Skocz do zawartości

Nieoczekiwany Restart X-ów

Amos

Rekomendowane odpowiedzi

Problem pojawił się jeszcze za czasów FC6 i trwa do teraz. Otóż co jakiś restartują mi się X-y. Zdarza się to losowo, niezależnie od tego, co robię w systemie i jakie programy są uruchomione. Jedyne ślady w logach są takie:

X server for display :0 terminated unexpectedly

Dodam jeszcze, że przez ostatnie dwa dni X-y restartowały się parę minut po uruchomieniu amaroka przy włączonym beryl-managerze i wybranym berylu...

Problem miałem z kartami nvidii, teraz mam ATI ;)
Zgadza się. Nie korzystam ze sterów nvidia, więc moja MX400 jako tako sie sprawuje. Jednak kiedyś testowo włączyłem sobie akcelerację i też miałem dziwne objawy jak właśnie reset X-ów albo zwiecha systemu.

Tylko, że te restarty zaczęły się całkiem niedawno. Jakoś w połowie maja, niedługo przed wydaniem Fedory 7 i mniej więcej w tym czasie, gdy pojawił się ten livna-display-config,czy jak mu tam. A na sterach nVidii z Livny jadę już od FC4...

Działo się tak u mnie od zainstalowania F7, takie same wyniki w logach. Postanowiłem odpalić w tle top z duzym odświeżaniem i zauwazyłem, ze przed restartem proces główny Xów zaczyna strasznie obciążać procesor. Winnym okazał się mplayerplug-in który w mozilli doprowadzał do obciążanieowej tragedii(co ciekawe, tylko 2 F7, bo w FC6 było OK).