porterneon Napisano Czerwiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2007 Witam. Mam dwa problemy do rozwiazania. 1) Po kazdym restarcie systemu glosnosc w mikserze ustawia sie na 51%. Co zrobic aby pamietal ostatnio ustawiona glosnsc? 2) Jak przegladam zasoby sieci lokalnej i ktos ma pliki video lub audio to nie moge ich odtworzyc bezposrednio z lokalizacji tylko musze sciagnac najpierw na dysk. Wyskakuje mi: Brak wtyczki wejsciowej obslugujacej polozenie filmu. Jaki nazywa sie brakujaca wtyczka? Nie wiem co doinstalowac. Pozdrawiam FC6 AXP 3200+ GF7600gs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2007 1) alsamixer - ustawiasz poziom głośności, alsactl store - zachowujesz ustawienia. 2) Jakim odtwarzaczem próbujesz uruchomić te pliki. Może spróbuj mplayera? Nie jestem w żadnej sieci, dlatego pewnie nie pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porterneon Napisano Czerwiec 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2007 Sytuacja ma miejsce dla kaffeine i totem-xine. Innego playera nie mam zainstalowanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2007 1) Po kazdym restarcie systemu glosnosc w mikserze ustawia sie na 51%. Co zrobic aby pamietal ostatnio ustawiona glosnsc?Ja zrobiłem tak: w katalogu /sbin jako root utworzyłem skrypt o nazwie volume i treści:#!/bin/bash amixer set 'Master' 100% on amixer set 'Master Mono' 100% on amixer set 'Line' 100% on amixer set 'PCM' 100% on amixer set 'IEC958,0' off amixer set 'IEC958,1' off nadałem mu prawa do wykonywania i na końcu w /etc/rc.local dodałem linijkę z wywołaniem skryptu /sbin/volume Przy każdym odpaleniu systemu dźwięk ustawia się tak jak mu każę. To oczywiście tylko te parametry, na których mi zależało. amixer ma możliwość sterowania znacznie większą ilością parametrów. Programik powinien być w systemie. Jeśli nie, to yum install alsa-utils o ile się nie mylę. 2) Jak przegladam zasoby sieci lokalnej i ktos ma pliki video lub audio to nie moge ich odtworzyc bezposrednio z lokalizacji tylko musze sciagnac najpierw na dysk.Ściągnij wtyczkę do obsługi mplayera (mplayerplug-in). No i mplayera oczywiście przede wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kefear Napisano Czerwiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2007 Alsactl A ustawienia sa chyba zachowane w pliku: /etc/alsa/asound.state Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi