Skocz do zawartości

Francja Biedny Kraj, Polska Bogaty Kraj - Open Source

piotr147

Rekomendowane odpowiedzi

Francuzom opłaca się migrować.

Polakom nie opłaca się migrować.

Ktoś chyba liczyć nie umie ...

Ciekawe kiedy my będziemy migrować.

Osobiście używam (_linuxa_ → Linuksa) ORT bo jest lepszy.

M$ dawno przegrał już z konkurencja jeśli chodzi o serwery.

Linux:

- szybszy

- bezpieczniejszy

- stabilniejszy

- bez porównania tańszy

Windows:

- wolny

- dziurawy :/

- niestabilny

- nie warty swej ceny!

Migracja jest kosztowna w pierwszym roku.

No cóż to inwestycja.

W skali 5 lat na pewno wyjdzie taniej chociaż tego nie liczyłem ...

Oprogramowanie Open Source we francuskiej administracji

...już nie tylko na platformie MS Windows

Wszystko wskazuje na to, że wiele krajów europejskich bardzo poważnie podchodzi do tematu otwartości oprogramowania i standardów. Po zapowiedziach przedstawiciela rządu Francji, że udostępnianie i wymiana dokumentów będzie się odbywać zgodnie ze standardem ODF, przyszedł czas na środowisko pracy. Nawet biorąc pod uwagę koszty migracji i szkoleń, wykorzystanie wolnego oprogramowania przyniesie znaczące oszczędności - powiedział przedstawiciel rządu. Przygotowane na zlecenie rządu studium wskazuje, że oprogramowanie Open Source oferuje wszystkie funkcjonalności wymagane do pracy urzędników.

Oprogramowanie zainstalowane na komputerach parlamentarzystów będzie zawierało nie tylko pakiet OpenOffice, przeglądarkę Firefox i oprogramowanie Open Source poczty e-mail, ale co istotne, będzie się także opierać na platformie systemu operacyjnego Linux.

http://7thguard.net/news.php?id=5353

Windows:

- wolny

- dziurawy :/

- niestabilny

- nie warty swej ceny!

nie to że nie lubie (_linuxa_ → Linuksa) ORT, ani nie to ze jestem fanem windowsa, ale open source też ma wieeeele dziur i bylo o tym kilka razy pizane chociazby na www.di.com.pl. Czasem bylo tak, że linux (np. mandriva) miał więcej dziur niż Winddows... :/

nie to że nie lubie (_linuxa_ → Linuksa) ORT, ani nie to ze jestem fanem windowsa, ale open source też ma wieeeele dziur i bylo o tym kilka razy pizane chociazby na www.di.com.pl. Czasem bylo tak, że linux (np. mandriva) miał więcej dziur niż Winddows... :/

Z pierwszym twoim zdaniem się zgodzę, że Linux też ma dziury. Każdy program ma jakieś dziury... Nie ma idealnych programów. Ale z drugim się nie zgodzę. Że ma niekiedy więcej niż Windows. Windows zawsze będzie miał więcej dziur, dlatego, że programuje go tylko jedna głupia firma. OpenSource rozwija informatykę.

Po za tym uważam, że jak Linux podbiję Francję(a jest jak na razie na dobrej drodze do tego) to w innych krajach będzie łatwiej. Jak większość Europy nie będzie używać Windowsa, to i Polska się przerzuci.

Za 50 lat :) ? Nie to że mam coś przeciwko linuksowi, ale nie ma się co łudzić, że od tak nagle wszyscy zaczną się bawić w linuksowanie :P

Jestem młody - 15 lat, więc myślę, że dożyje tych pięknych czasów gdy MS będzie leżał i kwiczał :D, a jak na razie możemy się tylko przyczynić do rozwoju Open Source .

A ja jednak jestem za tym, zeby MS sobie funkcjonowal ;) sam nie cierpie tego systemu, ale dopuszczam taka mysl, ze innym to moze sie podobac... Byle tylko, zeby MS sie nie wtracal w sprawy open source.

Dodatkowo, jakby wszyscy userzy XP przerzucili sie na linuksy, to nasze forum (mysle, ze nie tylko nasze) zostaloby zalane przez tysiace kretynskich postów, napisanych przez sfrustrowanych dzieciaków, którym obce sa jakiekolwiek idee wolnego oprogramowania, na dodatek obce sa jakiekolwiek standardy wypowiedzi - np. gramatyka...

Tak wiec - wole Linuksa w undergroundzie :D

A co do plusów i minusów oprogramowania open source - od dawna unikam dyskusji na ten temat ze znajomymi, bo zawsze odwróca kota ogonem i nawet nawieksze zalety OS przekuja w wady ;)

Prawda jest taka, ze wiekszosc informatyków pracujacych na oprogramowaniu MS, jest zdania, ze Linux jest duzo gorszym systemem, ma wiecej bledów(!), jest niestabilny, ze ogranicza i spowalnia ich rozwój intelektualny(?), do tego swoja wiedze na temat Linuksa opieraja na albo nieaktualnych (psiocza na wersje oprogramowania wydane 2-3 lata temu) albo nieprawdziwych informacjach (jakis artykulach zaczerpnietych z niecalkiem powaznych serwisów).

Kiedys moj znajomy widzac jak instaluje kumplowi FC5, walna tekstem - "to fedora ma juz instalator graficzny?", chyba obejdzie sie bez komentarza ;)

Jak by sie spotkało ambitnych dzieciaków to by działało ja mam 13 lat i od roku windowsa nie włączyłem.Bo jak zaczynałem z linuxem (miałem 11 lat) to googlewałem aby poszukać co to jest konto root, ponieważ większoć ludzi by mi przestała odpowiadać za tak głupie pytania.Znalazłem nie włanczam już od roku windy i sie z tego ciesze że microsoft mi nie dyktuje zasad.

Prawda jest taka, że większość informatyków pracujących na oprogramowaniu MS, jest zdania, że Linux jest dużo gorszym systemem, ma więcej błędów(!), jest niestabilny, że ogranicza i spowalnia ich rozwój intelektualny(?), do tego swoją wiedzę na temat Linuksa opierają na albo nieaktualnych (psioczą na wersje oprogramowania wydane 2-3 lata temu) albo nieprawdziwych informacjach (jakiś artykułach zaczerpniętych z niecałkiem poważnych serwisów).

W piątek robiłem prezentacje na temat linuksa i w trakcie poszukiwań materiałów, wszedłem oczywiście na Linusa w wiki. To co zobaczyłem (zamieszczona jest jedna sytuacja, ale pewnie jest tego ogólnie więcej), przeraziło mnie. Np. wypowiedź ludka z MS że OS prowadzi do brak innowacyjności i niszczy własność intelektualną. Jak widać nie trzeba daleko szukać, a takie info dociera do mas i potem się robi problem z przekonaniem kogokolwiek do idei OS

Za 50 lat :) ? Nie to że mam coś przeciwko linuksowi, ale nie ma się co łudzić, że od tak nagle wszyscy zaczną się bawić w linuksowanie :P

Jestem młody - 15 lat, więc myślę, że dożyje tych pięknych czasów gdy MS będzie leżał i kwiczał :D, a jak na razie możemy się tylko przyczynić do rozwoju Open Source .

Może nie linux, ale open source może szybciej to zrobi. Dlaczego? Jak ReactOS będzie stabilny i będzie działać na nim 90% softu z windowsa(no... może po za wirusami), to ma gigantyczne szanse zdobycia popularności. Nawet gdyby trzebało by instalować ręcznie IE, WMP, directx i inne. IE jest wymagany przez wiele programów(jak gadugadu(niestety)). Directx do gier. Może i potrwa ustabilizowanie ROSa, ale jak jeszcze będzie mało wymagał, to będzie świetnym zamiennikiem na win98, czy nawet win95.

Zauważ, że jak ktoś nauczy się obsługi np. winxp, to nauczenie się ROSa to kwestia wmównienia klientowi "to jest windows".

Jednak MS zareagował i stworzył nowy interfejs, przez co będzie trzeba znowu bawić się odtwarzanie GUI,itd. To jest jedyna rzecz, jaką mógł zrobić. Może i zrobił to podświadomie...

dla nieoświeconych: ReactOS to z założenia klon windowsa nt4.0, jednak programiści nic nie mają przeciw 5.0, ani 5.1. Na ROSie mają pójść sterowniki i oprogramowanie z Windowsa. Praktycznie darmowy i otwarty windows.

5.0-win2k

5.1-winxp.