czater Napisano Kwiecień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2007 Witam Czy istnieją programy symulujące napęd CD/DVD do których można załadować obraz płyty np. w formacie .iso . Pytam ponieważ niedawno przesiadłem sie na Linuksa. W Windowsie używałem Deamon tools-a. Szukam odpowiednika takiego programu dla Linuksa. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2007 mount -t iso9660 -o loop /home/lukasz/.wine/drive_c/herosy/herosy.iso /mnt/iso albo man mount generalnie zasada jest taka: najpierw parametr z typem "partycji" na płycie CD (może być jeszcze udf), potem ten loop i ścieżki do obrazu płyty oraz punktu montowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2007 generalnie zasada jest taka: najpierw parametr z typem "partycji" na płycie CD[...]Generalnie to właśnie nie ma takiej potrzeby. Zazwyczaj system potrafi rozpoznać typ filesystemu na płycie/obrazie płyty (i robi to lepiej od nas ), więc ten parametr spokojnie można pominąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czater Napisano Kwiecień 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 Generalnie to właśnie nie ma takiej potrzeby. Zazwyczaj system potrafi rozpoznać typ filesystemu na płycie/obrazie płyty (i robi to lepiej od nas ), więc ten parametr spokojnie można pominąć. Jest jeden wyjątek plyty VCD i SVCD system głupieje i sieje komunikatami błedów w dmesg. Błąd zresztą zgłoszony na bugzille. https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_bug.cgi?id=163476 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 Jest jeden wyjątek plyty VCD i SVCD system głupieje i sieje komunikatami błedów w dmesg.Masz rację. Dlatego pisałem "generalnie" - są te małe wyjątki, ale w przypadku obrazów ISO, to raczej bez znaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 Masz rację. Dlatego pisałem "generalnie" - są te małe wyjątki, ale w przypadku obrazów ISO, to raczej bez znaczenia Zastanawiam się czy to rozwiąża w końcu bo problem jest chyba z jajem z tego co w necie czytałem na innych Distrach też tak szalało ale poprawili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi