@WalDo Napisano Maj 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2007 Przytrafiła mi się dziwaczna historia, której nie mogę rozwikłać Korzystam od jakiegoś czasu z Ktorrenta. Miałem zainstalowaną wersję 2.0.3, ale wczoraj zajrzałem na stronę Ktorrent.org i widzę, że najnowsza wersja to 2.1.4. No to oczywiście yum update i... "No Packages marked for Update/Obsoletion" :\ Nie ma w repo? Sprawdzam, jest w extras - siedzą dwie ostatnie paczki 2.1.3 i 2.1.4. No to jeszcze raz tym razem już z dokładnym wskazaniem pakietu yum update ktorrent... "Nothing To Do"... Dobra coś jest nie tak, więc yum remove ktorrent (przynajmniej tyle się udało ) i jeszcze raz na świeżo yum install ktorrent i... "Nothing To Do" ... :[ Popróbowałem tak sobie z yumem na różne sposoby m.in.ściągnąłem paczkę na dysk, createrepo i próba instalacji z repozytorium lokalnego. Wszystkie próby zakończone niepowodzeniem. W końcu rpm -Uvh ktorrent*.rpm i niby jest OK, ale dręczy mnie ciekawość o co tu chodzi? Poprzednią wersję 2.0.3 instalowałem przez yuma bez żadnych problemów. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Maj 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2007 witam próbowałem u siebie bo nie mam zainstalowaniego yum install ktorrent i poszło chce instalować ktorrent i386 2.1.4-1.fc7 extras-development 3.0 M naprawde dziwna sprawa pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Maj 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2007 A próbowałeś yum clean all i potem instalować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2007 A próbowałeś yum clean all Nie raz Właściwie przed każdą kolejną próbą czyściłem cache, budowałem "ręcznie" (yum makecache) i nic Ale z tego co pisze gregor_szczecin to może nie jest extras a extras-development? Chociaż plik ściągałem z http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo.../extras/6/i386/ czyli jak widać "normalnego" extras a nie deweloperskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Maj 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2007 Ja robiłem tą aktualizację parę dni temu bez żadnych problemów. A o yum clean nie pisałeś więc normalna rzecz zapytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2007 A o yum clean nie pisałeś więc normalna rzecz zapytać Spoko, też bym spytał No to przeprowadziłem jeszcze eksperyment z extras-dev [...] Removing : ktorrent ######################### [1/1] Removed: ktorrent.i386 0:2.1.4-1.fc6 Complete! [root@waldo ~]# yum clean all Loading "installonlyn" plugin Cleaning up Everything [root@waldo ~]# yum install ktorrent --enablerepo=extras-development Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories livna 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 core 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates 100% |=========================| 1.2 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files primary.xml.gz 100% |=========================| 109 kB 00:00 livna : ################################################## 463/463 primary.xml.gz 100% |=========================| 824 kB 00:04 core : ################################################## 2242/2242 primary.xml.gz 100% |=========================| 1.8 MB 00:08 extras : ################################################## 5679/5679 primary.xml.gz 100% |=========================| 537 kB 00:02 updates : ################################################## 1310/1310 Excluding Packages in global exclude list Finished Parsing package install arguments Nothing to do [root@waldo ~]# I teraz to już całkiem zgłupiałem. Pomimo wyczyszczenia cache'a i włączeniu extras-development na liście nie widać, żeby ściągnęła się lista z extras-dev. Wcześniej (przed yum clean all) zrobiłem: [root@waldo ~]# yum install ktorrent --enablerepo=extras-development Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories extras-development 100% |=========================| 2.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files primary.xml.gz 100% |=========================| 1.6 MB 00:07 extras-dev: ################################################## 4922/4922 Excluding Packages in global exclude list Finished Parsing package install arguments Nothing to do i jak widać extras-dev było. PO wyczyszczeniu przestało być widziane Coś mam nababrane tylko dojść nie mogę o co chodzi. Może to problem, który mam od kilku dni z SElinuksem? Jakieś krzywe polityki o ile zrozumiałem wypuścili i przy działaniu yuma mam takie kwiatki: /etc/selinux/targeted/contexts/files/file_contexts: Multiple different specifications for /usr/lib/vlc/codec/libdmo_plugin.so (system_u:object_r:textrel_shlib_t:s0 and system_u:object_r:shlib_t:s0). /etc/selinux/targeted/contexts/files/file_contexts: Multiple different specifications for /usr/lib/vlc/codec/librealaudio_plugin.so (system_u:object_r:textrel_shlib_t:s0 and system_u:object_r:shlib_t:s0). To się pojawia oczywiście w momencie działania na pakietach (np.przy remove albo instalcji/update pakietów). Ale coś jest krzywo z VLC jeśli dobrze rozumiem, więc na ktorrenta nie powinno mieć wpływu. [EDIT]LOL, ale osioł ze mnie W /etc/yum.conf mam jak byk linijkę exclude=ktorrent Po co to zrobiłem, to nie pytajcie, bo nie pamiętam. Widocznie coś sprawdzałem i nie usunąłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Maj 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2007 Excluding Packages in global exclude list To mnie zaciekawiło bo nie wyglądało jakbyś jakiekolwiek pakiety wykluczał . Ostatnia linijka postu wyjasniła wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Maj 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2007 Miałem podobny problem z xine-lib-moles z repo freshrpms. Polecenie yum clean all nie pomogło (yum ciągle widział paczkę 1.1.5, a była już 1.1.6). Udało mi się wybrnąć usówając katalog freshrpms z katalogu /var/cache/yum. Więc może spróbuj usunąć katalog extras. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2007 Więc może spróbuj usunąć katalog extras.Spoko. przeczytaj dokładnie - problem był w konfiguracji a nie w cache'owaniu Nota bene z freshrpms nie korzystam bo mam włączona livnę. Te dwa repo się "kłócą", a ja lubie mieć porządek w systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Maj 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2007 Sorki nie zauważyłem, ale może się komuś przyda. Ja też lubię mieć porządek w systemie, więc mam wyłączoną livnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2007 Ja też lubię mieć porządek w systemie, więc mam wyłączoną livnę Hmm... ja mam z Livna m.in. mplayer+mencoder, do tego Audacity (dość często zdarza mi się edytować nagrany z sieci strumień), wszelkich kmod-* akurat mi nie trzeba, ale większość ludzi chce mieć akcelerację 3D. Nie wspomne o tak banalnych pakietach jak unpackery unrar i unace Chcesz powiedzieć, że masz goły system? Nie są Ci potrzebne pewne "nie-wolne" kodeki itp? Chyba, że sam budujesz na swój użytek paczki ze źródeł - też rozwiązanie, chociaż jak dla mnie dość czasochłonne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Maj 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2007 Sorki nie zauwazylem, ale moze sie komus przyda. Ja tez lubie miec porzadek w systemie, wiec mam wylaczona livne Paczki do livny robia ci sami ludzie co do extras/core, wiec sa dobrej jakosci i na pewno w systemie nie namieszaja. Gorzej, gdyby bylo wlaczone repo livna i freshrpms. Wtedy klopoty niemal pewne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Maj 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2007 Odchodzimy już całkiem od tematu, więc krótko żeby nie śmiecić. Mplayer,mencoder,unace,unrar też są we freshrpms (z wyjątkiem audacity, którego akurat nie używam). Jeszcze pod FC5 miałem problem z ffmpeg z livny (xine nie odtwarzało dźwięków przy filmach rmvb). Z freshrpms nie było tego problemu i tak już mi zostało to repozytorium (pewnie z livny też już działa poprawnie). Prawdę mówiąc nieważne jakie repo, byle działało wszystko, czego się używa i jak napisał ecik nie włączać livny i freshrpms jednocześnie. Dodam jeszcze krótko że najnowsze xine-lib-1.1.6 nie odtwarza dzwięku przy filmach rmvb i jest to spowodowane błędem w xine-lib, więc żadne repozytorium tu nie pomoże (zostaje mplayer). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi