Skocz do zawartości

Swap W Pliku

Satori

Rekomendowane odpowiedzi

plik ktory bedzie pelnic role swap'u na istniejacej juz przestrzeni??
Sorki :) To nie winda :) Nie da się. Ale jak masz wystarczająco dużo RAM, to w sumie możesz się nie przejmować ;)

Ja mam 640MB RAM i SWAP praktycznie nie jest używany. Raz mi pojechało po swap-ie jak wczytałem do edycji pod GIMP trzy obrazki TIFF po ok 180MB każdy ;)

Aha, z tym że ja mam XFCE 4.4 i na starcie 64MB zajęte. Pod Gnome czy KDE może być gorzej.

Podsumowując: jeśli chcesz mieć swap, to musisz wygospodarować na dyskach trochę placu (np. przez gparted) i założyć partycję typu 83 czyli linux-swap. Potem mkswap, swapon itd - wszystko jest w odpowiednich podręcznikach "man ..."

hmmmmmm ale gdzies kiedys czytalem (choc teraz zaczynam watpic) ze moge

zrobic swap w pliku, podmontowywac go czy cos..itp itd.

zalezy mi na tym bo nie chcial bym "tanczyc z dyskami" :)

S.

---edit----

a jednak heeh

znalazlem (+/- o to chodzilo)

http://www.redhat.com/docs/manuals/linux/R...wap-adding.html

wiec jednak sie da ?!

a propos ? czym myslisz sa partycje ?katalogi ? -> no czym ...? NO BRAWO. Plikami drogi kolego

Jesli zatem stworzysz partycje typu 83 to z cala pewnoscia zostnie ona wykryta jako swap i bedzie niczym innym jak PLIKIEM :)

wszystko co w (_linuxie_ → Linuksie) ORT to pliki. nawet partycje to odpowiednio spreparowany plik :)

czym myslisz sa partycje ?katalogi ? -> no czym ...? NO BRAWO.
Ze niby czym sa? Chcesz powiedziec, ze partycje to pliki? ;) Ja do tej pory sadzilem, ze to (w duuuzym uproszczeniu) wydzielone i odpowiednio sformatowane fragmenty dysków, na których mozna zakladac pliki ;) Inaczej mówiac na surowym dysku tworzone jest urzadzenie blokowe (lub kilka), na którym tworzymy partycje, na których tworzony jest system plików (np.ext3) i dopiero na tym systemie plików powstaja pliki i katalogi.

Faktem jest, ze pospieszylem sie z opinia, ze swap mozna tworzyc wylacznie na partycji dyskowej. Mozna taka partycje emulowac, tworzac plik montowany na loopback i widziany przez system jako sformatowane urzadzenie blokowe, ale to nie jest dokladnie to samo co partycja na dysku. I chwala Ci Satori, zes mi o tym przypomnial :) I nie tylko mnie zapewne.

Sadze, ze utozsamianie partycji z plikiem pomija wiele istotnych z systemowego punktu widzenia aspektów.

kolega MonteChristo sie zle chyba troche wyrazil, nie wszystko w linuksie jest plikiem, a jedynie linux widzi wszystko jako odpowiednie pliki, w tym wypadku dla dysków sa to pliki /dev/hda, /dev/hdb itd. Zapisujac pod linuksem cos na partycji hda zapisujemy de facto do pliku /dev/hda. Chyba o to mu chodzilo :)

a jednak heeh

znalazlem (+/- o to chodzilo)

http://www.redhat.com/docs/manuals/linux/R...wap-adding.html

wiec jednak sie da ?!

Owszem, da się. Sam kiedyś zrobiłem sobie taką "wirtualną" aprtycję na SWAP-a i dopóki nie wydzieliłem sobie z dysku osobnej partycji to całkiem znośnie działało. Szczerze powiedziawszy to nie wiedziałem o tej stronce :lol: (nie widziałem jej wcześniej). Tak czy siak musisz być przygotowany na to, że najpierw masz opóźnienia spowodowane dostępem do pliku na jakiejśtam partycji, a potem jeszcze na "podpartycji". Gdybyś dobrze poszukał to może by jeszcze się znalazł jakiś mój post właśnie dotyczący SWAPa (chyba sprzed pół roku albo więcej).

Co do rozmowy na temat plików to aprtycje nie są plikami. MonteChristo: /dev/hda to nie jest partycja, bardziej jakiś skrót, odnośnik, punkt zaczepienia. Bardziej by było odpowiednie stwierdzenie "wszystko (prawie) ma swoją reprezentację w postaci pliku"