Skocz do zawartości

Po Zainstalowaniu Fc 6 Nie Uruchamia Sie.

peterpan1203

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zainstalowałem Fc 6. Wszystko przebiegało zgodnie z planem do momentu ponownego uruchomienia. Na ekranie pojawił się napis "Poza zakresem" i ..... koniec. Brak reakcji na wszystko poza wyłącznikiem sieciowym. Podejrzewam kartę graficzną lub monitor ale podczas instalacji wszystko widziałem i nic nie wskazywało na jakieś problemy.

Przejrzałem forum ale nic nie znalazłem. Proszę o pomoc i wyjaśnienie jak dziecku :rolleyes:

Moja konfiguracja to:

Pentium D 2,8 GHz, nVidia GeForce 7300SE, monitor LG 194WT panorama.

Proszę o pomoc i wyjaśnienie jak dziecku :rolleyes:
Tak na oko (nie sprawdzałem) to masz LCD. Z LCD są czasem problemy z częstotliwością odświerzania. Poszukaj bo temat przewijał się kilka razy na forum. Skorzystaj z Googli, bo "forumowa" wyszukiwarka jest dość uboga w funkcje ("site:fedora.pl <szukane wyrazy>").

plik jest w katalogu /etc/X11/xorg.conf

edytnij go

#vim /etc/X11/xorg.conf

albo daj tu jego zawartość

pozdrawiam

gregor ale jak sie do niego dokopać... system zatrzymuje mi sie zaraz na początku startu... nie mam żadnej możliwości do niego dotrzeć... ja nie mam ale być może Ty masz jakąś radę na to... proszę napisz mi jak

pozdrawiam

spróbuj z płytki odpalić: "linux rescue".

dokładnie jak kolega napisał

1. wpisz: linux rescue

2. później bedziesz miał wybór języka i klawiatury

3. czy uruchomić interfejsy sieciowe wpisz ze nie

4.później kliknij dalej aż bedziesz miał linie poleceń i wpisz

chroot /mnt/sysimage

otwórz konsole mc i dalej już sobie poradzisz

pozdrawiam

No dobra, ale po co linux rescue?

Przeciez mu sie wykrzaczaja tylko Xy...

Nacisnij jednoczesnie prawy Ctrl + Alt + F1 (albo inny funkcyjny F1...F6), zaloguj sie w trybie tekstowym jako root, uruchom mc... dalej co i gdzie zmienic juz Ci koledzy napisali.

Powodzenia

Nacisnij jednoczesnie prawy Ctrl + Alt + F1 (albo inny funkcyjny F1...F6), zaloguj sie w trybie tekstowym jako root, uruchom mc..

Mozesz tez uruchomic w init 3

Jak bedzie sie GRUB wlaczal to wcisnij "a" i na koncu linijki dopisz "3" zaloguj sie w trybie tekstowym jako root, uruchom mc a dalej to juz ci koledzy powiedzieli

Witam wszystkich ponownie :rolleyes:

Przeczytałem wszystkie Wasze rady ale niestety.... ale może zacznę w kolejności takiej jakiej napływały posty:

tak jak napisał Kosi#1 (nie ma mc w linux rescue z tego co wiem. Jeżeli była to podstawowa instalacja to raczej go nie ma :/) rzeczywiście nie mam mc... mało tego, po wpisaniu chroot /mnt/sysimage dostaję komunikat "nie ma takiego pliku ani katalogu". Wszystkie te czynności mogę zrobić tylko jeżeli wystartuję z 1 płyty instalacyjnej.

To co napisali później exbros i da_niel też jest niewykonalne. Obojetnie co wciskam, widzę na ekranie jak ładują się jakieś dwa drivery a następnie pokazuje się znajome okno "poza zakresem 92,9kHz/58Hz i... tylko Off pozostaje.

Próbowałem także podczas startu z płyty kiedy zobaczyłem wcisnać F5 i potem linux rescue itd... ale nic, potem próbowałem z F3 a następnie linux resolution=1024x768 i... nic, przechodzi do dalszej instalacji. :huh: po której.... jest to samo co wcześniej.

Cierpliwych proszę o następny zestaw porad.... chcę pracować z Fedorką ale chyba muszę pokonać dłuuugie schody na wstępie.

Pozdrawiam

To co napisali pózniej exbros i da_niel tez jest niewykonalne. Obojetnie co wciskam, widze na ekranie jak laduja sie jakies dwa drivery a nastepnie pokazuje sie znajome okno "poza zakresem 92,9kHz/58Hz i... tylko Off pozostaje.

tzn mam rozumiec, ze nawet GRUB sie nie laduje? a co z BIOSem? Bo ja nie wiem w ktorym momencie ci sie komp zwiesza -nie wiem jakie drivery ci sie laduja...

poza tym gregor_szczecin polecil ci edytowac vim'em... ja ci polecam zainstalowanie sobie czegos o wiiiiele prostszego (joe, pico -pico jest czescia pine -yum install joe pine)

//Edit

i zauwazylem, ze masz monitor panoramiczny sadze, ze nie obsluguje on rozdzielczosci 4:3 (np 1024x768,800x600 itp...)