Muniek1 Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 Witam, Mam nestępujący problem, zainstalowałem fglrx'a zgodnie z podpiętym tematem. Ale niestety nie poszło gładko. fglrx wypluwa: Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". display: :0.0 screen: 0 OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.5.1) Domyślam się, że poprostu działa na starych sterach, a tutaj mój xorg.conf: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "FLATRON L151" DisplaySize 300 230 HorizSync 31.0 - 63.0 VertRefresh 56.0 - 75.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "fglrx" VendorName "Videocard vendor" BoardName "ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200]" Option "VideoOverlay" "on" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "DRI" Group 0 Mode 0666 EndSection Pomożecie? Sam nie wiem już co wpisać/dopisać. Z góry wielkie dzięki za pomoc! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 Masz w pełni zaktualizowany system? Sterowniki zgodne z jądrem? Podaj jaka masz kartę. Może ktoś ma taką samą. Łatwiej będzie pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuem Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 ja mam taka sama karte, z tego co pamietam to sterowniki te musza miec w xorg.conf wylaczony composite: Section "Extensions" Option "Composite" "off" EndSection wlaczone load dri. Pozdrawiam p.s. swoja droga nie wiem po co Ci sterowniki ATI - ja uzyskałem taką sama wydajnosc na sterownikach open source. A oto moj xorg.conf, sekcja device: Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "radeon" Option "AGPMode" "8" Option "AGPFastWrite" "on" Option "GARTSize" "64" EndSection p.s.2 chyba ze zalezy Ci na FSAA to wtedy chyba tylko zamkniete sterowniki ( a moze ktos na forum wie czy w otwrtych driverach da sie wlaczyc FSAA?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek1 Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Wielkie dzięki! Co do sterowników open source miałeś na myśli mesa, które są domyślnie w fedorze? Jeżeli bym wywalił fglrx'a to odpaliły by się stare? Co do xorg.conf to mój wyglądał inaczej pewnie dlatego nie miałem dobrej wydajności... . Pozdrawiam /edit/ Co do karty to też mam radeona 9600 PRO. System zaktualizowany, sterowniki mam zainstalowane zgodnie z podpiętym tematem. I jeszcze mała prośba, podrzucił byś mi całego xorg.conf'a? Było by mi o niebo łatwiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Też mam radeona 9600 pro. Wszystko u mnie działa a xorg.conf wygląda tak: # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Module" Load "extmod" Load "glx" Load "dri" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "fglrx" Option "VideoOverlay" "on" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "DRI" Group "video" Mode 0660 EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Disable" EndSection @Muniek1: zwróć uwagę na ostatnią sekcję z Composite (o czym już wspomniał wuem). Bez tego nie działa akceleracja. Na otwartych sterach nie udało mi się odpalić akceleracji 3D i wszystko muliło. Chyba w manualu czytałem, że na razie nie ma akceleracji na otwartych sterach dla tej karty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuem Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Na otwartych sterach nie udalo mi sie odpalic akceleracji 3D i wszystko mulilo. Chyba w manualu czytalem, ze na razie nie ma akceleracji na otwartych sterach dla tej karty. A owszem jest akceleracja 3D az do radeona x850. Ja uzywam caly czas otwartych sterownikow i mam wydajnosc taka sama jak nie lepsza na nich. Poza tym ze drivery ATI wieszaly mi xorg i czasami caly komputer :/. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek1 Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Dziękuje za odpowiedzi. Czas pogrzebać :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek1 Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Dalej mam problem: glxgears wypluwa: Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". 1030 frames in 5.2 seconds = 196.466 FPS 1017 frames in 5.5 seconds = 183.595 FPS Słaba wydajność i jeszcze czegoś brakuje o co chodzi? A oto mój xorg.conf # XFree86 4 configuration created by pyxf86config Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" # Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together) # By default, a font server independent of the X server is # used to render fonts. FontPath "unix/:7100" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "fbdevhw" Load "record" Load "freetype" Load "type1" Load "dri" Load "glx" Load "extmod" EndSection Section "InputDevice" # Specify which keyboard LEDs can be user-controlled (eg, with xset(1)) # Option "Xleds" "1 2 3" # To disable the XKEYBOARD extension, uncomment XkbDisable. # Option "XkbDisable" # To customise the XKB settings to suit your keyboard, modify the # lines below (which are the defaults). For example, for a non-U.S. # keyboard, you will probably want to use: # Option "XkbModel" "pc102" # If you have a US Microsoft Natural keyboard, you can use: # Option "XkbModel" "microsoft" # # Then to change the language, change the Layout setting. # For example, a german layout can be obtained with: # Option "XkbLayout" "de" # or: # Option "XkbLayout" "de" # Option "XkbVariant" "nodeadkeys" # # If you'd like to switch the positions of your capslock and # control keys, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:swapcaps" # Or if you just want both to be control, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:nocaps" # Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection Section "Monitor" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "FLATRON L151" DisplaySize 300 230 HorizSync 31.0 - 63.0 VertRefresh 56.0 - 75.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "fglrx" Option "VideoOverlay" "on" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "DRI" Group "video" Mode 0660 EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Disable" EndSection Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuem Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 a jakie informacje podaje glxinfo i podaj nam swoj log Xorga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek1 Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 glxinfo: name of display: :0.0 Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". display: :0 screen: 0 direct rendering: No server glx vendor string: SGI server glx version string: 1.2 server glx extensions: GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_EXT_texture_from_pixmap, GLX_OML_swap_method, GLX_SGI_make_current_read, GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_hyperpipe, GLX_SGIX_swap_barrier, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_MESA_copy_sub_buffer client glx vendor string: ATI client glx version string: 1.3 client glx extensions: GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_ARB_get_proc_address, GLX_SGI_video_sync, GLX_ARB_multisample, GLX_ATI_pixel_format_float, GLX_ATI_render_texture GLX version: 1.2 GLX extensions: GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_ARB_multisample OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.5.1) OpenGL extensions: GL_ARB_imaging, GL_ARB_multitexture, GL_ARB_texture_border_clamp, GL_ARB_texture_cube_map, GL_ARB_texture_env_add, GL_ARB_texture_env_combine, GL_ARB_texture_env_dot3, GL_ARB_transpose_matrix, GL_EXT_abgr, GL_EXT_blend_color, GL_EXT_blend_minmax, GL_EXT_blend_subtract, GL_EXT_texture_env_add, GL_EXT_texture_env_combine, GL_EXT_texture_env_dot3, GL_EXT_texture_lod_bias visual x bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer ms cav id dep cl sp sz l ci b ro r g b a bf th cl r g b a ns b eat ---------------------------------------------------------------------- 0x23 24 tc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 0 0 0 0 0 0 0 None 0x24 24 tc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 8 16 16 16 0 0 0 None 0x25 24 tc 0 32 0 r y . 8 8 8 8 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None 0x26 24 tc 0 32 0 r . . 8 8 8 8 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None 0x27 24 dc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 0 0 0 0 0 0 0 None 0x28 24 dc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 8 16 16 16 0 0 0 None 0x29 24 dc 0 32 0 r y . 8 8 8 8 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None 0x2a 24 dc 0 32 0 r . . 8 8 8 8 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None Martwi mnie w tym: Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". Co mam dalej zrobić? Z góry dziękuje za dalszą pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Też się wczoraj zmagałem z kartą ati i nie wiem dlaczego osobom mającym taką samą kartę jak ja sterownik działał od razu, a mi dopiero po ponad 2h godzinach edycji pliku xorg.conf (to był wstęp) Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0" no tak też to miałem, ale niestety nie pamiętam po jakich modyfikacjach przestało się pojawiać. Jako, że Twój xorg wygląda podobnie jak mój, ale nie jest identyczny i nie działa może spróbuj użyć mojego (jak już mówiłem trochę nad nim siedziałem i na razie nie mam chęci poprawiać go dalej): Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "extmod" Load "glx" Load "drm" Load "dri" Load "type1" Load "freetype" Load "fbdevhw" Load "record" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver" Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor" Option "DPMS" "true" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "fglrx" VendorName "ATI Technologies" Option "AGPMode" "8" Option "EnablePageFlip" "true" Option "VideoOverlay" "on" Option "OpenGLOverlay" "off" Option "XAAOfscreenPixmaps" Option "FastWrite" "1" Option "ColorTiling" "1" Option "AllowGLXwithcomposite" "true" Option "RenderAccel" "true" Option "AddARGBGLXVisuals" "true" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x960" "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "DRI" Group 0 Mode 0666 EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "False" EndSection Najlepiej będzie jak zmienisz nazwę swojego starego xorga na np. xorg.conf.old i utworzysz nowy plik xorg.conf do którego skopiujesz to co powyżej wkleiłem. Jeżeli będą jakieś problemy z monitorem tzn. freq. out of range i X'y nie wstaną wtedy wklej sekcję monitor ze swojego xorga. btw nie sugeruj się bardzo wynikami glxgears bo u mnie na sterowniku "fglrx" pokazują tylko 700-900fps a gierka wymagająca akceleracji ppracer działa super (90fps), podczas gdy na sterowniku "radeon" glxgears pokazuje kolo 2000fps a ta sama gra już się tnie i ma tylko 20-30fps (to była taka mała uwaga) A i taki mały fps może wynikać z tego, że ma świeżą fedore, bo jak do tej pory aktualizowałem tylko kernela i xorga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek1 Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Dziękuje ale, nic nadal nie pomogło Myślę, że nadal system korzysta ze sterowników mesa :/ Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 A próbowales tego polecenia? fglrx-config-display enable @wuem: Zeby wlaczyc te otwarte stery z akceleracja wystarczy zmeinic nazwe sterownika w xorg.conf czy jeszcze cos trzeba zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuem Napisano Marzec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 do rafalzaq: ja mialem z buta ze tak powiem, warto dodac tylko opcje odpowiedzialne za AGP i fastwrite. umieść gdzieś swoj /var/log/xorg.conf i podaj linka. narazie nie masz directrenderingu. p.s. nie sugerujcie sie wynikami glxgears, wystarczy zmienic rozmiar okna a wydajnosc skacze strasznie. To nie jest benchmark. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek1 Napisano Marzec 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 fglrx-config-display enable - próbowałem (z pod roota oczywiście). Ale nic to nie dało: OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.5.1) Co zrobić? Jakieś pomysły? Sugestie? /edit/ Dziś w aktualizacji: [code kernel-i686 = 2.6.20-1.2933.fc6 is needed by package kmod-fglrx [/code] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi