jej instalowac na calym dysku tylko na mniejszej, wybranej przeze mnie partycji)Tak to sie nie da Raczej nie zainstalujesz linuksa na jednej partycji (chociaz praktycznie da sie to zrobic - nie ma potrzeby wydzielania /boota i przy RAMie powyzej 1GB mozna zrezygnowac ze SWAPa ale nie jest to zalecane). W Twoim przypadku najprostsze rozwiazanie to: Zwolnij miejsce (usun partycje 20GB na ktorej chciales postawic fedore) a nastepnie w instalatorze wybierz opcje automatycznego podzialu na partycje przy uzyciu calego dostepnego wolnego miejsca. To powinno w zasadzie zadzialac zgodnie z Twoimi oczekiwaniami. Najwieksza wada tego rozwiazania (jak zreszta wszystkich opartych na automatycznym partycjonowaniu) to to ze instalator zalozy Ci LVMy - wiec moze przejzyj forum i upewnij sie ze Ci to nie przeszkadza Jesli natomiast masz wystarczajaco duzo odwagi by wziasc sie za rogi z partycjonowaniem recznym to moja propozycja to SWAP 512MB / 6-8GB /home - reszta (czyli 11.5-13.5GB) IMHO nie ma zupelnie potrzeby wydzielac boota, jesli jednak sie przy tym upierasz to daj mu 128MB (sorki, ale staram sie uzywac okraglych wartosci ) Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 QUOTE(Kosi#1 @ 30 Nov 2006, 14:14 ) * Ja daje zazwyczaj ok 3-4 GB na usr a na / daje ok 1 GB na /home całą reszte. No to sobie poinstalowales!... wink.gif Wszystko instaluje mi się w folderze /usr, a folder / mam prawie cały wolny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 Wszystko instaluje mi się w folderze /usr, a folder / mam prawie cały wolny... Tylko nie zapomnij zaraz po instalacji zmienic lokalizacji folderu cache dla yuma (domyslnie /var/cache/yum/ - chyba, ze /var tez wydzielasz) bo przy pierwszym wiekszym update jestes ugotowany... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 / - 7GB /boot - 50 - 100MB /swap - 300 - 500 MB reszta na /home 7 GB na "/" to za malo. U mnie w tym momencie na "/" jest zajete wlasnie 7 GB. A co bedzie dalej?? Tak ze lepiej dac na "/" min. 10 GB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 ja mam pod / przeznaczone 9,7 GB,wolnego mam teraz 5,4GB poza tym mam jeszcze osobno /home i swap-na swap mam 512MB a na /home reszte na / mozna dac wiecej jak sie ma dwa srodowiska np Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bravo8 Napisano Listopad 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 Udało mi się zainstalować Fedore na wybranej partycji, ale mam kilka pytań: 1)Co to znaczy "Tylko nie zapomnij zaraz po instalacji zmienic lokalizacji folderu cache dla yuma (domyslnie /var/cache/yum/ - chyba, ze /var tez wydzielasz) bo przy pierwszym wiekszym update jestes ugotowany" ,u mnie właśnie tak jest /var/cache/yum , co mam teraz z tym zrobić? Pojawiy się właśnie 154 poprawki do systemu. 3) Denerwuje mnie małe spolszczenie fedory, jest bardzo dużo programów systemowych w wersji angielskiej, można coś z tym zrobić? 3)Gdzie można zmienić abym nie musiał się za każdym razem logować do systemu po włączeniu kompa? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 1) jak masz wystarczająco dużą partycję / to sobie odpuść, ile dałeś miejsca? ile zajmuje instalacja? 3) zostaw tak, to wyrabia dobry nawyk -> ja sobie nie wyobrażam usiąść przed kompem, w którym system uruchomi się bez logowania... to wybiłoby mnie z rytmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi