fanatico Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 Witam Mam problemik - chciałbym wejść do c:/Program Files/cos tam , ale problem tkwi w tym , ze nie mogę ponieważ przerwy między Program a files nie są " uważane " w Linuksie(przynajmniej tak mi sie wydaje) , a chciałbym wejsć do tego zamontowanego folderu ponieważ tam mam programik SQL Analyzer i chciałbym z niego skorzystać za pomocą wine.Czy jest taka możliwość :?: tHx 4 hElp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 cd Progra* spacje są uważane, ale bash traktuje je jak dwa parametry polecenia cd; na przykład polecenie mkdir moje dokumenty tworzy dwa katalogi i to jest do zrobienia; ale nie da się przejśc do dwóch katalogów na raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 Z tego co mi wiadomo to spacje zastepuje się \ :-) cd c:/Program\ Files/coś tam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatico Napisano Grudzień 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 I o to mi chodziło dziękować Panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrk Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 cześć jeśli używasz powłoki bash możesz uzupełniać nazwy plików i katalogów przy pomocy tabulatora ,wystarczy wpisać początkową literę albo litery i wciskając tab będziesz miał uzupełnioną nazwę albo podane dostępne pliki lub polecenia zaczynające się od nazwy ,którą podałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Z tego co mi wiadomo to spacje zastepuje sie \ :-) cd c:/Program\ Files/cos tam nie zastepuje, tylko trzeba ja poprzedzic \ (inne znaki specjalne tez) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Z tego co mi wiadomo to spacje zastepuje się \ :-)Nie "zastępuje" a "poprzedza", nieprawdaż? Można też ująć w cudzysłów cd "c:/Program Files" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 heh wybaczcie :/ mój błąd :-P następnym razem będę pamiętam. ważne, że działa :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Takoż działać będzie obudowanie ścieżki/nazwy cudzysłowami: cd "Documents and Settings" itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi