Skocz do zawartości

Problem Z Trybem Graficznym

faramir

Rekomendowane odpowiedzi

Szukaj odpowiedzi na forum, bo to już było kilka razy. Najlepiej jest zacząć od aktualizacji systemu i/lub instalacji sterowników dla Twojej karty graficznej, wtedy większość problemów rozwiązuje się sama :) . Gdybyś jednak nie znalazł odpowiedzi to napisz chociaż jaki masz sprzęt, w ogóle więcej szczegółów jak zadajesz pytania.

Rozwiązałeś już swój problem? Jeżeli nie, to jako, że jesteś nowy (żebyś się od razu nie zniechęcił) i odwołujesz się do windowsa :) to na http://forum.fedora.pl/lofiversion/index.php/t12419.html znajdzieś post napisany przez dzikiws, w którym masz dokładnie opisane jak zmienić sterownik na "vesa" (jeżeli nie masz "mc" użyj np. "vim") to tak na czas aktualizacji. Później pozostaje wklepać yum install kmod-nvidia itd.

No więc udało się :lol: .Najpierw zmieniałem w pliku xorg.conf ale to niewiele dało, potem jak zasugerował thof zmieniłem sterownik na vesa ale musiałem jeszcze dopisac do xorg.conf Modes "800x600" bo bez tego nie ruszało. Zainstalowałem nowe sterowniki i jest OK. :D

Jeszcze małe pytanko jak ustawić żeby tryb graficzny ładował sie domyślnie bo na razie włącza mi sie w tekstowym?

No więc udało się :lol: .Najpierw zmieniałem w pliku xorg.conf ale to niewiele dało, potem jak zasugerował thof zmieniłem sterownik na vesa ale musiałem jeszcze dopisac do xorg.conf Modes "800x600" bo bez tego nie ruszało. Zainstalowałem nowe sterowniki i jest OK. :D

Jeszcze małe pytanko jak ustawić żeby tryb graficzny ładował sie domyślnie bo na razie włącza mi sie w tekstowym?

w initab zmien z init3 na init5 linijke