Skocz do zawartości

Nvidia

NForest1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. po wczorajszej aktualizacji systemu zauważyłem że mam do wyboru tylko diw opcje rozdzielczości 800 na 600 i 640 na 480. A teraz gdy załączyłem komputer mam już tylko 640 na 480. Czy wie ktoś co się stało dokładnie i jak temu zaradzić ?? moja karta graficzna to GeForce 4 mx 440 (;/)

A masz akcelerację?
A niby skąd ma mieć ;) Problem wynika chyba z tego, że większość ludzi jest przyzwyczajona do tego, że żeby mieć większe lub "udziwnione" rozdzielczości (np. tak ja 1152x864), to muszą mieć stery nvidii zainstalowane. Takie tam... skrzywienie windowsowe :rolleyes:

A wystarczy wpis w xorg.conf i po bólu.

akceleracje ?? :> pierwsze slysze.... [...] (GeForce MX 440 ma cos takiego ?? wow)
:) Wiedzialem :) Tez nie jestem specem, ale chodzi o akceleracje renderingu 3D - glównie gierki i te sprawy. Twoja karta na pewno to obsluguje, bo nawet moja staruszka MX400 to daje ;)

Ale jesli chodzi Ci tylko o zmiane rozdzielczosci, to poszukaj na forum tematów o xorg.conf. Z grubsza chodzi o wpis w tym pliku w rodzaju

Section "Screen"
        Identifier "Screen0"
        Device     "Videocard0"
        DefaultDepth     24
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
                Modes    "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
EndSection

Do tego stery nvidia nie sa potrzebne :)

akcelerację ? [...]w sprawach grafiki na Linuksie jestem totalnym zerem

Omg, pierwszy raz słyszę żeby ktoś nie wiedział co to akceleracja 3D O_O. Jestem w totalnym szoku... Akceleracja 3D to nie tylko kwestia Linuksa, tak na marginesie... Dobra, za długo by tłumaczyć. Przeczytaj na wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Karta_graficzna ...

no to chyba mam problem ;/ wpisałem tak jak jeden z was prosił ten wpis w xorg.conf no i niestety nic ;/ nadal mam tylko 2 opcje 800 i 640 ;/ czy moze to być wina samej karty graficznej ?? monitora?? czy poprostu coś z pingwinem nadal źle :( pomocy

kurcze teraz tak myśle ze moze źle dokonałem tego wpisu... powiedzcie ewentualnie jak to zrobić

kurcze teraz tak myśle ze moze źle dokonałem tego wpisu... powiedzcie ewentualnie jak to zrobić

Wyedytować plik i zmienić linijkę?... To jest zwykły plik testowy. Możesz go edytować wielokrotnie.