Skocz do zawartości

Gnu Gadu - Jak Tego Używać?

simodias

Rekomendowane odpowiedzi

Może problem bzdurny, ale mnie zastanawia. Przejrzałem pobieżnie forum i znalazłem tylko problemy związane z instalacją. Otóż zainstalowałem sobie gnu gadu i dylemat jest taki, że kiedy je włączam (nawet pierwszy raz) nie pokazuje się żaden druid konfiguracji, a od razu tylko puste okienko komunikatora. Dziwne jest też to, że nigdzie nie ma opcji ustalenia własnego numeru gg ani dodania kontaktów! Jedyne co mogę, to dodać nowe numery dla sms. Na chłopski rozum nowe kontakty powinny być w menu, a ja mam tylko: "sms; przeglądarka historii; ignoruj; update; auto-away". Nie wiem, może coś pominąłem. Liczę się z tym, że problem jest dziecinny, ale dziękuję za wszelką okazaną pomoc. Dziękuję i Pozdrawiam - simodias

witam

z tego co pamiętam to gnu gadu działa na zasadzie wtyczek i protokół gadu-gadu jest właśnie taką wtyczką

trzeba wejść do

gnu gadu -> ustawienia -> zarządzanie wtyczkami

i zaznaczyć wtyczkę gadu-gadu

Ja ze swojej strony mogę zaproponować instalacje kadu.

Jest bardziej dopracowane, posiada więcej wtyczek i jest aktywnie rozwijane.

Mi tylko jedno w kadu przeszkadza, to że jest pisane pod QT, a ja jednak wole aplikacje oparte o GTK.

No ale cóż tu poradzić, lepsze to niż nic. Ewentualnie można używać ekg.

• 1 year later...

Odświeżam, bo sam mam taki problem.

Uzyłem :

yum install gg2

Nie piszcie, w temacie Gnu Gadu, że poleczacie Kadu. Spyro masz experta a po łebkach odpisujesz.

Pewnie znasz odpowiedzi, to proszę sie rozpisz.

Niech ktos poda namiary na tą wtyczkę, jak ją wrzucić i skonfigurować. To będzie sensowna odpowiedź.

Jeszcze bym prosił o wtyczke Tlen i j/w o opis krok po kroku.

Niech ktos poda namiary na tą wtyczkę, jak ją wrzucić i skonfigurować. To będzie sensowna odpowiedź.

Jeszcze bym prosił o wtyczke Tlen i j/w o opis krok po kroku.

Strzelam ;)

yum install gg2-gadu-gadu

a w ogóle to pierwsze zobacz jakie pakiety zwraca

yum list gg2\*

Niech ktos poda namiary na tą wtyczkę
A może tak nieco wkładu własnego? Linux to nie Windows, tu trzeba myśleć.

Nie wiesz jaka wtyczka? Na początek zainstaluje sobie yumex - instalowania za pomocą tego narzędzia nie polecam, bo z linii komend yum działa kilka razy szybciej, ale do wyszukiwania pakietów jest bardzo przydatny.

P.S. A do spyro się nie czepiaj. Odgrzebałeś wątek sprzed ponad roku to raz, a dwa: to co spyro napisał było najwyraźniej wystarczające do rozwiązania problemu skoro simodias nie dopytywał się jak zainstalować i skonfigurować wtyczkę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...