Skocz do zawartości

Problem Z Instalacją Flightgear

trocha

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas próby instalacji gry Flightgear z rpm nie mogę spełnić jednej zależności, wszystkie spełniłem, a ta jedna konkretna zostaje. Dokładnie chodzi o to:

openal >= 20050209 jest wymagany przez FlightGear-0.9.10-0.FC.i386

Openal, mam zainstalowany w wersji chyba 20060211 lub podobnej, więc wydaje mi się, że spełnia wymaganie ">= 20050209"

FlightGear powinien sie wkrótce pokazac w extras, paczka jest w sumie zaakceptowana i czeka az paczker ja wysle na buildsysa. Jak nie chcesz czekac to zapraszam tu: https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_bug.cgi?id=234826

Mozesz sobie przebudowac paczke, któśa jest pod adresem http://fr2.rpmfind.net/pub/bellet/review/F...0-6.fc6.src.rpm

Niestety jest to troche spore i moze potrwac przebudowa (czyt. kompilacja, kompresja itp.)

Co w tym kontekście oznacza "wkrótce", są to godziny, dni, tygodnie czy może miesiące?

Z tego co się zorientowałem to paczker wyjechał na wakacje i zapewne doda to do repozytorium jak wróci. Tak przynajmniej wynika z ostatniego komentarza w podanym przeze mnie linku (chodzi o link z bugzilli). Nie mam pojęcia niestety gdzie, na jak długo pojechał a tym bardziej kiedy wróci.

Możesz sobie przebudować paczkę, któśa jest pod adresem http://fr2.rpmfind.net/pub/bellet/review/F...0-6.fc6.src.rpm

Niestety jest to trochę spore i może potrwać przebudowa (czyt. kompilacja, kompresja itp.)

Zrobiłem tak jak napisałeś (tzn. chyba, bo nie jestem do końca pewien co to znaczy), w każdym razie udało mi się zainstalować, jednak teraz mam taki problem, że jak już się uruchomi, to tak się tnie, że nie da się nic zrobić (prawie jak Windows :P)

Zrobiłem tak jak napisałeś (tzn. chyba, bo nie jestem do końca pewien co to znaczy), w każdym razie udało mi się zainstalować, jednak teraz mam taki problem, że jak już się uruchomi, to tak się tnie, że nie da się nic zrobić (prawie jak Windows :P)
Możesz także zainstalować rpm fgfs-base z extras, a sam program pobrać z ftp://ftp.planetmirror.com/pub/fgfs/Sourc...r-0.9.10.tar.gz rozpakować, a potem skompilować i zainstalować standardowym ./configure; make; make install. Instaluje się w /usr/local. Na koniec podwiąż /usr/share/FlightGear do /usr/local/share, żeby program widział zestawy danych z paczki systemowej. Działa bez zarzutu, przynajmniej u mnie.

Jak tylko pakiet fgfs znajdzie się w repo, będziesz mógł odinstalować binaria i zastąpić je tymi z paczki.