pawel147 Napisano Czerwiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 Witam. Chciałem zainstalować tą karte ale niestety nie umiem. Karta sieciowa to Planet wl-8305 (acx100) oparta na układzie Texas Instruments. Patrzałem poradnik na tej stronie http://acx100.sourceforge.net/wiki/Distribution_list/Fedora ale niestety nie mam innego internetu jak na tej karcie wl-8305. Fedora instalowana z livecd (z KDE). innych stron z poradnikami do tej karty nie znalazłem, Proszę o pomoc bo ta Fedora mi się (_na prawdę_ → naprawdę) ORT spodobała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob_e Napisano Czerwiec 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 witam 1. ściągnij to: http://195.66.192.167/linux/acx100/acx111_...16.bin_1.2.1.34 skopiuj do /lib/firmware i zrob dwa linki: ln -s FwRad16.bin_1.2.1.34 tiacx111c16 oraz ln -s FwRad16.bin_1.2.1.34 FwRad16.bin 2. ściągnij to: http://195.66.192.167/linux/acx_patches/acx-20051202.tar.bz2 załóż sobie folder acx w /usr/src (mkdir /usr/src/acx ) skopiuj tam ściągnięty plik i wykonaj tar xjvf acx-20051202.tar.bz2 3. zainstaluj żródła kernela (yum install kernel-devel) 4. teraz musisz wyedytować plik Makefile w /usr/src/acx - linia acx-obj-y += usb.o ma wyglądać tak: #acx-obj-y += usb.o oraz plik acx_config.h - linia #define CONFIG_ACX_USB 1 ma wyglądać tak: //#define CONFIG_ACX_USB 1 5. teraz kompilacja: - w folderze /usr/src/acx wykonaj: make -C /lib/modules/`uname -r`/build M=`pwd` jeśli wszystko jest ok powineneś otrzymać plik acx.ko, wtedy możesz: insmod acx.ko karta powinna zadziałać. Jeśli tak jest możesz zainstalować moduł na stałe: make -C /lib/modules/`uname -r`/build M=`pwd` modules_install 6. teraz już tylko: system-config-network i wybierasz nowe >> Wireless >> twoja karta >> wpisujesz parametry i po krzyku. U mnie ta metoda działa (używam karty D-linka), ale pamiętaj że czasem trzeba pokombinować i poszukać. Ja już tego jaśniej nie potrafie powiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel147 Napisano Czerwiec 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 Instrukcje zrozumiałem, tylko że nie wiem jak trzeba zainstalować źródła kernela ( niestety nie mam w fedorze żadnego uruchomionego połączenia z internetem ) mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak je doinstalować ? będę bardzo wdżięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob_e Napisano Czerwiec 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 możesz je doinstalowac ręcznie z płyty instalacyjnej. Wtedy robisz: cd /plyta/instalacyjna rpm -ivh kernel-devel* i już ewentualnie ściągnij sobie u kogoś devele dla swojego jądra i zainstaluj tą samą metodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel147 Napisano Czerwiec 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 Niestety na płycie nie znajduje tego pakietu (pewnie dlatego że mam tylko livecd (jedną płytke). A możesz mi łopatologicznie wytłumaczyć jak można ściągnąć te devele ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob_e Napisano Czerwiec 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 najpierw sprawdz wersję kernela: uname -r potem wejdz na dowolny mirror fedory,np tutaj: http://gulus.usherbrooke.ca/pub/distro/fed...i386/os/Fedora/ i pobierz pakiet kernel-devel z numerem takim samym jak wersja kernela. Ogólnie to będzie wygodniej pobrac pełne dvd - (_napewno_ → na pewno) ORT będziesz potrzebował kompilatora gcc i innych takich... nie wiem czy w wersji live to wszystko zostało umieszczone. Bo i po co? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 ...będziesz potrzebował kompilatora gcc i innych takich... nie wiem czy w wersji live to wszystko zostało umieszczone. Bo i po co?Używanie yuma jest chyba lepszym wyjściem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob_e Napisano Czerwiec 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 Używanie yuma jest chyba lepszym wyjściem ... jeśli ma się internet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel147 Napisano Czerwiec 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2007 niedawno dopiero kupiłem nagrywarke dvd, pobrałem fedore 7, ale podczas instalacji źródeł linuksa gdy wpisuję tą komende: możesz je doinstalowac ręcznie z płyty instalacyjnej. Wtedy robisz: cd /plyta/instalacyjna rpm -ivh kernel-devel* i już ewentualnie ściągnij sobie u kogoś devele dla swojego jądra i zainstaluj tą samą metodą. nic się nie instaluje tylko wyświetla się błąd: [root@localhost Fedora]# rpm -ivh kernel-devel* ostrzeżenie: kernel-devel-2.6.21-1.3194.fc7.i586.rpm: Nagłówek V3 DSA signature: NOKEY, key ID 4f2a6fd2 ostrzeżenie: package kernel-devel = 2.6.21-1.3194.fc7 was already added, skipping kernel-devel < 2.6.21-1.3194.fc7 błąd: błąd czytania z pliku kernel-devel-2.6.21-1.3194.fc7.i686.rpm i nie wiem jak je zainstalować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Czerwiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2007 Weź wpisz takie polecenie. rpm -qa |grep kernel Duże litery abyś wiedział gdzie jest Q a gdzie G. "RPM -QA |GREP KERNEL" To na wszelki wypadek bo sam czasami wpisywałem kiedyś G zamiast Q. I jak ci się ukaże kernel-devel(coś jeszcze) to znaczy że już są. Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel147 Napisano Czerwiec 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2007 I jak ci się ukaże kernel-devel(coś jeszcze) to znaczy że już są. Pokazało że jest tylko zwykły kernel a kernel-devel nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Czerwiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2007 Bo wystarczy tylko tyle: yum install kernel-devel bez * (gwiazdki), no chyba że się ma kilka różnych kerneli (pae, xen, itp.)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel147 Napisano Czerwiec 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2007 Bo wystarczy tylko tyle: yum install kernel-devel bez * (gwiazdki), no chyba że się ma kilka różnych kerneli (pae, xen, itp.)... tylko że nie mam połączenia z internetem (kernel-devel jest mi potrzebny do instalacji neta) i chce go zainstalować z płyty dvd tylko że za bardzo mi to nie wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amigos Napisano Sierpień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2007 Mam D-link DWL 520+ i pasują do niego stery ACX100 do tego momentu zrobiłem witam 1. ściągnij to: http://195.66.192.167/linux/acx100/acx111_...16.bin_1.2.1.34 skopiuj do /lib/firmware i zrob dwa linki: ln -s FwRad16.bin_1.2.1.34 tiacx111c16 oraz ln -s FwRad16.bin_1.2.1.34 FwRad16.bin 2. ściągnij to: http://195.66.192.167/linux/acx_patches/acx-20051202.tar.bz2 załóż sobie folder acx w /usr/src (mkdir /usr/src/acx ) skopiuj tam ściągnięty plik i wykonaj tar xjvf acx-20051202.tar.bz2 3. zainstaluj żródła kernela (yum install kernel-devel) 4. teraz musisz wyedytować plik Makefile w /usr/src/acx - linia acx-obj-y += usb.o ma wyglądać tak: #acx-obj-y += usb.o oraz plik acx_config.h - linia #define CONFIG_ACX_USB 1 ma wyglądać tak: //#define CONFIG_ACX_USB 1 5. teraz kompilacja: - w folderze /usr/src/acx wykonaj: make -C /lib/modules/`uname -r`/build M=`pwd` jeśli wszystko jest ok powineneś otrzymać plik acx.ko, wtedy możesz: i się zaczeło /usr/src/acx/common.c: In function ‘acx_l_rxmonitor’: /usr/src/acx/common.c:2292: error: ‘struct sk_buff’ has no member named ‘mac’ /usr/src/acx/common.c:6729:16: error: macro "INIT_WORK" passed 3 arguments, but takes just 2 /usr/src/acx/common.c: In function ‘acx_init_task_scheduler’: /usr/src/acx/common.c:6728: error: ‘INIT_WORK’ undeclared (first use in this function) /usr/src/acx/common.c:6728: error: (Each undeclared identifier is reported only once /usr/src/acx/common.c:6728: error: for each function it appears in.) make[1]: *** [/usr/src/acx/common.o] Błąd 1 make: *** [_module_/usr/src/acx] Błąd 2 make: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/2.6.22.4-65.fc7-i686' Macie jakieś pomysły co zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi