Joga.Bonito Napisano Grudzień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2006 Witam, mam mały problem, ściągnąłem z www.opera.com paczkę opera-9.02-20060919.6-shared-qt.i386-en.tar.gz, rozpakowałem ją sobie i odpaliłem instalatora, niestety nic nie ruszyło. To uruchomiłem z konsoli i dostałem coś takiego: Files will be installed as follows: ----------------------------------------------------------- Wrapper Script : /usr/bin Binaries : /usr/lib/opera/9.02-20060919.6 Plugins : /usr/lib/opera/plugins Shared files : /usr/share/opera Documentation : /usr/share/doc/opera Manual page : /usr/share/man ----------------------------------------------------------- Is this correct [ y,n,c | yes,no,cancel ]? Wpisałem Y i poszło dalej tak: System wide configuration files: /etc/opera6rc /etc/opera6rc.fixed would be ignored if installed with the prefix "/usr". Do you want to install them in /etc [ y,n | yes,no ]? Po ponownym wpisaniu Y i wciśnięciu <enter> terminal się zamyka i nic... opera widnieje co prawda w Aplikacje-->Internet ale nie da się jej uruchomić. Wydaje mi się, że w ogóle się nie zainstalowała. Czy ktoś wie co z tym zrobić. Pytam bo w linuksie jestem nowy... Próbowałem ściągnąć wersje "static" ale nie mam skąd, ze strony opery jak probuje ściągbnąć dla Fedory 5 to zawsze jest wersja "shared". Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2006 ściągnij paczkę rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2006 sciagnij paczke rpmI do tego wybierz system Fedora Core, bo RPM na SUSE nie musi dzialac dobrze pod FC. [Edit]Aha, jesli sciagasz spod Windows to wejdz pod adres http://www.opera.com/download/linux/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joga.Bonito Napisano Grudzień 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 Wszystko ładnie pięknie... opera już jest na chodzie Tylko teraz mam inny problem, jak zainstalować jave? Mam otwartego tutoriala ze strony SUN... i jak próbuje przejsc do katalogu ze sciagnietym plikiem "jre-1_5_0_09-linux-i586-rpm.bin" to pisze, że nie ma takiego katalogu. Dla porządku, ściągnąłem do katalogu /root/download odpalam terminal i wpisuje "ls": anaconda-ks.cfg Desktop install.log Moje Dokumenty BackUp Download install.log.syslog scsound.log niby wszystko OK, ale teraz probuje komendy "cd /download" i bash: cd: /download: Nie ma takiego pliku ani katalogu Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Grudzień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 1. Jeśli pracujesz na koncie roota to zrób sobie zwykłego użytkownika, a na roota loguj się tylko z konsoli za pomocą su - i nie ma też potrzeby zapisywania plików do katalogu domowego roota, bo on i tak "może wszystko" 2. Linux w przeciwieństwie do Windows rozróżnia małe i duże litery. Więc aby przejść do katalogu Download musisz wpisać cd /root/Download . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Grudzień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 i o to instalacja javy: http://faq.fedorapl.org/#java Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joga.Bonito Napisano Grudzień 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 OK. Poradziłem sobie, dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2006 Dla porządku, ściągnąłem do katalogu /root/download[...][...] Download [...]niby wszystko OK, ale teraz probuje komendy "cd /download"[...]Wygląda na to, że trzeba wpisać "cd /root/Download". Poza wskazaniem właściwej ścieżki (/root a nie /) pozostaje jeszcze rozróżnienie małych i dużych liter. Linux to taki system, gdzie wielkość ma znaczenie Przynajmniej jeśli chodzi o litery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Grudzień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2006 ja bym raczej powiedział że wystarczyło wpisać cd Download zamiast cd /Download skoro już był w katalogu roota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi