Skocz do zawartości

Mountowanie Dyskietki

rafjak

Rekomendowane odpowiedzi

w montowaniu właśnie o to chodzi, że nośnik trzeba montować i wymontowywać za każdym razem; jest taka łatka na jądro "supermount", która radzi sobie również z dyskietkami, ale instalacja jest dosyć kłopotliwa; jednak jeśli się uprzesz i zainstalujesz, to będziesz miał jak w Windows

w montowaniu właśnie o to chodzi, że nośnik trzeba montować i wymontowywać za każdym razem; jest taka łatka na jądro "supermount", która radzi sobie również z dyskietkami, ale instalacja jest dosyć kłopotliwa; jednak jeśli się uprzesz i zainstalujesz, to będziesz miał jak w Windows

Człowieku co ty piszesz.To co proponujesz działało na mandraku 10.1 :ph34r:

Rozwiązanie jest pewnie takie że trzeba dodać opcję noauto zresztą man fstab czy man mount lektura tego podpowie co i jak.

auto and noauto With the auto option, the device will be mounted automatically (at bootup, just like I told you a bit earlier, or when you issue the mount -a command). auto is the default option. If you don't want the device to be mounted automatically, use the noauto option in /etc/fstab. With noauto, the device can be mounted only explicitly.

http://www.tuxfiles.org/linuxhelp/fstab.html

Wszystkim dziękuję za pomoc!

pomógł taki wpis w fstab (lekko zmodyfikowany w stosunku do podpowiedzi poprzednika):

/dev/fd0 /media/floppy vfat pamconsole,exec,auto,managed 0 0

nie wiem tylko dlaczego gdy w komputerze klikam na Floppy Drive to otwiera mi się folder "Media", a dyskietka równoczesnie się b.szybko montuje (więc mam dodatkową cynność: zamknięcie folderu Media).

Otwieranie i zapis na dyskietce są BŁYSKAWICZNE! Pracuje się luksusowo.

Wszystkich pozdrawiam i dziękuję bardzo!

• 2 weeks later...

Jak jest podpiety pod tasiemke to powinien byc fd0.

Najlatwiej sprawdzic to poprzez komende:

tail -f /var/log/messages

A nastepnie odlaczyc i podlaczyc stacje dystkietek, wtedy w logach ujrzysz pod jakim urzadzeniem sie zglasza.

naped jest zwyczajny, na tasmie do płyty podpięty...
Pokaż co daje
ls -l /dev/fd*

[EDIT]No i w sumie nie wiemy czy wszystko fizycznie jest połączone poprawnie. Jeśli stacja jest fizycznie uszkodzona, jest nie podłączona elektrycznie lub logicznie, to system nie tworzy urządzenia w /dev. Posprawdzaj kabelki, rozłącz i włącz, dociśnij kabelki we wtyczce od zasilania napędu. Jeśli masz windows to sprawdź pod windą czy jest sprawna.

pod windą działała, od tamtego czasu nie dłubałem w środku kompa, więc nic nie powinno sie stać...
No a co z resztą, o której powyżej? Jak ja kocham takie odpowiedzi na raty i jak pytający zachowuje się tak, jakby bardzo nie chciał dostać odpowiedzi...

Powodzenia...