Skocz do zawartości

Instalacja Firefox2

SniFF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

postanowiłem zainstalować Firefox w mojej fedorze 5 pobrałem tar.gz rozpakowałem ale kiedy wpisuje ./configure pokazuje komunikat ze nie ma takiego pliku co jest grane?? szukałem i nie moge nigdzie poszukać informacji na ten temat:/:/ Proszę o pomoc z góry dzięki

tar.gz to tylko typ archiwum, można tym spakować zdjęcia z wakacji, albo muzykę, nie tylko źródła w C; może pobrałeś spakowane binarki, tylko o tym nie wiesz? wpisz ./firefox

jeśli zwróci bład dotyczący libstdc, zainstaluj pakiet compat-libstdc++-33

Prawdopodobnie pobrałeś skompilowane binaria. Wystarczy rozpakować i zrobić tak jak napisał SeeM z uwagą, że polecenie należy wydać w katalogu, do którego rozpakowałeś archiwum. Możesz to zrobić jako zwykły user. Ja tak zrobiłem i jest OK. wypakowałem do $HOME/firefox i teraz bez problemu odpalam /home/waldo/firefox/firefox.

Żadnych kompilacji itp. i nie ma śmietnika w systemie, bo to tylko na koncie pojedynczego usera - jakby co, to wystarczy usunąć katalog.

Podobno można też zainstalować przez yuma aktywując reo testing albo development, nie pamiętam dokładnie. Ale instalka z testing czy devel to zawsze ryzyko, że się coś w systemie zwali, więc lepiej z binarek jako zwykły użytkownik.

Z tym, ze nie polecam tego. Zainstalowalem i zalowalem. Wylaczal sie w czasie przegladania stron bez powodu.
Tak to jest z niesprawdzonymi repozytoriami. Nadal podtrzymuje swoja opinie - jesli musisz miec FF2, to zainstaluj z binarek rozpakowanych i odpalanych jako zwyklu user - nie uszkodzisz systemu :)

ja używam ff2 z remi pod fc6 i nie mam zadnych problemów, były takie jak opisywaliście (wyłączanie się), ale tylko do czasu dodania do listy w remi.repo paczek zależnych od ff i ich uaktualnienia yum-em. Są na tej liście m.in: liferea, yelp, gtkmozembedmm, gnome-python2-gtkmozembed, devhelp, epiphany, galeon... Wszystkie są wymienione na stronie remi.

Pozdrawiam! :)

zrobiłem tak:

rozpakowałem firefox-2.0.0.1.tar.gz do home/wojtek/firefox

wszedłem z konsoli do home/wojtek/firefox wpisałem ./firefox odpaliło mi firefoxa2 ale jak teraz go odpalać normalnie?? chce odinsaloać starego 1.5.1 i w jego miejsce wbić nowego da się tak??

Banal! ;]

Wykonaj to polecenie w konsoli i bedzie gitara:

rpm -Uhv http://remi.collet.free.fr/rpms/fc5.i386/firefox-2.0.0.1-1.fc5.remi.i386.rpm

To Ci automagicznei sciagnie ff2.0 i zainstaluje;]

ew. Mozesz jeszcze sciagnac ta paczke na dysk i wykonac:

yum localinstall nazwapaczki.rpm

Ten drugi sposób jest o tyle bardziej pewny ze sam dociagnie zaleznosci

ps. a najlepiej juz jakbys dodal sobie repo remiego do (_yum'a_ → yuma) ORT ;p

Witam. Chce sobie zainstalowac tego ff2 pod fc6 z remi ale nie moge, bo wyskakuje mi ze nie mam jakiegos gecko-lib. No i chcialem sobie dodac remi do repo. I jak dodaje((_odrazu_ → od razu) ORT mowie ze skopiowalem wszystko co bylo w remi.remo ktory znajduje sie na ftp remi do gedit i zapisalem w repos.d jako remi.repo)wyskakuje mi jeden i ten sam blad(przynajmniej tak mi sie wydaje :P) mianowicie

rpm --import http://remi.collet.free.fr/RPM-GPG-KEY-remi
blad: http://remi.collet.free.fr/RPM-GPG-KEY-remi: import read failed(-1).
rpmk: url.c:103: XurlFree: Warunek zapewnienia `u && u->magic == 0xd00b1ed0' nie zostal spelniony.
Przerwane

A przy yum localinstall nazwa.rpm wyskakuje mi

--> Processing Dependency: gecko-libs = 1.8.0.9 for package: yelp
--> Finished Dependency Resolution
Error: Missing Dependency: gecko-libs = 1.8.0.9 is needed by package yelp