rzepaczyk Napisano Czerwiec 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 tak jak w tytule. nie dziala opera. cos sie laduje potem sie wylacza. log z konsoli The Opera binary is not located at "/usr/lib/opera/9.21-20070510.6/opera". Please modify the wrapper script at "/usr/bin/opera". pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roobalek Napisano Czerwiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 nie dziala opera. cos sie laduje potem sie wylacza. To udało Ci się zainstalować Operę 9.21 ?!? Ot ciekawostka ?!? Też próbowałem ją zainstalować, ale w KPackage, w niespełnionych zależnościach mam wymieniony brak libstdc++.so.5, więc "instalacja STOP". Jeżeli u Ciebie jest ten sam problem, to bez spełnionych zalezności chyba możesz zapomnieć o Operze w wersji 9.21, ja mam zamiar spróbować z wersją 9.20, ta mi na FC6 śmigała bez problemów, zobaczymy co powie na współpracę z F7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Czerwiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 A u mnie na Fedorze 7 Opera 9.21 zainstalowała się i działa bez najmniejszego problemu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 Też próbowałem ją zainstalować, ale w KPackage, w niespełnionych zależnościach mam wymieniony brak libstdc++.so.5, więc "instalacja STOP".To dlaczego nie spełnisz tych zależności. O ile dobrze zrozumiałem to ty masz problemy z instalacją a rzepaczyk z uruchomieniem. Zainstaluj ją poleceniem yum localinstall opera-9.21-20070510.6-shared-qt.i386-en.rpm lub osobno dociągnij brakujące pakiety, to będzie chyba compat-libstdc++-33 i libstdc++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roobalek Napisano Czerwiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 To dlaczego nie spełnisz tych zależności. O ile dobrze zrozumiałem to ty masz problemy z instalacją a rzepaczyk z uruchomieniem. Zainstaluj ją poleceniem yum localinstall opera-9.21-20070510.6-shared-qt.i386-en.rpm lub osobno dociągnij brakujące pakiety, to będzie chyba compat-libstdc++-33 i libstdc++ Dzięki za podpowiedź Poszedłem ciut inna drogą, tzn użyłem yuma ale bez locallinstall i też zadziałało, i tak jak podałeś yum pociągnął compat-libstdc++-33.i386, z tym, że wysypał mi się na braku sygnatury, z czym oczywiście poradziłem sobie wyłączając kontrolę sygnatur, i Opera już gra koncertowo ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Czerwiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 Dlatego właśnie najwygodniej jest instalować dwuklikiem po prostu. Rozwiązuje zależności i nie czepia się braku sygnatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roobalek Napisano Czerwiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 Dlatego właśnie najwygodniej jest instalować dwuklikiem po prostu. Rozwiązuje zależności i nie czepia się braku sygnatury. No nie koniecznie, mam tu trochę odmienne zdanie, bo własnie dwuklik uruchamiał mi KPackage, a ten podawał niespełnione zależności, rpm też krzyczał to samo, dopiero yum ze zdjętą kontrolą sygnatur zadziałał. Tak czy siak, grunt by "dotrzeć do Rzymu" Teraz będę chyba musiał zagrzebać coś w fontach Opery bo te małe literki nieco mnie drażnią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Czerwiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 @roobalek - aaa, bo Ty pod KDE Nie wiem jak tam jest, ale tu, na Gnome, dwuklik działa tak, jak opisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 Poszedlem ciut inna droga, tzn uzylem yuma ale bez locallinstall ja robie sobie lokalne repo (createrepo) w lokalnym katalogu i tez sie zasysa z zaleznosciami z innych repo. Podobnie robie z np. picasa czy z vmware (chociaz vmware-server nie daje sie skonfigurowac pomimo laty vmware-any-any ale to inna historia) Opera 9.21 bez problemu - dziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzepaczyk Napisano Czerwiec 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2007 a co ja mam zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2007 a co ja mam zrobic?Napisać jak instalowałeś Operę i pokazać jak wygląda skrypt startowy. Coś pewnie w nim trzeba podłubać bo przecież jasno napisał Please modify the wrapper script at "/usr/bin/opera". Mogą tez być jakieś problemy z SElinux. Możesz spróbować go chwilowo wyłączyć, ale potem po ponownym włączeniu będziesz musiał odczekać dłuższą chwilę aż się baza SElinuksa odbuduje. Ale chyba warto spróbować. Jeśli to błędy SElinuksa, to powinien być jakiś ślad w /var/log/messages. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roobalek Napisano Czerwiec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2007 No faktycznie, nie wiadomo jak ta Opera była instalowana. Ale co do dalszego postępowania to może zamiast grzebać w skryptach i wyłączać SElinux, prościej byłoby spróbować zdeinstalować Operę, potem zainstalować compat-libstdc++-33, następnie znowu zainstalować Operę?!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2007 [...] potem zainstalowac compat-libstdc++-33, nastepnie znowu zainstalowac Opere?!?Zalozylem, ze to co bylo napisane powyzej to juz rzepaczyk wykonal i dalej jest to samo. No bo jesli nie doinstalowal tych bibliotek, to po prostu porazka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi