Radoslaus Napisano Sierpień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2007 Witam. Podczas uruchamiania systemu wyskakuje mi: uruchamianie: NFS ZAWIÓDŁ Nie wiem w ogóle co to jest i jak to naprawić, bo domyślam się, że powinno to działać. Szukałem w usługach, ale skonczyło się tak, że system nie chciał się uruchomić więc teraz wolę zapytać. Pozdrawiam PS Ładnie proszę moda o usunięcie drugiej wersji tematu Przez mój spowalniający net nacisłem 2 razy ZATWIERDŹ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Sierpień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2007 Jeśli ta usługa nie jest Ci potrzebna, to po prostu ja wyłącz. Zwykle logi usług są zapisywany w pliku /var/log/messages Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslaus Napisano Sierpień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2007 Tylko którą usługę mam wyłączyć? NFS? Ona jest domyślnie wyłączona. KIedy ja właczałem system nie chciał sie uruchomić, tzn zatrzymywał się na etapie jej uruchamiania i stał. Fakt, że wystarczyło nacisnać ENTER i szło dalej, ale zanim na to wpadłem... :lammer: No ale taka sytuacja też nie jest wporządku. Czy może to mieć coś wspólnego z NFSLOCK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Sierpień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2007 Wpisz jako root service nfs stop chkconfig nfs --level 35 off Dzieje siętak dlatego że najprawdopodobniej masz skonfigurowane montowanie jakiegoś udziału który nie jest dostępny (jest to najczęstsza przyczyna w/w problemu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslaus Napisano Sierpień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2007 [root@localhost radek]# service nfs stop bash: service: command not found [root@localhost radek]# chkconfig nfs --level 35 off bash: chkconfig: command not found [root@localhost radek]# O jaki udział może chodzić? Może pomocne bedzie to, że korzystam z laptopa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Sierpień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2007 [root@localhost radek]# service nfs stop bash: service: command not found [root@localhost radek]# chkconfig nfs --level 35 off bash: chkconfig: command not found [root@localhost radek]# O jaki udział może chodzić? Może pomocne bedzie to, że korzystam z laptopa... Na roota przechodź poleceniem su - Ten minus po su jest ważny! I teraz użyj powyższych poleceń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslaus Napisano Sierpień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2007 Hmmm jeszcze się nie spotkałem z użyciem tego minusa. Wynik jest taki: [root@localhost ~]# service nfs stop Wyłączanie NFS mountd: [ZAWIÓDŁ] Wyłączanie demona NFS: [ZAWIÓDŁ] Wyłączanie udziałów NFS: [ZAWIÓDŁ] Wyłączanie usług NFS: [ZAWIÓDŁ] [root@localhost ~]# chkconfig nfs --level 35 off [root@localhost ~]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Sierpień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2007 Użyj jako root polecenia ntsysv, aby wyłączyć uruchamianie tych usług podczas startu systemu operacyjnego. Będzie spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Sierpień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2007 Sądzę że ta linijka wystarczy: chkconfig nfs --level 35 off Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslaus Napisano Sierpień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2007 Sądzę że ta linijka wystarczy: chkconfig nfs --level 35 off No niestety nic to nie zmieniło. Dalej pojawia się NFS stadt ZAWIÓDŁ Usługa NFS jest i była cały czas wyłączona. Toretycznie jej włączenie powinno rozwiązać problem, ale jak już pisałem wtedy się uruchamianie systemu zacina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2007 A pokaz tak na wszelki wypadek fstab cat /etc/fstab Moze tak jak sugerowal Seb00l masz tam jakis niepotrzebny wpis... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2007 Musisz wyłączyć dwa serwisy: nfs i nfslock. Ja to robię przez chkconfig nfs off chkconfig nfslock off Powyższe polecenia wyłączają te serwisy na wszystkich poziomach uruchamiania. Oczywiście działasz jako root. Polecam: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-services-f7.html [Edit] To, że przy próbie wyłączenia niewłączonych wcześniej serwisów pokazuje się [ZAWIÓDŁ], to raczej poprawnie, no nie? A jak nie pomoże to "na chama" możesz wyedytować /etc/init.d/nfs i /etc/init.d/nfslock i wpisać zaraz za #!/bin/bash linię o treści exit 0. Niezbyt eleganckie, ale musi zadziałać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslaus Napisano Sierpień 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2007 Dzięki. Pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi