matlas Napisano Kwiecień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2007 cos od wczoraj nie moge robic update yumem, a wyglada to tak: [root@localhost ~]# yum update Loading "installonlyn" plugin Setting up Update Process Setting up repositories core 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 livna 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 flash 100% |=========================| 951 B 00:00 jpackage-fedora 100% |=========================| 951 B 00:00 updates 100% |=========================| 1.2 kB 00:00 jpackage-generic 100% |=========================| 951 B 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files primary.xml.gz 100% |=========================| 404 kB 00:03 jpackage-g: ################################################## 1596/1596 Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package lucene.noarch 0:1.4.3-2jpp set to be updated ---> Package geronimo-specs.noarch 0:1.0-0.M2.3jpp set to be updated ---> Package subversion.i386 0:1.4.3-2.fc6 set to be updated ---> Package axis.noarch 0:1.4-2jpp set to be updated ---> Package jakarta-oro.i386 0:2.0.8-3jpp.1 set to be updated ---> Package lftp.i386 0:3.5.9-0.fc6 set to be updated ---> Package iputils.i386 0:20070202-3.fc6 set to be updated ---> Package tar.i386 2:1.15.1-25.fc6 set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: geronimo-specs = 1.0-0.M2.2jpp.12 for package: geronimo-specs-compat --> Processing Dependency: lucene = 0:1.4.3-1jpp.14 for package: lucene-devel --> Processing Dependency: xmlbeans for package: geronimo-specs --> Restarting Dependency Resolution with new changes. --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package xmlbeans.noarch 0:1.0.4-2jpp set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: geronimo-specs = 1.0-0.M2.2jpp.12 for package: geronimo-specs-compat --> Processing Dependency: lucene = 0:1.4.3-1jpp.14 for package: lucene-devel --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: geronimo-specs = 1.0-0.M2.2jpp.12 is needed by package geronimo-specs-compat Error: Missing Dependency: lucene = 0:1.4.3-1jpp.14 is needed by package lucene-devel co z tym fantem zrobic? ---------------- (Listingi do 12-15 linijek umieszczaj miedzy znacznikami [code] i [/code], dluzsze niz 15 linii pomiedzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help" - WalDo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Kwiecień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2007 może jpackage-generic 100% |=========================| 951 B 00:00 oraz jpackage-fedora 100% |=========================| 951 B 00:00 się gryzą z innymi repo. Wyłącz je dla sprawdzenia i zobacz jak przebiegnie update... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Kwiecień 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2007 przy wylaczonych update zrobiony! Ale mam uwage: jesli je wylacze nie ma wtdy mozliwosci aktualizacji paczek javowych, wiec to nie jest rozwiazanie? czy sie myle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2007 opiekunowie paczek na repozytorium z Jpaczkami javovymi najwyraźniej nie nadążyli z przebudowaniem / aktualizacją swoich pakietów i są w tyle za "głównymi" repo updates / extras; zapewne już to zauważyli i niedługo wszystko poprawią; za dzień-dwa włącz w yumie te repozytoria i zaktualizuj system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Kwiecień 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2007 odczekałem sobie 1,5 tygodnia i nadal nie moge updateować systemu z tych repo:( jakies inne pomylsy jak to ruszyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2007 wpisz yum clean all yum sam nie kasuje ściągniętych pakietów, jeśli ich nie zainstaluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Kwiecień 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2007 wpisz yum clean all yum sam nie kasuje ściągniętych pakietów, jeśli ich nie zainstaluje nic nie pomoglo, nadal mi nie dziala Error: Missing Dependency: geronimo-specs = 1.0-0.M2.2jpp.12 is needed by package geronimo-specs-compat Error: Missing Dependency: lucene = 0:1.4.3-1jpp.14 is needed by package lucene-devel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2007 Nie wiem czy próbowałeś tego ale możesz ręcznie pobrać te paczki a potem rpm --force. Po instalacji możesz sprobować odpalić yum update. Ja miałem podobny problem z nas i jak to załatwiłem w ten sposób wszystko poszło dalej. Co prawda jest to ryzykowne bo można zamieszać w systemie ale warto sprobowac do odważnych świat należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2007 nic nie pomoglo, nadal mi nie dzialaSpróbuj chwilowo wyłączyć te repozytoria jpackage-* i zrób normalnie update systemu - będziemy chociaż wiedzieli czy problem jest z yumem czy coś w repo jest nie tak. yum clean all yum update --disablerepo=jpackage\* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2007 przy wyłączonych update zrobiony! Ale mam uwage: jeśli je wyłącze nie ma wtdy możliwości aktualizacji paczek javowych, więc to nie jest rozwiązanie? czy sie myle? WalDo zerknij tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2007 WalDo zerknij tutaj Eeee, bo tak to jest jak się człowiek nie obudzi Sorki, nie doczytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Kwiecień 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2007 System normalnie updatuje z innych repo ale chcialbym tez z jpacke updatowac:) jakies inne sugestie niz instalacja rpm tych paczek z poza repo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi