Skocz do zawartości

Kilka Pytań

Renegade

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak masz na stałe wszystko, to Avahi chyba niepotrzebne jest. Wygląda na to, że to takie plug&play, czyli przydatne jak się jakieś kable/wifi włącza i wyłącza w sieci lokalnej

http://avahi.org/

http://www.mjmwired.net/resources/mjm-services-f7.html

2. W /opt są programy z poza instalacji yumem/rpm/żródłowych. To takie z trzeciej ręki programy jak Java, NetBeans, Adobe Reader itp, nie wywalaj jeśli używasz tych programów ;)

Czemu masz tam OpenOffica? jakoś brzydko go instalowałeś?

900MB to jakiś apsurd, może masz OpenOffica ze wszystkimi możliwymi wersjami językowymi bo tak szacunkowo wychodzi ;)

Mam tam open office bo wolałem openoffice z ux.pl niż z repo :), a 900 MB zajmują wszystkie tam katalogi razem a nie samo openoffice.

A w których katalogach mam szukać śmieci, których Fedora nie potrzebuje, a niepotrzebnie zajmują miejsca ? jakieś TEMPy, Cache, stare pakiety, itp... ?

1. Czy potrzebna mi usługa Avahi skoro nie mam WiFi ?
http://www.mjmwired.net/resources/mjm-services-f7.html

2. do czego jest katalog /opt ???
Część opcjonalnego oprogramowania korzysta z tego katalogu

i czy mogę wykasować znajdujące się w nim katalogi, z tego to widzę są tam 2 katalogi z open office, jakiś katalog z Javy i parę innych, zajmuje to już z 900 MB.
Odinstaluj OpenOffice, Jave i "parę innych" i samo się oczyści ;)

CO MOŻEMY WYRZUUUUUUCIĆ?? BO NAM DOMKI POZAPYCHAŁOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!
Zamiast histerycznie pokrzykiwać i płakać, to może wykorzystać ten czas na przeszukanie forum? Linki do MJM Wired i tego jakie serwisy można wyłączyć pojawiały się wielokrotnie - zazwyczaj w tuż po edycji nowej wersji.

eh WalDo sam podałem nawet linka do MJM Wired trochę wyżej, a chodziło mi nie o serwisy tylko o dysk, jak i koledze Renegade. Nauczono nas, że Windows kolekcjonuje nikomu nie przydatne pliki, które można wyrzucić i zaoszczędzić miejsce na dysku. Czy Linux też ma takie bezużyteczne kolekcje?

ps. przepraszam za wcześniejszą, niejasną wypowiedź ;)

Czy Linux też ma takie bezużyteczne kolekcje?
Jeśli ma, to raczej w "domkach" użytkowników (ukryte pliki i katalogi, te z kropką na początku nazwy) a nie w katalogach systemowych. Może dałoby się trochę wyrzucić z /tmp, ale tam sie zaraz znowu nazbiera. Można poczyścić /var/log ze starych messages*, ale to zysk niewielki. Warto zajrzeć do /var/cache/yum/ i dalej w podkatalogach szukać packages, ale na to pomaga yum clean packages, jeśli nie masz ustawionego automatycznego czyszczenia cache'a po poprawnym zakończeniu aktualizacji/instalacji.

Jeśli sam kompilujesz jakieś paczki, to wiadomo - po kompilacji zrobić .rpm a katalog usunąć i *.tar.gz przy okazji.

eh WalDo sam podałem nawet linka do MJM Wired trochę wyżej
Ja dzisiaj biję rekordy nieuważnego czytania :rolleyes:

Mam tam open office bo wolałem openoffice z ux.pl niż z repo :), a 900 MB zajmują wszystkie tam katalogi razem a nie samo openoffice.

A w których katalogach mam szukać śmieci, których Fedora nie potrzebuje, a niepotrzebnie zajmują miejsca ? jakieś TEMPy, Cache, stare pakiety, itp... ?

pliki tymczasowe w większości produkuje zwykły użytkownik, więc mogą być wszędzie gdzie tylko ma prawo zapisu; jest to katalog domowy oraz /tmp; niewiele programów produkuje dużo śmieci - najwięcej to chyba przeglądarki internetowe, ale zawsze da się ustawić określony limit (np. Firefox domyślnie ma 50 megabajtów), dalej programy do edycji dźwięku typu Audacity, ale potrzebują miejsca tylko w czasie działania programu

programy poza kontrolą ZU (apt, yum, sendmail, cups) posiadają zazwyczaj takie miejsce w katalogu /var/cache, ale nie radzę usuwać tam niczego w ciemno, tylko korzystać z mechanizmów "odśmiecających" tych programów