Skocz do zawartości

Problem Z Espeak

matlas

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z syntezatorem mowy espeak.

Po odpaleniu np.

espeak  "This is a test"

Nie słychać żadnego dzwięku. Karta dzwiękowa to zintegrowana na NForce 2. Nie wiem czy to wina programu czy może ustawien karty dzwiekowej (niby dzwieki mam, wszystko dziala cacy ... ale jak daje /usr/bin/system-config-soundcard i puszczam testowy dzwiek to nic nie slychac)

Wyzej wymieniony program potrzebuje do slownika StarDict , poniewaz lektor z tego slownika korzysta z tego syntezatora.

A wszystko jest na maksa podkręcone? Jakby tak moim starym i wypróbowanym skryptem?

amixer set 'Master' 100% on
amixer set 'Line' 100% on
amixer set 'PCM' 100% on
amixer set 'IEC958,0' off
amixer set 'IEC958,1' off

Zastrzegam, że karte mam baaaardzo starą (zwykłe stereo nie żadne 2+1, 5+1 czy inne takie), więc niekoniecznie musi się to sprawdzić :rolleyes:

dalem twoe ustawienia i nadal mam grobowa cisze przy espeak i tych ustawieniach karty co pisalem, moja karta to zwykle stereo

oto plyta glowna jaka mam: http://www2.abit.com.tw/page/pl/motherboar...fMTYPE=Socket+A

sam nie wiem juz jak ten dzwiek ustawic:/

Nie wiem czy to wina programu czy może ustawien karty dzwiekowej
Raczej to drugie, bo u mnie espeak działa poprawnie.

(niby dzwieki mam, wszystko dziala cacy ... ale jak daje /usr/bin/system-config-soundcard i puszczam testowy dzwiek to nic nie slychac)
Próbowałeś odpalać na sterowniku dźwięku OSS. A może brakuje jakiś modułów... poszukaj na necie co dokładnie ładują ludzie mający taką samą kartę muzyczną. Ewentualnie zrób taką próbę, espeak "This is a test" -w test.wav i odpal plik test.wav na jakimś xmms, mplayerze lub podobym.

Podepnę się.

Panowie zainstalowałem sobie espeak, żeby zobaczyć jak to cudo działa.

Wykonałem sobie taki test jak matlas i za pierwszym razem było słychać głos.

Niestety później już nie.

Wywaliłem espeak, ale dźwięku 5.1 nadal nie mam.

Patrzyłem w alsamixer, ale wszystkie kanały są podgłoszone.

Dodany mam również plik .asoundrc, no ale dźwięk mam tylko w dwóch frontowych głośnikach.

Pomocy !!

-------------------------------------------

OK sprawa załatwiona.

Sorki za niepotrzebny alarm.

Wystarczyło zrestartować kompa.

plik sie utworzył z dzialajacym glosem, wiec jaka to mzoe byc przyczyna?
Stawiałbym na kartę muzyczną a dokładniej to sterownik do niej. Zarzuć jeszcze lspci | grep 'Audio', może znajdzie się ktoś z identyczną kartą i będzie w stanie Ci pomóc. Zobacz jeszcze czy zainstalowany jest pakiet portaudio (chociaż powinien on być instalowany jako zależność do espeaka). Można jeszcze kompilować program ze źródeł, ale jak sam napisałeś w system-config-soundcard nie masz dźwięku testowego to ewidentnie jest coś w systemie a nie w programie i kompilacja doprowadzi raczej do identycznych rezultatów.

[root@host-192 ~]#  lspci | grep 'Audio'
00:06.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation nForce2 AC97 Audio Controler (MCP) (rev a1)
01:06.0 Multimedia video controller: Conexant CX23880/1/2/3 PCI Video and Audio Decoder (rev 05)

[root@host-192 ~]# lsmod | grep audio
snd_usb_audio          79553  0 
snd_usb_lib            19777  1 snd_usb_audio
snd_hwdep              13125  1 snd_usb_audio
snd_pcm                74949  6 snd_usb_audio,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd                    53317  20 snd_usb_audio,snd_rawmidi,snd_hwdep,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_seq_oss,snd_
eq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer

a OSS nie da sie ustawić bo wywala:

audiotestsrc wave=sine freq=512 ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=chat: Resource busy or not available.

a portaudio mam, ale z tego co pisze na glownej stronie strony domowej:

PortAudio is a free, cross platform, open-source, audio I/O library. It lets you write simple audio programs in 'C' that will compile and run on many platforms including Windows, Macintosh (8,9,X), Unix (OSS), SGI, and BeOS. PortAudio is intended to promote the exchange of audio synthesis software between developers on different platforms.

to dziala ono na OSS, ktore mi cos nie dziala

• 1 month later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...