Skocz do zawartości

Rozdzielczość "linuxowa" A "windowsowa"

nowybog

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki mały problem, który jest na każdym Xie mam normalnie ustawioną rodzielczość 1024x768 85MHZ tyle, że to 1024x768 wygląda jak Windowsowe 800x600, ma mniejszy obszar roboczy na całym pulpicie wygląda jak 800x600 a jest 1024x768 jak to zminieć bo to chyba nie chodzi o ustawienia rozmiaru czcionki itp.

Mam nadzieję że mnie rozumiecie... :blink:

Mam nadzieję że mnie rozumiecie... :blink:
Szczerze mówiąc niebardzo :) Zrób zrzut ekranu to na obrazku od razu będzie widać w jakiej jest rozdzielczości - czy to 800x600 czy tylko Ci się wydaje.

Jakbyś miał jakieś wątpliwości to wrzuć obrazek gdzieś na imageshack.us albo coś takiego.

Szczerze powiedziawszy, to nie widzę w tym nic dziwnego, przynajmniej na oko wygląda tak, jakby było jak mówiło Xie. Najprostszą metodą na upewnienie się, czy to prawda, to sprawdzenie na OSD monitora, z tego, co pracowałem, na każdym była możliwość sprawdzenia trybu, w jakim on pracuje.

Mnie chodziło o wrzutkę screenshota na jakiś obcy serwer i przede wszystkim w oryginalnej wielkości a nie pomniejszone do 512x384 :lol: Żeby można było zobaczyć jaka jest rzeczywista rozdzielczość, taka jaką widzi i wyświetla system.

A przy okazji pokaż tu /etc/X11/xorg.conf. Tylko wklejając skorzystaj ze znaczników [codebox].

Tak na wyczucie to wpisanie w Section "Screen" linijki

Modes "1024x768"

powinno załatwić sprawę. Ale to tylko na wyczucie :unsure:

[EDIT]Z drugiej strony jeśli przy pomniejszaniu screenshota korzystałeś z widocznego na obrazku ImageMagic i wybrałeś zmniejszenie o 50% tzn., że masz rozdzielczość 1024x768 czyli taką jaką chcesz mieć. Reszta to kwestia konfiguracji desktopa: dobranie czcionki, odpowiednie zwężenie pasków itp.

Jeśli dobrze widzę to korzystasz z fluxbox a jego konfiguracja nie musi być prosta, ale tu → http://www.fluxbox.org/docbook/pl/fluxbox-docs.html jest dobry opis. Poza tym konfiugracja fluxbox była kilka razy omawiana na forum, więc poszukaj

WalDo: to niekoniecznie wina fluxboxa, ja miałem to pod KDE.
A toz ja nie mówię, że to wina fluksa :) Mówię tylko, że trzeba się trochę napocić, żeby we fluxbox uzyskać to co w KDE czy Gnome a nawet w XFCE jest "pod palcem" - grubość pasków, wielkość i rodzaj czcionek itp.

Chcesz powiedzieć, że są takie gigantyczne pasy, które zajmują w sumie pół ekranu? :lammer: No to faktycznie chyba z xorg.conf trzeba pokombinować.

A ja mysle, ze chodzi o cos innego... ;)

Dookola sa czarne paski - czy to nie oznacza przypadkiem ze po prostu nie cala powierzchnia monitora jest wykorzystana a pomniejszony obraz wyswietlany jest na srodku?

Jesli problem dotyczy laptopa / monitora LCD to ide o zaklad, ze problem lezy w natywnej rozdzielczosci panela - dawno temu bylo to bardzo typowe zachowanie dla np Satellitek Toshiby. Wymus odpowiednia rozdzialke w xorg.conf, ale nie wymuszaj tak wysokiego odswiezania...

Jesli to CRT to sprobuj zrezygnowac z wymuszania czestotliwosci odswiezania - moze uklady monitora nie wyrabiaja przy tej rozdzielczosci @85Hz?

Nie sugeruj sie tym, ze pod Winda to dziala - niestety sterowniki win a sterowniki Linux to dwie zupelnie inne historie ...

Pozdro

BTW - nastepnym razem podawaj troche wiecej szczegolow, a przynajmniej kilka podstawowych - typ komputera ktorego problem dotyczy, typ karty graficznej, uzywany sterownik, monitor...

