Jasiek_M Napisano Kwiecień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 Witam, zauwazylem ze w "Pomoc"=>"O programie Mozilla Firefox" pisze ze mam wersje 1.5.0.10, wiec postanowilem sciagnac wersje 2.0.0.3. Ściągnąłem ją, zainstalowałem, a tu przy pierwszym wlaczeniu pojawil mi sie jakis pasek ktory natychmiast znikl wiec nie moge go wam przepisac ale bylo w nim cos o tym ze sprawdza zgdnosc wersji z systemem. A potem zmienila sie wersja na starą(1.5.0.10). Co robic? Pozdrawiam Jasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 yum --enablerepo=development update firefox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 yum --enablerepo=development update firefox Albo ściągnąć *tar.gz z firefoksem, rozpakować do dowolnego katalogu (można jako zwykły user, ja zrobiłem tak do ~HOME/firefox2) i odpalać z tego katalogu. Albo poczekać na F7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Kwiecień 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 Albo sciagnac *tar.gz z firefoksem, rozpakowac do dowolnego katalogu (mozna jako zwykly user, ja zrobilem tak do ~HOME/firefox2) i odpalac z tego katalogu. Albo poczekac na F7 Heh tylko nie wiem kiedy to bedzie;] FC6 to moj pierwszy linux, i nie wiem co ile wychodza nowe wersje;] Edit: A propo jak to jest? Czy przy aktualizacji(kiedys) FC6 na FC7 gina ulubione w przegladarce itp.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 [...]nie wiem co ile wychodza nowe wersje;] http://fedoraproject.org/wiki/Releases/7/Schedule, chociaż z reguły spóźniają się o jakiś miesiąc Edit: A propo jak to jest? Czy przy aktualizacji(kiedys) FC6 na FC7 gina ulubione w przegladarce itp.?Jeśli robisz upgrade przez yuma albo jeśli masz osobną partycję na /home to nie. W innym wypadku warto sobie zrobić backup swojego katalogu domowego (co najmniej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 Ja polecam pobranie paczki ze strony mozilla. Nie wiem czy czasem yum podczas instalcji z repozytorium development nie pobierze jakichs innych pakietów. Zainstaluj sobie Firefoxa wg TEGO artykulu. Jesli nie rozumiesz angielskiego to z checia pomoge Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 Ja polecam pobranie paczki ze strony mozilla. Nie wiem czy czasem yum podczas instalcji z repozytorium development nie pobierze jakichś innych pakietów. Zainstaluj sobie Firefoxa wg TEGO artykułu. Jeśli nie rozumiesz angielskiego to z chęcią pomogę Nie pobierze ;-) jedynie update Gnome a dokładnie yelp do wersji 2.18 sie zaktualizuje ale niczym to nie grozi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 Nie pobierze ;-) jedynie update Gnome a dokładnie yelp do wersji 2.18 sie zaktualizuje ale niczym to nie grozi. A to w takim razie sam sobie tak zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Kwiecień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 Zainstaluj sobie Firefoxa wg TEGO artykuluJedyne co warto usprawnic, to zamiast nadpisywac link /usr/bin/firefox, lepiej stworzyc wlasny /usr/local/bin/firefox. /usr/local /bin ma priorytet dzieki kolejnosci katalogów w $PATH, a link w /usr/bin i tak bedzie nakryty ewentualna, lecz niewykluczona aktualizacja firefox z rpm. No i balagan sie nie robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Kwiecień 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 http://fedoraproject.org/wiki/Releases/7/Schedule, chociaż z reguły spóźniają się o jakiś miesiąc Jeśli robisz upgrade przez yuma albo jeśli masz osobną partycję na /home to nie. W innym wypadku warto sobie zrobić backup swojego katalogu domowego (co najmniej) Aha czyli Fedora 7 jak wyjdzie to można będzie ją ściągnąć z yuma? To super bo myślałem że trzeba będzie ją kupić z jakąś gazetą Mam nadzieje że to już ostatnie pytanie, w tej nowej wersji Firefoxa(2) jest jakieś zabezpieczenie antyphishingowe, jaka bazę proponujecie używać tą rzadziej aktualizowana z kompa czy tą z google? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 Aha czyli Fedora 7 jak wyjdzie to można będzie ją ściągnąć z yuma? To super bo myślałem że trzeba będzie ją kupić z jakąś gazetą Nie zalecana jest instalacja F7 poprzez yum ze względu na to, że zostały w niej połaczone repozytoria core i extras. To może powodowac problemy. Jeśli nie wierzysz na słowo to mogę podac linki jak wrócę do domu F7 tylko czysta instalka, nie wiem jak będzie wygladał upgrade z płyty dvd, ale yum wykluczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Kwiecień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 tez nie na temat, mnie tez ciekawi jak przejsc do f7 z f6 (od f6 dopiero jestem uzytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT, i jeszcze przechodzenia nie mialem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Kwiecień 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 tez nie na temat, mnie tez ciekawi jak przejsc do f7 z f6 (od f6 dopiero jestem uzytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT, i jeszcze przechodzenia nie mialem) To tylko czekać na FC7 zostaje a nie kombinować;] Dzięki za pomoc, może jeszcze ktoś wie jaka bazę antypishingowa wybrać, z kompa czy z google? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Kwiecień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 tez nie na temat, mnie tez ciekawi jak przejsc do f7 z f6 (od f6 dopiero jestem uzytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT, i jeszcze przechodzenia nie mialem) Zostawiasz cały /home, /var, oczywiście jak masz na oddzielnej partycji. Kopiujesz, jeżeli zmieniałeś, pliki konfiguracyjne niektórych demonów, a potem normalna instalacja, yum update i dogranie potrzebnych programów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 yum --enablerepo=development update firefox Spróbowałem ale przy zależnościach padło Nie mam zamiaru grzebać się w tym i z lenistwa po prostu zostanę przy paczce tar.gz U innych może zadziałać wersja Piotrka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi