bunny1985 Napisano Kwiecień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2007 Czesc wszystkim. Mam nadzierje ze nie lame regulaminu piszac w tym dziale, ale mam pewien problem i nie wiem pod co to podciagnac. Zlozylem sobie stary komputer i chcialbym zainstalowac na nim fc6, jednak nie wiem czy jest sens i mozliwosci. Oto kilka pytan i problemów których sie obawiam: - po pierwsze mam slaby sprzet. Jak fedora poradzi sobie na procesorze 600mhz celeron geforce2 32Mega i 256 ramu??? - po druggie problemem jest hdd. Ile potrzeba miejsca na fedore i jakie pakiety pominac ewntualnie. ( mam dysk twardy 6,4Gb) - po trzecie mam bardzo stara karte muzyczna która ciezko mi bylo uruchomic na windowsie. Karta to Diamond technologies z chipsetem ppd na zlaczu isa.Czy czekalyby mnie problemy z konfiguracja i insrtalacja sterów??? - po czwarte komputer ma byc w sieci LAN z komputerem na win xp pro. Na tamtym komputerze bedzie bramka dostepu do internetu. które pakiety zainstalowac i czy (_wogóle_ → w ogóle) ORT jest to mozliwe. To znaczy chce miec dostep do dysku twardego "serwera" i dostep do internetu. - po piate juz ostatnie przydaloby sie takze udostepnianie drukarek. Drukarka i skaner mialy by byc u mnie . Urzadzenie lexmark1170("wielofunkcyjne") jak z instalacja i udostepnianiem???? to sa glówne problemy, ale nie wszystkie. Otóz komputera uzywam takze do edytowania stronki www i potrzebowalbym, oprogramowania do ftp( to jest chyba w standardzie w miejscach sieciowych?) i jakies edytory html. Chodzi mi o edytor znaczników, i jakis program typu "wysiwyg" (what you see is what you get?) (dopiero zaczalem uczyc sie wiec moze podrzucicie jeszcze jakies inne ciekawe narzedzia)(ewentualnie bede próbowal wine uzwac) czy na tym sprzecie bede mial mozliwosc ogladania divx-ów? Jeszcze jedno mi sie przypomnialo. Na Windowsie vista jest narzedzie wykorzystujace pamieci flash do przyspieszania komputera. Mam jednogigabajtowa karte mmc iu stad mojhe pytanie. DA sie cos z tym zrobic? Prosze o pomoc. Moze jakies linki. ewentualnie mój nr gadu to 7456237. Czy w ogóle jest sens przerzucania sie na fedore (kiedys uzywalem). Moze jakas inna dystrybucja???? BARDZO na was licze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2007 Oto kilka pytań i problemów których się obawiam:[...] Ad.1. Pójdzie spokojnie, nawet instalacja w trybie graficznym Ad.2. Nie poszalejesz, ale na system i trochę miejsca dla użytkownika wystarczy. Wskazane by było jednak zdecydowanie się na jeden z dekstopów (Gnome lub KDE, nie instaluj obu), bo to zawsze trochę miejsca się zaoszczędzi. W każdym razie nie instaluj obu naraz, bo z placem będzie krótko. Ad.3. Co do tego to nie mam pojęcia, ale to sprawdzisz "w praniu" Ad.4. Nie będzie większych problemów. Jak to zrobić? Szukaj opisów na forum, bo było już parę razy Ad.5. Drukarki raczej bez problemu, z urządzeniami wielofunkcyjnymi bywa różnie, ale jeśli nie są to jakieś nowowści, to zazwyczaj da się coś zrobić. Włóż nieco wysiłku w przeszukanie forum. Chodzi mi o edytory HTML. Z WYSYWIG nie korzystaj bo się nic nie nauczysz - lepiej poczytać, poświęcić nieco więcej czasu i mieć z tego jakąś korzyść. Ale jak bardzo musisz to na pewno coś się znajdzie. Co do DivX, Xivd itp, to przy tym sprzęcie raczej spodziewaj się zacinania, chyba że zrezygnujesz z Gnome i/lub KDE na korzyść "lekkich" desktopów takich jak fluxbox czy XFCE, ale też gwarancji bym nie dał. Na Windowsie vista jest narzędzie wykorzystujace pamięci flash do przyśpieszania komputera.Na tym się nie znam kompletnie, jeszcze mniej niż na windach Możesz wytłumaczyć o co idzie i w jaki sposób pamięć flash przyspiesza komputer? Bo to brzmi dla mnie jak jakaś kosmiczna technologia. Czy w ogóle jest sens przerzucania się na fedore (kiedyś uzywałem). Może jakaś inna dystrybucja????Nieeee, stary, daj sobie spokój z Fedorą. To jest najgorsze distro jakie widziałem, ale mam skłonności masochistyczne i dlatego wywaliłem Windows z dysku 2 lata temu i korzystam wyłącznie z Fedory. Tak samo będziesz się męczył z Ubuntu. Straszny syf. Lepiej kup sobie Vistę. Tylko nie zapomnij dokupić: 1) nowej płyty, 2) znacznie większego dysku, 3) z 8x razy tyle RAmu co masz. O karcie grafiki, napędach optycznych itp nie wspomnę :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Kwiecień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2007 Uzupełnię jeden punkt: [...]jakieś edytory html. Chodzi mi o edytor znaczników, i jakiś program typu "wysiwyg" (what you see is what you get?) (dopiero zacząłem uczyć się więc może podrzucicie jeszcze jakieś inne ciekawe narzędzia) Musisz sam zdecydować, jak filozofia pracy Ci odpowiada. Istnieją narzędzia do pisania kodu HTML w dwóch sztandarowych edytorach, tj. emacsie i (g)vi(m)-ie. Są potężne, ale wymagają dużego wkładu w naukę na początku. Jest też trochę narzędzi dedykowanych. Wypróbuj bluefish (bardziej pod GNOME lub XFCE, choć niekoniecznie), quantę (pod KDE). Praktycznie każdy współczesny edytor(ek) programisty jakoś tam wspiera HTML, choćby kolorując składnię; wymienię tylko gedit, kate, scite, a z konsolowych mcedit. Cudów od nich nie wymagaj, ale gdzie mogą pomóc, tam okazują się sprawne. Z wysiwyg-ów jest m.in. dość kontrowersyjna Amaya i oparty o Gecko NVu -- ale nie są one szczytami finezji; oba mają także tryb kodu źródłowego. Przez wine możesz uruchomić np. EdHTML lub CoreEditor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Kwiecień 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2007 Dzieki za odpowiedzi. troche mnie uspokoiliscie. poszukam jeszcze jak zrobic sobie LAn i zabieram sie do dziela. Nie kupie sobie visty, a xp juz dawno uznalem za syf.(po viscie tez bym sie wiele nie spodziewal, poza wsparciem wielkich firm) Wczesniej korzystalem z auroxa, a na poczatku z knoppixa. (fedora jedynie z konfiguracja sprawiala mi klopoty(radeon i neo), ale w codziennym uzyciu byla swietna) Nie o to mi chodzilo w pytaniu. Moze zle zformulowalem. Myslalem ze mój sprzet tego nie pociagnie. Obawiam sie o ta karte muzyczna, ale chyba i tak ja zmienie po dziesiatym bo strasznie trzeszczy. Moge sie spodziewac raczej przyspieszenia, czy spowolnienia pracy w typowych zadaniach????(edycja html, openoffice,www, muzyka,e-mail, grafika rastorowa) I gdybyscie pomogli mi w wyrzucaniu pakietów bylbym wdzieczny. Ile zajmuje calosc instalacji fedory??? I czy oplaci sie wybierac któres z predefiniowanych konfiguracji pakietów? Tylko nie zapomnij dokupic: 1) nowej plyty, 2) znacznie wiekszego dysku, 3) z 8x razy tyle RAmu co masz. O karcie grafiki, napedach optycznych itp nie wspomne ph34r.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif przy tych zadaniach do jakich wykorzystuje komputer narazie mi starczy mój "skladak" troche sie martwie ze nie bede umial zrobic tej sieci. MOze powiecie ze jestem len, ale narazie szukam i nie ma lopatologicznego opisu Moze jakas linka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Kwiecień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2007 Co do DivX, Xivd itp, to przy tym sprzęcie raczej spodziewaj się zacinania, chyba że zrezygnujesz z Gnome i/lub KDE na korzyść "lekkich" desktopów takich jak fluxbox czy XFCE, ale też gwarancji bym nie dał.Nie przesadzaj WalDo Jeśli będzie ciąć to minimalnie. Oczywiście na słabym sprzęcie lepiej jechać na lekkich, ale nie powinno być problemu nawet na Gnomie. Poza tym, zawsze można alt+ctrl+f1 i mplayera z konsoli W ten sposób oglądałem przy odpowiednich ustawieniach na sprzęcie, którym divx na windowsie nie tylko by pogardził, ale i wyśmiał W końcu to nie Windows - tu środowisko graficzne jest konieczne tylko do... no właśnie, do czego właściwie jest konieczne? Możesz wytłumaczyć o co idzie i w jaki sposób pamięć flash przyspiesza komputer? Bo to brzmi dla mnie jak jakaś kosmiczna technologia. Żadne kosmosy, żadne kosmosy Viśta jest po prostu tak zrobiona, że może wykorzystywać pendrive'a albo inne tego typu sprzęty jako RAM. Ot, tańsza alternatywa dla dokupowania kolejnej kości, żeby Viśta chciała się ruszyć. Prowizorka po prostu. Pod Linuksem - zbędne fedora jedynie z konfiguracją sprawiała mi kłopoty(radeon i neo)No na Radkach się nie znam, ale z Neo nie miałem problemów. W obecnych wersjach jest raczej łatwo i przyjemnie, wystarczy tylko nie bać się konsoli i pliczków konfiguracyjnych i postępować dokładnie wg instrukcji na forum I w żadnym wypadku nie pakować się oczywiście w stery z płytki do neo Myślałem że mój sprzęt tego nie pociągnie Znaczy czego konkretnie? Wymagania minimalne wg release notes FC6: 400 MHz Pentium II or better, 192MB Mogę się spodziewać raczej przyśpieszenia, czy spowolnienia pracy w typowych zadaniach????(edycja html, openoffice,www, muzyka,e-mail, grafika rastorowa)W porównaniu z czym? I gdybyście pomogli mi w wyrzucaniu pakietów byłbym wdzięczny. Ile zajmuje całość instalacji fedory??? Całość zajmuje 9GB Ale spoko, to ze wszystkim co może być z płytki. Typowa instalka na desktop czyli "Biuro i praca" z Gnome to 3GB więc spokojnie starczy. Resztę sobie powybierasz sam. Przed instalacją przeczytaj tylko install guide ze strony docs.fedoraproject.org. Pakiety są dobrze opisane więc, jeśli znasz w miarę angielski, nie powinieneś mieć problemu z wyborem. Najlepiej zainstaluje typowy desktop jak powiedziałem, a po instalacji najwyżej się coś wywali/doda. Nie kupie sobie visty [...]przy tych zadaniach do jakich wykorzystuje komputer narazie mi starczy mój "składak" To był żart z tą Vistą i dokupowaniem sprzętu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2007 Ja sie tylko ustosunkuje do tego triku z pamiecia flash i Vista. Prawda jest taka ze to wodotrysk i nie przyspiesza wcale pracy systemu.Po prostu karta ta jest wykorzystywana jako pamiec swap nic wiecej.W linuksie nic nie szkodzi sobie na niej dodatkowy plik czy partycje swap zalozyc ale to tak duzo nie da. Pozdrawiam Co do srodowiska na twoim kompie w fedorce proponuje cos lekkiego jak XFCE,IceWM czy FluxBox,Gnoma i KDE omijaj z daleka za ciezkie na twój sprzet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 Była kiedyś wersja KNOPIX-a ładowana z pendriva -jakieś 500 Mb.(może jest nadal?) :?: Powinni wszystkie OSy sprzedawać na penach. Pewnie ZX Spectrum by to pociągnął,choś to zupełnie inna technologia :lammer: . Ja odpaliłem CentOS-a na P2,128Mb . Ale na P4, 2,4GHz CentOS i FC6 wyrywały mi wiatraki z radiatorów -takie szybkie były(che che) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 MOże powiecie że jestem leń, ale narazie szukam i nie ma łopatologicznego opisu Może jakaś linka? http://zlobek.tcz.info/dzial.php3?dzial=3 Pozostałe tematy też warto poczytać, bo dość przystępnie opisane. BTW Jesteś leń... [EDIT]Coppertop faktycznie zapomniałem, że mplayer można w konsoli odpalić. Czyli nawet nie Ctrl-Alt-F1, tylko init 3 i wtedy to faktycznie RAMu wystarczy, bo przecież tryb tekstowy to już prawie nic nie waży w RAMie. No i jeszcze dzięki Tobie i piotreek23 za przybliżenie tych egzotycznych pomysłów MS z pendrivem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 @WalDo - chciałbym zaznaczyć jeszcze co do tego RAMu, że i tak by wystarczyło Jeśli chodzi o pamięć akurat nie ma się za bardzo co martwić. 256 Mega to może mało jak na dzisiejsze czasy, ale do divx'ów wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 256 Mega to może mało jak na dzisiejsze czasy, ale do divx'ów wystarczy Nie sprzeczam się Fakt, że bez Xów pójdzie płynniej. Tak sądzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 256 Mega to może mało jak na dzisiejsze czasy, ale do divx'ów wystarczy Mi divixy udało się odpalić na 128MB, pod KDE, dokładnie Knoppix 5.1 CD(nie DVD), a także pod KateOS. Działało wystarczająco płynnie, tylko czasami się mplayer wywalał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 Ja mam dinozaura: pIII ~800 mHz, 256 mb ramu, 400 mb dalem na swap i ladnie smiaga z Gnomem na pokladzie (dopiero jak odpalam openoffica cos tam z tego swap'a pozera). Konfiguracja uslug, wybranie motywu najmniej obciazajacego system, i wlaczenie "reduced-resources" (apps/metacity/general) w gconf. Zamiast Gnoma, zacznij od (jak wspominali przedmocy) XFCE , skonfiguruj by bylo jak najmniej bajerow i spokojnie na tym kompie podzialsz mysle. Cheers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Kwiecień 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 lał pies te divx-y . Nawet nie moge zainstalować. Problemy są przy instalacjii. O dziwo działa tryb graficzny, ale zarówno w tekstowym i graficznym instalacja staje w miejscu. Na graficznym najczęściej widze komunikat:kopiowanie obrazu instalacji na dysk twardy. W txt natomiast znikia ten napis i pozostaje niebieskie tło. zrobiłem tak: przepiąłem hdd do tamtego kompa(peleron1,radeon550,512ddr,120Gb) i zinstalowałem, ale uruchamianie staje na : "starting red hat..."cośtamcośtam. co jest nie tak? gubie sie w tym. link do artykułu to nie to o co mi chodzi.POwiem jeszcze raz. MAm kabel krosowany i komputer na win xp z podpiętą neostradą. tamtego kompa nie zrobie na linucha, bo używają go inne osoby. Właśnie zrobiłem se pokoik i zklezciłem kompa. chce tu mieć internet i najchętniej fedore. (na tamtymn kompie miałem win i fc6 , ale jak sie przeniosłem to wywalili mój system) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 link do artykułu to nie to o co mi chodzi.A to nie załapałem W sprawie dzielenia łącza przez Windowsa to nie do mnie Jak tu nikt Ci nie pomoże, to zapytaj może raczej na jakimś forum windowsowym. Chociaż tutaj też ktoś może znać się na temacie. Problemy z instalacją opisane na początku postu pojawiały się już na forum - poszukaj, bo sporo tego było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 Na windowsie uruchomić ICS-a http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707 tu masz opisa co i jak. @Waldo zna sie zna z nie jednego pieca chleb jadłem ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi