Skocz do zawartości

Serwery Dns

olej3232

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem początkującym użytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT!

Mam problem z serwerami DNS gdy ustawie odpowiednie w zakładce System/Administracja/Sieci wszystko jest oki, jednak po ponownym uruchomieniu komputera ustawienia znikają! Sprawdzałem w pliku resolv.conf jest tak samo! Po ustawieniu nowych w pliku są, jednak po restarcie już ich nie ma!

Wydaje mi się że jakaś aplikacja modyfikuje plik resolv.conf przy starcie lub zamykaniu systemu, jednak nie wiem jaka, ani jakie ewentualnie mogę wyłączyć!

Z góry dzięki za pomoc!

Z góry dzieki za pomoc!
Nie chce mi sie odwalac za Ciebie pracy, wiec tylko zauwaze, ze temat byl juz poruszany na forum - moze warto siegnac do wyszukiwarki, przeczytac kilka(-nascie? -dziesiat?) postów i odnalezc ten wlasciwy?

To, ze jestes poczatkujacym uzytkownikiem nie usprawiedliwia i nie zwalnia Cie od przestrzegania par.2. Regulaminu tego forum.

[Edit] Z ciekawosci sprawdzilem. Odszukanie odpowiedniego watku zajelo mi pewnie ze 2 minuty. Moze wiec prosciej i szybciej jest ruszyc leniwe d... i spróbowac znalezc odpowiedz na wlasna reke.

może warto sięgnąć do wyszukiwarki, przeczytać kilka(-naście? -dziesiąt?) postów i odnaleźć ten właściwy?

To, że jesteś początkującym użytkownikiem nie usprawiedliwia i nie zwalnia Cię od przestrzegania par.2. Regulaminu tego forum.

Fedora jest to mój pierwszy linux, drugi post na forum, a system jest już skonfigurowany (oprócz tych DNS-ów) więc nie pisz mi że warto sięgnąć do wyszukiwarki ponieważ od kilku dni (od kiedy zainstalowałem Fedore) całe dni spędzam na przeczesywaniu net-u przy pomocy wyszukiwarki! Szukałem czegoś podobnego zarówno w google jak i w wyszukiwarce Forum, stąd też wiem że w pliku resolv.conf są zapisywane informacje na ten temat, nie wiem dlaczego nie znalazłem tego post-u z przed kilku dni!

Pozdro i mimo wszystko dzieki za info!

Nie mogłem znaleźć pliku dhclient.conf więc użyłem drugiego sposobu u mnie działa! Mam płytę ASUS P5B Delux i od samego początku były z nią problemy najpierw z grub-em nie widział partycji MBR (przynajmniej tak mi się wydaje) i konieczny był upgrade BIOS-u, później z kartami sieciowymi. Ta płyta ma dwie zintegrowane sieciówki (jedną Gigabitową a drugą zwykłą) musiałem wyłączyć jedną! Na dwóch włączonych Fedora miała problem z netem! Teraz mimo podania DNS-ów net mi mulił a przy wejściu we właściwości sieci Komp się całkowicie zawiesił (nawet klawiatura nie odpowiadała)! Wydaj e mi się że ten system ma problem z obsługą nowych podzespołów! Teraz mam wyłączoną Gigabitową sieciówkę i na zwykłej wszystko śmiga jak należy!

Jeszcze raz dzięki za pomoc

Pozdro

Nie mogłem znaleźć pliku dhclient.conf więc użyłem drugiego sposobu u mnie działa! Mam płytę ASUS P5B Delux i od samego początku były z nią problemy najpierw...
Też mam tą płytę i muszę powiedzieć, że fedora bardzo dobrze wspiera ją jak i nowy sprzęt. Te problemy wynikają raczej z Twojej niewiedzy :) niż z niedopracowania Fedory. Oczywiście nie chciałem Cię obrazić tylko pokazać, że nie ma co wszystkiego zwalać na system. Sorki za offtopic

Oto zachowanie godne moderatora ... each ... szkoda słów
Moja wina, przepraszam, ale czasem lenistwo ludzi mnie powala. Choć z tego co pisze olej3232 nie całkiem słusznie na niego naskoczyłem. Na usprawiedliwienie dodam, że dobrze jest zaznaczyć, że się szukało, gdzie się szukało i jakie sposoby sie sprawdziło. Mniej nieporozumień.

Też mam tą płytę i muszę powiedzieć, że fedora bardzo dobrze wspiera ją jak i nowy sprzęt. Te problemy wynikają raczej z Twojej niewiedzy :) niż z niedopracowania Fedory. Oczywiście nie chciałem Cię obrazić tylko pokazać, że nie ma co wszystkiego zwalać na system. Sorki za offtopic

Bardzo prawdopodobne!! :-) Tym bardziej że to pierwszy linux (poza Auroksem 3 lata temu przez jakieś 2 tygodnie) którego używam! Za czasów Auroksa nie miałem jeszcze netu więc szybko zrezygnowałem! Teraz Windy pozbyłem się na stałe i mam nadzieje że nie będę musiał już do niej wracać!

Pozdro!