marcincompl Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Po zainstalowaniu Fedora 7 nie widzę kursora myszki. W czasie instalacji kursor normalnie się wyświetla, natomiast po zalogowaniu do systemu nie widać go. W ustawieniach ekranu wyświetla mi że mam taką zainstalowaną grafikę -( nv-nVidia Riva TNT, Ce Force, and Quadro cards) Mam w komputerze płytę zintegrowaną z grafiką - (grafika - NVIDIA CineFX 3.0 Graphics Engine) (płyta Gigabyte GA-M55plus-S3G nVidia GeForce 6100 ) Czy to może być problem sterowników? Czy trzeba wgrać inne sterowniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Szukarka na forum. Było o tym dokładnie już kilka razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcincompl Napisano Sierpień 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Problem rozwiązałem wchodząc do /etc/X11/xorg.conf i w sekcji Device dopisałem Option "SWcursor" "true" - czyli wymuszenie kursora systemowego a nie sprzętowego. Pomogło Nie rozwiązałem jeszcze problemu rozdzielczości mam tylko do wyboru 800x600 przydałoby mi się trochę wieksza. Jak to rozwiązać??? Chyba bez wgrania sterowników sie nie obejdzie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 zrób kopię zapasową xorg.confa i dopisz do niego coś w rodzaju: Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" EndSubSection EndSection oczywiście popraw wymiary na takie jakie tobie odpowiadają; potem restart Xsów i śmiga; sprawdź też czy nie masz już w tym pliku sekcji "Screen", bo może być tylko jedna; jeśli masz to wystarczy ją odrobinkę poprawić zwróć też uwagę czy system prawidłowo wykrył model monitora, bo jeśli nie to trzeba będzie skonfigurować również odświeżanie po instalacji sterowników nvidii sytuacja wygląda trochę inaczej, bo może mieszać taki kreatorek do ustawiania Xsów (konkretnie sprawdza przy starcie systemu czy xorg.conf jest w porządku i ewentualnie go poprawia), ale tę funkcjonalność można w nim łatwo wyłączyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcincompl Napisano Sierpień 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 To jest mój cały plik xorg.conf - dopisałem tylko linijkę w Section "Screen" taką linijkę Modes "1280x1024" ale dalej mam taką samą rozdzielczość 800x600 ??? # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nv" Option "SWcursor" "true" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" EndSubSection EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 [...]ale dalej mam taką samą rozdzielczość 800x600 ???[...] SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" EndSubSection Spróbuj dodać analogiczne wpisy w sekcji Screen dla "Depth 16" oraz 15, 8, 4 i 1. Może pomimo domyślnej głębi kolorów 24-bitowej monitor/system pracuje np. w 16-bitowej. [EDIT]Albo w 24-bitowej głebi kolorów monitor lub karta nie sa w stanie pociągnąć więcej niż 800x600. Zejście do 16-bit powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcincompl Napisano Sierpień 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2007 Spróbuj dodać analogiczne wpisy w sekcji Screen dla "Depth 16" oraz 15, 8, 4 i 1. Może pomimo domyślnej głębi kolorów 24-bitowej monitor/system pracuje np. w 16-bitowej. Próbowałem ale niestety ten sam efekt...... ciągle 800x600 chyba bez wgrania sterowników sie nie obejdzie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2007 Nie zwrociles uwagi na to co napisal Ci SeeM: "zwróć też uwagę czy system prawidłowo wykrył model monitora"... W xorg.conf nie masz sekcji Monitor... wybierz odpowiedni monitor w konfiguracji systemu a inne tryby stana sie dostepne. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcincompl Napisano Wrzesień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2007 W xorg.conf nie masz sekcji Monitor... wybierz odpowiedni monitor w konfiguracji systemu a inne tryby stana sie dostepne. Wstawiłem w sekcji "Monitor" po restarcie system nie chciał mi wskoczyć.... musiałem wrócić do poprzednich ustawień aby uruchomić system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi