Skocz do zawartości

Fatalna Jakość Multimediów

Burn112

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem pod FC 6. Przy odpalaniu mp3 i m4e przez Rhythmbox mam straszna jakos dzwieku, przy podgloszeniu slychac szumy, chropotanie i ogólnie kiepska jakosc. Pod winda nie ma tego problemu z tymi samymi dzwiekami.

To samo jest z plikami wmv i avi . Ogladam trailery w HD z gier na PS3 przez program Totem i mam kiepska jakosc obrazu, spowolnienia animacji, przy wiekszyech akcjach zwieszki. Widac niekiedy rozmazane pixele, deliaktne smuzenie, wszystko tak jakby byly zle codeci. Pod winda te same pliki dzialaja mi idealnie.

Czego to wina? Programów? Codeców?

...mam straszną jakoś dźwięku, przy podgłoszeniu słychać szumy, chropotanie i ogólnie kiepska jakość...
Sprawdź czy jako domyślny sterownik dźwięku masz ustawiony ALSA. Odpal może te pliki na innym playerze np. audacious.

To samo jest z plikami wmv i avi...

To raczej nie powinno mieć większego znaczenia, ale masz poprawnie zainstalowane sterowniki do karty graficznej? Spróbuj jeszcze zainstalować mplayera i ściągnij kodeki z oficjalnej strony mplayera.

Stery od karty graf. mam poprawnie zainstalowane. Spróbuje najpierw to z mplayerem.

Jako urzadzenie PCM mam nvidia nForce 2. W okienku Wtyczki ALSA mam pusty kwadracik z podpisem "Wylacz konfiguracje okreslonych kart", a na stronie z systemem mam podana wersje ALSA jako 1.0.14-0.1

Niby zainstalowalem mplayera przez komendy yum install mplayer i yum install mplayer-gui ale nigdzie nie moge tego programu znalezc...

Z dzwiekiem sobie poradzilem. Z filmami juz jest troche lepiej, ale nadal nie idealnie, popracuje jeszcze nad tym.

Gdzie tego demona sie wylacza?? W Centrum sterowania nie mam nic takiego...

PS. W niektóreych filmach wmv w HD kolory mi szaleja.

Oj! raczej jest

dzwieki systemowe, czy jakos tak.

niestety nie mam teraz pod reka FC,

ale jest tam (_napewno_ → na pewno) ORT.

Sam mialem podobny problem i to pomoglo.

To ewentualnie zabij proces artsd

ps aux | grep arts

co do mplayera to nalezy ustawic cos takiego

echo 1024 /proc/sys/dev/rtc/max-user-fraq

Sorry, ale szukam po necie i znalezc nie moge. Jak sie zabija procesy?? Sama komenda ps aux | grep arts dziala ale ona nic nie poprawia. A w Centrum sterowania w dziale dzwieki i multimedia mam tylko:

Brzeczyk systemowy, Powiadomienia Systremowe, Przegladarka Audio CD, System dzwiekowy

A w nich nie mgoe nic takiego znalezc.

Co do mplayera to mówilem, ze niby go zainstalowalem ale nie moge go wlaczyc, nie wiem gdzie jest, tak jakby nigdzie sie nie zainstalowal...

PS. Jednak z dzwiekiem jest dalej kibel, przy mocniejszym basie jest straszne chrobotanie nawet w Amaroku, który niby jest stworzony do KDE... na windzie jest normalnie... A co do video jeszcze to bardzo czesto traci synchronizacje video-dzwiek.

Odhaczony czyli pusty?? Standardowo mam w nim krzyzyk..

EDIT: Jak zostawilem okienko puste, to film juz tka nie przycinal , ale pozostala tyci tyci desynchronizacja obrazu. Dzwiek dziala normalnie, a obraz zostaje w tyle.

Jak mam uruchomic mplayera przez terminal? Jaka dokladnie komenda, bo mi nie idzie. Czy tam nie trzeba przypadkiem podac dokladnej lokalizacji pliku do uruchomienia?? W MC widze, mplayera ale nie wiem, który dokladnie plik mam otworzyc...

Menu System jest konsola i po uruchomieniutam wpisz mplayer +sciezka do filmu

albo jesli masz zainstalowane tez gui dl mplayera to

alt+F2 i wpisz mplayer lub gmplayer

i ustaw jako root "echo 1024 /proc/sys/dev/rtc/max-user-fraq"

Ja juz kompletnie zglupialem. Mówiac "konsola" mas zna mysli terminal tak? No wiec na alt+f2 system w ogóle nie reaguje, a na:

[Fedora@localhost ~]$ mplayer /mnt/winc/Documents and Settings/Administrator/Pulpit/PS3 Trailers/PS3 Motorstorm 1.wmv
MPlayer SVN-r22817 rpm.livna.org Š 2000-2007 MPlayer Team
CPU: AMD Athlon XP 2400+ (Family: 6, Model: 8, Stepping: 1)
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 0
Compiled with runtime CPU detection.
Creating config file: /home/Fedora/.mplayer/config
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing /mnt/winc/Documents.
File not found: '/mnt/winc/Documents'
Failed to open /mnt/winc/Documents.

Playing and.
File not found: 'and'
Failed to open and.

Playing Settings/Administrator/Pulpit/PS3.
File not found: 'Settings/Administrator/Pulpit/PS3'
Failed to open Settings/Administrator/Pulpit/PS3.

Playing Trailers/PS3.
File not found: 'Trailers/PS3'
Failed to open Trailers/PS3.

Playing Motorstorm.
File not found: 'Motorstorm'
Failed to open Motorstorm.

Playing 1.wmv.
File not found: '1.wmv'
Failed to open 1.wmv.

Exiting... (End of file)
[Fedora@localhost ~]$

Reaguje tak... Zglupialem juz do reszty...

Musi mi to dzialac.. jestem maniakiem ogladania filmów z gier w HD, a za kazdym razem na Winde sie przelaczac nie bede. Caly czas szukam jakiegos sposobu po necie na ten dzwiek i animacje itd. ale kibel straszny jest..

W sciezkach, w których jest spacja musisz uzyc znaku backslash. Powinno byc

mplayer /mnt/winc/Documents\ and\ Settings/Administrator/Pulpit/PS3\ Trailers/PS3\ Motorstorm 1.wmv

Zreszta wystarczy uzyc klawisza TAB i sie sciezki automagicznie uzupelnia a nie przepisywac recznie :)