Skocz do zawartości

Protokół Pppoe

jan_ryba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Znalazłem w dziale porady pomoc jak zainstalować modem Thomson Speedtouch 330 USB. I wszystko byłoby proste ale niestety ja chce go zainstalować nie dla neostrady ale dla Net24 (netia). Problem w tym ze oni obsluguja pppoe a nie pppoa tak jak tpsa. Czy ktos wie zkad to moge zciagnąc ?

Janusz

Pewnie powinieneś zainstalować najpierw speedtouch v1.3, potem jeszcze rp-ppOE v3.5

Tu są linki do tych plików:

http://prdownloads.sourceforge.net/speedto...ouch-1.3.tar.gz

http://www.roaringpenguin.com/penguin/pppo...ppoe-3.5.tar.gz

Pewnie przyda się też edycja /etc/resolv.conf (serwery).

• 4 years later...

Witam. Udalo mi sie zainstalowac fedore 11 i od razu pojawił sie problem. Nie dziala mi zadna siec. Karty sieciowe to broadcom bcm4312 i broadcom nrtlink bcm5906m. Siec w domu mam za posrednictwem połaczenia szerokopasmowego z miniportem wan (PPPoE) z uwierzytelnianiem mschap v2. Jak poradzic sobie z brakiem internetu w takim wypadku? Dodam ze w wypadku wpisania ifconfig widzi tylko lo nie ma w ogóle eth, czy to jest normalne? Jako ze na laptopie mam zainstalowana tylko fedore, bardzo prosze o jakis w miare prosty opis, gdyz z dostepem do sieci mam teraz duzy problem, a co za tym idzie ograniczony czas na szukanie rozwiazania.

Nie dziala mi zadna siec. Karty sieciowe to broadcom bcm4312 i broadcom nrtlink bcm5906m.
Dzisiejszy temat http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=21307&hl=

Btw. jest chyba nowy rekord - 5 lat :D

EDIT: A jak nie masz żadnego dostępu do neta to zainstaluj poleceniem rpm -ivh broadcom-wl* wcześniej ściągnięty pakiet http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fed...fc11.noarch.rpm . Potem restart kompa.

Fakt watek troche stary, nie zwrocilam uwagi a problem wydal mi sie podobny i nie chcialam smiecic. Teraz juz po ptakach.

Oto przebieg mojej wali o zainstalowanie rpm'ki ktora podales. Mam wrazenie, ze brne w slepa uliczke i wlasnie dotarlam do jej konca, bo ostatnich pakietow nie widze w rezpozytorium. Poza tym, czy pakiety ktore chcialam zainstalowac byly odpowiednie? Bo co do tego tez mialam watpliwosci.

[root@Xyz Pulpit]# rpm -ivh broadcom-wl-5.10.91.9-1.fc11.noarch.rpm  
ostrzeżenie: broadcom-wl-5.10.91.9-1.fc11.noarch.rpm: Podpis Nagłówek V3 RSA/SHA256: NOKEY, identyfikator klucza 8dc43844 
błąd: Niespełnione zależności: 
    wl-kmod >= 5.10.91.9 jest wymagany przez broadcom-wl-5.10.91.9-1.fc11.noarch 
[root@Xyz Pulpit]# rpm -ivh kmod-wl-5.10.91.9-3.fc11.i586.rpm  
ostrzeżenie: kmod-wl-5.10.91.9-3.fc11.i586.rpm: Podpis Nagłówek V3 RSA/SHA256: NOKEY, identyfikator klucza 8dc43844 
    kmod-wl-2.6.29.4-167.fc11.i586 >= 5.10.91.9-3.fc11 jest wymagany przez kmod-wl-5.10.91.9-3.fc11.i586 
[root@Xyz Pulpit]# rpm -ivh kmod-wl-2.6.29.4-167.fc11.i586-5.10.91.9-3.fc11.i586.rpm  
ostrzeżenie: kmod-wl-2.6.29.4-167.fc11.i586-5.10.91.9-3.fc11.i586.rpm: Podpis Nagłówek V3 RSA/SHA256: NOKEY, identyfikator klucza 8dc43844 
    kernel-uname-r = 2.6.29.4-167.fc11.i586 jest wymagany przez kmod-wl-2.6.29.4-167.fc11.i586-5.10.91.9-3.fc11.i586 
    wl-kmod-common >= 5.10.91.9 jest wymagany przez kmod-wl-2.6.29.4-167.fc11.i586-5.10.91.9-3.fc11.i586

@fafig bo nie ma połączenia z netem?

@szemi nawet nieźle, ale nie pomyślałeś, żeby instalować w jednym poleceniu? Czyli:

rpm -ivh broadcom-wl-5.10.91.9-1.fc11.noarch.rpm kmod-wl-5.10.91.9-3.fc11.i586.rpm  kmod-wl-2.6.29.4-167.fc11.i586-5.10.91.9-3.fc11.i586.rpm

(w jednej linii wszystko). Poza tym kmod-wl musi zgadzać się z numerem kernela, który jest obecnie odpalony. Sprawdź sobie uname -a

EDIT:

Siec w domu mam za posrednictwem połaczenia szerokopasmowego z miniportem wan (PPPoE) z uwierzytelnianiem mschap v2.
Btw. MS-CHAP - protokół prosto z microsoftu :blink: Oby był wspierany ootb, bo inaczej czarno to widzę.

wielkie dzieki za dotychczasowa pomoc. Jednak teraz walki ciag dalszy. Po pobraniu i instalacji rp-pppoe oraz ppp probowalam eksperymentowac, ale bezskutecznie. W pppoe-setup wprowadzilam nazwe użytkownika, interfejs (eth1), przy opcji

Do you want the link to come up on demand, or stay up continuously?
If you want it to come up on demand, enter the idle time in seconds
after which the link should be dropped.  If you want the link to
stay up permanently, enter 'no' (two letters, lower-case.)
NOTE: Demand-activated links do not interact well with dynamic IP
addresses.  You may have some problems with demand-activated links.

dalam no z powodu niezbytniego zrozumienia o co biega. Przy opcji IP serwera DNS dalam server, nie jestem pewna czy to poprawnei ale wydaje mi sie, ze tak. Nastepnie haslo i pozwolilam normalnym użytkownika na rozpoczynanie i konczenie polaczenia dsl. Ustawilam firewall oraz dodalam zeby nie laczylo sie przy starcie systemu.

Nastepnie w wyniku wpisania /etc/rc.d/init.d/network start

Podnoszenie interfejsu loopback:                           [  OK  ]
Podnoszenie interfejsu Auto_eth1:  WARNING: Deprecated config file /etc/modprobe.conf, all config files belong into /etc/modprobe.d/.
WARNING: Deprecated config file /etc/modprobe.conf, all config files belong into /etc/modprobe.d/.
Nie znaleziono urządzenia Auto_eth1, pomijanie inicjowania.
                                                           [NIEUDANE]
Podnoszenie interfejsu eth0:  WARNING: Deprecated config file /etc/modprobe.conf, all config files belong into /etc/modprobe.d/.
WARNING: Deprecated config file /etc/modprobe.conf, all config files belong into /etc/modprobe.d/.
Nie znaleziono urządzenia eth0, pomijanie inicjowania.
                                                           [NIEUDANE]
Podnoszenie interfejsu eth1:  
Ustalanie informacji IP dla eth1...RTNETLINK answers: No such device
niepowodzenie.

W networkManager mam w polaczeniach sieciowych System eth0, eth1 oraz Auto eth1.

W konfiguracji sieci jest widoczny ppp0, w jego konfigoracji jest, ze korzysta z urzadzenia sprzetowego eth1 (Broadcom (...) BCM5906M Fast Ehernet...)

Mimo to nadal nic nie dziala. Gdzie moga byc problemy?

dalam no z powodu niezbytniego zrozumienia o co biega.
Czy połączenia ma być uruchamiane na żądanie, czy działać ciągle. Daj yes. Interfejsy możesz podnosić poleceniem ifup eth1 (analogicznie if down). Pokaż zawartość /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1 . IMO to może być coś z tym nietypowym uwierzytelnianiem i trzeba chyba wyedytować /etc/ppp/options . Nie przypominam sobie, żeby ktoś konfigurował podobne połączenie, dlatego chyba musisz poszukać na własną rękę http://www.google.pl/linux