Skocz do zawartości

Kompilacja Kernela

SACZI

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o podanie jakiegoś linka do porządnegoo tutorialu odnośnie kompilacji kernela pod Fedorą.

Może być również w języku angielskim, ale żeby to był kawał solidnej wiedzy w jednym kawałku.

Chciałbym skompilować kernel pod mój sprzęcik i wywalić obsługę wszystkich niepotrzebnych urządzeń/usług/funkcji itd.

Generalnie chce przyspieszyć Fedorę i okroić system do minimum.

Instalując, wybrałem opcję instalacji minimalnej, później wyłączyłem wszystkie niepotrzebne usługi.

Jest lepiej, ale widać, że komputer nadal ciężko pracuje.

Wobec tego, tylko kompilacja kernela może jeszcze coś przyspieszyć.

Wobec tego, tylko kompilacja kernela może jeszcze coś przyspieszyć.
Szczerze mówiąc wątpię. Uważam, że to mity przy dzisiejszym sprzęcie. Chyba, że masz jakiegoś "trupka" tak jak ja :D Bardzo często spowolnienie pracy związane jest z niepoprawną konfiguracją sieci i od tego bym zaczął. Może to głupie, ale czy masz wpis "127.0.0.1 localhost" w /etc/hosts?

Jak chcesz o kernelu obszernie to może http://www.jtz.org.pl/Html/Kernel-HOWTO.pl.html - zaglądaj na Google. Wpisałem "kompilacja jądra JTZ" i wyskoczyło jako pierwsze (JTZ - jak to zrobić).

Szczerze mówiąc wątpię. Uważam, że to mity przy dzisiejszym sprzęcie. Chyba, że masz jakiegoś "trupka" tak jak ja :D Bardzo często spowolnienie pracy związane jest z niepoprawną konfiguracją sieci i od tego bym zaczął. Może to głupie, ale czy masz wpis "127.0.0.1 localhost" w /etc/hosts?

Jak chcesz o kernelu obszernie to może www.jtz.org.pl/.../Kernel-HOWTO - zaglądaj na Google.

/etc/hosts

Odnośnie linka, który podałeś, to znam go. Jednak chyba się odrobinę zdezaktualizował ... 2.2 =>2.6.

Pisząc tego posta, myślałem, że odpowiedzą bedzie link do jakiegos fajnego i prede wszystkim, sprawdzonego opisu kompilacji kernela dla Fedorki (bo ta ponoć nieco się różni od standardowego rzebiego, np wgledem Slackware).

Na google oczywiście zaglądam.

Sprzęta mam nienajnowszego, ale 1,7 GHz AMD @ 2.0 GHz + 512 MB RAM nie jest całkowitym "złomem".

@SACZI

Przy takim kompie kompilacja kernela (czy czegokolwiek innego, szczególnie w FC) nie ma najmniejszego sensu. Szczególnie w FC. Jeśli chcesz się bawić w takie rzeczy w celu poprawy osiągów to lepiej spróbuj z Gentoo - efekt nadal będzie rzędu paru procent, ale przynajmniej tamten system jest dostosowany do takich manewrów. Poza tym, będziesz mógł się w to bawić nie tracąc nic z wygody, dzięki Emerge. Zgadzam się z WalDo, że w dzisiejszych czasach to przeżytek (co innego było na moim starym K6 233MHz) jednak jeśli bardzo chcesz to Gentoo lepiej to po prostu zniesie. Zastanawia mnie tylko jakim cudem FC działa u Ciebie z niezadowalającą prędkością. Jeśli to FC5 (w co wątpię) to jeszcze na upartego mógłbym się zgodzić, ale FC6 to (_na prawdę_ → naprawdę) ORT demon prędkości, i jeśli wszystko jest poprawnie skonfigurowane (czyt. user niczego nie popsuł + powyłączał zbędne usługi) to (_na prawdę_ → naprawdę) ORT nie ma na co narzekać. Jak widać w podpisie kompa mam porównywalnego z twoim.

Prosze o podanie jakiegos linka do porzadnegoo tutorialu odnosnie kompilacji kernela pod Fedora.

Moze byc równiez w jezyku angielskim, ale zeby to byl kawal solidnej wiedzy w jednym kawalku.

Chcialbym skompilowac kernel pod mój sprzecik i wywalic obsluge wszystkich niepotrzebnych urzadzen/uslug/funkcji itd.

fedora + kernel w google próbowales?

sprawa techniczna tutaj:

http://www.howtoforge.com/kernel_compilation_fedora

co do ustawien configa to najlepiej okroic ten standardowy jak sie wie co wylaczyc ;)

duzo jest na forum samej fedory w dziale "jak to zrobic"

sama kompilacja jest banalna :)

Jesli sie ma czas i checi to jak najbardziel polecam kompilacje kernela nic sie nie traci a mozna zyskac :D

W moim przypadku zmalalo zuzycie pamiecie wydajnosci nie testowalem.

Na blogu opisalem wlasna "zabawe" z kernelem..

Tak, zainstalowałem FC5, bo FC6 wydaje mi się, jak w przypadku każdej nowej wersji Windowsa, zbyt wymagająca dla sprzętu*.

Usługi wyłącałem, korzystając z poradnika na stronie FC 5 Services, wszystkie efekty graficzne (animacje, przeźroczystość, cienie, ...) w KDE wyłączyłem, zostawiając jedynie wygładzanie czcionek ekranowych.

Jak napisałem wcześniej, kompilować chcę przede wszystkim ze względu na przyspieszenie systemu. Po drugie, chcę poznać jak najlepiej budowę systemu.

* w sumie dla porównania mogę zrobic obraz FC5 i FC6 zainstalować w wersji mimum (ale 1 "dzień" na ustawianie wszystkiego znowu stracę).

Tak, zainstalowałem FC5, bo FC6 wydaje mi się, jak w przypadku każdej nowej wersji Windowsa, zbyt wymagająca dla sprzętu
Hahaha, to nie Windows :D FC6 ma takie same wymagania jak FC5. Nawet z Berylem nie są znacząco wyższe. Nie wiem skąd wytrzasnąłeś taki argument... Chyba tkwi w tobie jeszcze głęboko zakorzeniona Mentalność Windowsowa ;) Ponadto FC6 jest o niebo szybsza. Jak ją włączyłem pierwszy raz to mnie wgniotło w fotel.

wszystkie efekty graficzne (animacje, przeźroczystość, cienie, ...) w KDE wyłączyłem, zostawiając jedynie wygładzanie czcionek ekranowych.

Eh, chcesz mieć szybki system i pakujesz się w KDE? Dla ludzi którym zależy na speedzie jest XFCE, albo Fluxbox. KDE to kobyła.

Poza tym, zastanawiam się (_na prawdę_ → naprawdę) ORT z jaką prędkością ten OS u Ciebie działa, skoro chcesz go przyspieszać...

Jak napisałem wcześniej, kompilować chcę przede wszystkim ze względu na przyspieszenie systemu. Po drugie, chcę poznać jak najlepiej budowę systemu.

1) Przyspieszenia systemu nie uzyskasz. Zapomnij. Nie na takim sprzęcie. Nie będzie tego widać. Chyba, że jesteś w stanie wyczuć 2-procentowy wzrost wydajności. Kernel z FC jest kompilowany pod konkretne architektury, więc jest już zoptymalizowany. Fakt, może ma parę teoretycznie zbędnych rzeczy wkompilowanych, ale dokompilowywanie czegoś do kernela w biegu, bo jest potrzebne na wczoraj sam przerabiałem i uwierz mi, lepiej mieć te parę "zbędnych" rzeczy ciągle, niż nie mieć tej jednej, jak się okazuje potrzebna. Większość pozostałego strategicznego softu też jest zoptymalizowana. Nigdy nie uzyskasz znaczącej poprawy wydajności, a możesz przekombinować. Dlatego jeśli chcesz się bawić w takie rzeczy, lepsze jest Gentoo. Tam masz po pierwsze Manual Od Gentoo - wiem co robię pisząc to z dużej litery - w którym masz wszystko co i jak, a dodatkowo poustawiasz sobie flagi USE i całą resztę optymalizacyjnych pierdół dla wszystkich innych aplikacji, a nie tylko dla kernela. No i masz emerge dzięki któremu nie powyrywasz sobie kłaków przez zależności. W FC nie wiele w ten sposób zyskasz, a stracisz sporo, bo będziesz się sam musiał o wiele rzeczy martwić (update kernela będziesz musiał robić na własną rękę), mogą wystąpić jakieś problemy z paczkami pewnie etc etc.

2) Skoro chcesz poznać system, to instaluj Gentoo. Nic nie jest tak dobrą szkołą Linuksa jak właśnie to distro. I nadaje się doskonale do eksperymentów. Jeśli masz dużo czasu to na przód - oczywiście tylko z instalacją z chroota, a nie przez Anakondę, której w Gentoo nie powinno w ogóle być, ale to tak na marginesie. Jeśli nie masz czasu, to w ogóle zapomnij o takich zabawach.

Na google oczywiście zaglądam.
Bez urazy. Na ile Cię znam z forum, to wiem, że zaglądasz, ale czasem "zaćma" na mózg pada, więc to raczej nie złośliwe tylko dla przypomnienia było. Fakt, że dawno nie próbowałem samodzielnej kompilacji, bo tak jak wspomniałem dla mnie to bajka z bardzo dawnych czasów, że własne jajko lepsze od tego z repo :)

@SACZI

Heh, a ja się naraże...

Chcesz wydajności i szybkości (przy zachowaniu CAŁKOWITEJ - //tak jest w moim przypadku// STABILNOŚCI)???

Gentoo bym Ci odradził - CZASOPOCHŁANIACZ - <_< i wiem co mówie...

Spróbuj ARCH'a. Kompilujesz dokładnie pod swoją architekture. Mam "z-abeesowane" Beryle, firefoxy, i co dusza zapragnie - I JEST MIMO TO O NIEBO SZYBSZE OD FC6 (z Flux'em odpala mi się 23 s. - od entera w grubie - tak przy okazji). Poważnie - na FC siedze od FC2-FC6. Teraz mam ARCH'a. Jestem verry happy z tej przesiadki.