Skocz do zawartości

Samoistne Wyłączenie Komputera

Tobiasz Dziubiński

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam bardzo dokuczliwy problem mianowicie, komputer mi sie sam wylancza co okolo 30 minut. Nie raz jak mam wlaczony terminal to na sekune sie pojawia jakis komunikat i sie wylanncza omp. Raz dojzalem ze w tym wlasnie momecie w konsolce wyswietlil sie jakis napis w ktory pisalo co i 600(szecset cos juz nie pamietam poniewaz jestem poczatkujacy) wiem na pewno ze chodzi z tymi numerkami o bitowosc wersji, raz mialem problem z jre i tam sie pytali ilo bitowa mam wersje i jak to sprawdzic i wyszo na to ze mam 32 bitoa wersje (Linux localhost.localdomain 2.6.20-1.2952.fc6 #1 SMP Wed May 16 18:59:18 EDT 2007 i686 i686 i386 GNU/Linux). Chociaz watpie zeby to byl problem bitowosci wersji poniewaz ja z tej samej plyty kozystalem bardzo dlugo okolo roku temu (ak okolo, bo nie chce nikogo oklamac ;) ), i nic sie nie dziala (pisze ze jestem poczatkujacy poniewaz kiedy miaelm wtedy fc6 to nic mi nie wychodzilo i ja usunolem)

(Linux localhost.localdomain 2.6.20-1.2952.fc6 #1 SMP Wed May 16 18:59:18 EDT 2007 i686 i686 i386 GNU/Linux).
Masz wieloprocesorowego kompa? Więcej niż jeden procesor? Te literki SMP (Symmetric Multi-Processors) oznaczają, że jądro jest przygotowane do obsługi wielu procesorów na płycie. Może warto zmienić jądro na zwykłe jeśli masz tylko jeden procesor?

Poszukaj jakichś wpisów w /var/log/messages. Tam powinny być wpisy co się działo w systemie.

A może przypadkiem uruchomiłeś jakieś automatyczne wyłączanie komputera, chociaż szczerze mówiąc nie wiem gdzie tego szukać. Sprawdź wpisy w /etc/crontab. Może są też jakieś zadania ustawione przez at (wpisy/pliki w /var/spool/at/spool).

BTW

[...]wylancza [...] i sie wylanncza[...]
Mnie uczyli, że się wyłącza ;)

Przejzenie /var/log/messages zajelo by mi caly dzien... a w /etc/crontab nic ciekawego nie znalazlem. Ale wiem juz na 100% ze to jest wlasnie wina procka, jest chyba przeciazony bo dzisiaj po poludniu naprawilem problem beagled-helper czy jakos tak, ktory przeciazal moj provesor na ponad 90% I dlatego sie [WYLACZAL[b/] Ale czy da sie cos zrobic zeby on sie od przeciazenia nie wylaczal bo jak np. instaluje obszerna aplikacje przez wine to zajmuje mi sie bardzo duzo procesora. Jakby co to prosze o pomoc.

a ja bym sprawdzil chlodzenie procesora, kup sprezone powietrze i przedmuchaj radiator na procku razem z wiatraczkiem, mozesz ewentualnie podkrecic predkosc wiatraka jesli masz regulowana. Fedora wylaczyla mi kiedys komputer jak procesor sie przegrzal i mial ponad 60 lub 65 stopni, nie pamietam dokladnie.

Jeżeli już mowa o sprzęcie to polecam zainstalowanie lm_sensors plus jakąś graficzną nakładkę np. gkrellm i wtedy będziesz miał pewność co do procesora. Problem też może stwarzać zbyt wysokie/niskie napięcie. Podkręcałeś procesor lub mieszałeś coś z napięciem w biosie?