OSD monitora pokazuje 1024x768 taka jak chce, wykonałem inne screeny poprzez GNOME aby pokazc o co mi chodzi.

To jest 1024 w wykonaniu mojego Linusa widać ze panel który powinien w tej rozdzielczości zajmować jakieś pól ekranu na tym skrenie zajmuje prawie cały ekran czyli tak jak w rozdzielczości 800x600 windowsowej (coś kolory uciekły ale to co):

2000721773671465348_th.jpg

A tak powinny wygldac okna (w moim mniemaniu) bo mniejwiecej tak wyglądają w windowsowej 1024 a tutaj musiałem zwiększyć do 1280 aby uzyskać "efekt" tzn rozmiar paneli itp windowsowego 1024:

2000725566939176939_th.jpg

A o ot mój xorg.conf:

# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings:  version 1.0  (buildmeister@builder3)  Mon Apr 16 20:38:05 PDT 2007

Section "ServerLayout"
   Identifier     "Layout0"
   Screen      0  "Screen0" 0 0
   InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
   InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
   RgbPath         "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
   FontPath        "unix/:7100"
EndSection

Section "Module"
   Load           "dbe"
   Load           "extmod"
   Load           "type1"
   Load           "freetype"
   Load           "glx"
EndSection

Section "ServerFlags"
   Option         "Xinerama" "0"
EndSection

Section "InputDevice"
   # generated from default
   Identifier     "Mouse0"
   Driver         "mouse"
   Option         "Protocol" "auto"
   Option         "Device" "/dev/input/mice"
   Option         "Emulate3Buttons" "no"
   Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
   # generated from default
   Identifier     "Keyboard0"
   Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
   # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
   Identifier     "Monitor0"
   VendorName     "Unknown"
   ModelName      "FUS 17P3"
   HorizSync       30.0 - 96.0
   VertRefresh     50.0 - 160.0
   Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
   Identifier     "Videocard0"
   Driver         "nvidia"
   VendorName     "NVIDIA Corporation"
   BoardName      "GeForce2 MX 100/200"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier     "Screen0"
   Device         "Videocard0"
   Monitor        "Monitor0"
   DefaultDepth    16
   Option         "metamodes" "1024x768_70 +0+0; nvidia-auto-select +0+0; 1024x768 +0+0"
   SubSection     "Display"
       Depth       16
       Modes      "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
   EndSubSection
EndSection

Mam najnowsze stabilne sterowniki NVIDIA,

co ciekawe niezależnie jak zmodyfikuje rozdzielczość poprzez panel NVIDIA czy bezpośrednio modyfikując plik xorg.conf to po restarcie zawsze wracają ustawienia które są ustawione w GNOME: SYSTEM -> PREFERENCJE -> SPRZET -> Rozdzielczość Ekranu jak by linux korzystał tylko z rozdzielczości z panela "Rozdzielczość Ekranu" a nie xorg.conf nie pomogły nawet usuniecie wszystkie backupow xorg.conf czy nadania mu wszystkich możliwych praw... zawsze linux korzysta z "Rozdzielczość Ekranu"

o co chodzi?

Niestety sterowniki masz dobre (cos mi sie pokrecilo, ze jedyna GF2 MX obslugiwana przez stery z linii 96xx to MX400 ale sprawdzilem teraz i jednak MX100/MX200 tez sie lapia)

Niestety wrzutki screenow nie dzialaja wiec dalej nie do konca wiem o ktory panel chodzi... czy tylko u mnie jest problem z ich wyswietleniem?

Pozdro

To jest 1024 w wykonaniu mojego Linusa widać ze panel który powinien w tej rozdzielczości zajmować jakieś pól ekranu na tym skrenie zajmuje prawie cały ekran czyli tak jak w rozdzielczości 800x600 windowsowej (coś kolory uciekły ale to co):

Pierwszy http://aycu09.webshots.com/image/18888/200...71465348_rs.jpg

A tak powinny wygldac okna (w moim mniemaniu) bo mniejwiecej tak wyglądają w windowsowej 1024 a tutaj musiałem zwiększyć do 1280 aby uzyskać "efekt" tzn rozmiar paneli itp windowsowego 1024:

Drugi http://aycu39.webshots.com/image/21358/200...39176939_rs.jpg