sajmon_ss Napisano Październik 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2007 witam mam fedore 7 i dwie przeglądarki internetowe firefoxa i opere i problem jest taki zainstalowałem java wszystkie dołączenia porobiłem w altermative też wszystko po ustawiałem i w firefoxie niby wszystko ok java się uruchamia ale w jednym przypadku nie działa tzn : nie wiem czy ktoś posiada konto on-line w banku śląskim ja takie posiadam oparte jest o java i wszystko chodzi ok dopóki nie trzeba na końcu potwierdzić transakcje hasłem u mnie to okienko w ogóle się nie pojawia Sad a tak wszystko ok z opera jest mniej problemu Smile bo w ogóle nie widzi javy sprawdzałem w folderze opery w plugins są wszystkie dowiązania ale java nie działa w operze w ustawieniach java ustawiona jest na nie aktywną jak zaznaczę to po restarcie opery znowu jest odhaczona (_acha_ → aha) ORT wersje firefoxa mam 32 bit fedora 64 bit a opere i 386 pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Październik 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2007 dobra sciezke w operze podales? i sprawdz SELinuxa bo on mi blokowal Jave w Operze (mialem tak jak ty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2007 nie wiem czy ktoś posiada konto on-line w banku śląskimPoszukaj na forum. Ktoś pisał jak to zrobić. z opera jest mniej problemu Smile bo w ogóle nie widzi javy sprawdzałem w folderze opery w plugins są wszystkie dowiązaniaPreferencje -> Zawartość -> Włącz obsługę Javy, obok klawisz "Opcje Javy" -> podajesz ścieżkę gdzie masz zainstalowaną Javę (u mnie np. /opt/jre1.6/lib/i386). I dalej: Preferencje -> Zawartość -> Włącz obsługę wtyczek, obok klawisz "Opcje wtyczek" -> Na samym dole poniżej listy wtyczek klawisz "Zmień ścieżkę dostępu do wtyczek" -> "Dodaj" podajesz ścieżkę np. do plugins firefox, np. u mnie to jest m.in. /usr/lib/mozilla/plugins Restart Opery i powinno działać. Ew. można wyedytować bezpośrednio plik $HOME/.opera/pluginpath.ini. W moim jest taka zawartość: Opera Preferences version 2.0; Do not edit this file while Opera is running; This file is stored in UTF-8 encoding [Paths] /usr/lib/flash-plugin=1 /usr/lib/opera/plugins=1 /usr/lib/mozilla/plugins=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sajmon_ss Napisano Październik 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2007 hmm nie jestem z byt obeznany w (_linuxie_ ? Linuksie) ORT i nie wiem gdzie to zrobić w selinux a to co pisał kolega WalDo to nie stety nie o to chodzi bo mam dodana ta ścieżkę od firefoxa od początku i nic tylko ze jest sciezka do mazzila/plugins ale w nazwie pokazuje tylko flashplayer a java nie i ten flash player działał od razu a java nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2007 Chodzi o konto w ING? Jeżeli tak to ING BankOnLine nie wymaga javy. Też mam konto w ING używam opery i ff (bez javy) i wszystko śmiga. Gdzie wycztałeś, że do poprawnego działania niezbędna jest java? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sajmon_ss Napisano Październik 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2007 Hmmm chyba sa 2 ing banki sląskie uzywam tego konta 4 lata i bez javy nie mam możliwości zrobic przelweu możesz jedynie sprawdzic stan konta i historie transakcji jeżeli chodzi o przelewy to musisz mieć zainstalowane java jre moze masz zainstalowana a nie wiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2007 tylko ze jest sciezka do mazzila/plugins ale w nazwie pokazuje tylko flashplayer a java nie i ten flash player działał od razu a java nie Słusznie, ale pisałem również o Javie Tzn. jak w Operze wskazać ścieżkę do Javy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2007 uzywam tego konta 4 lata i bez javy nie mam możliwości zrobic przelweuA ja nadal będę się upierał przy swoim . Ogólnie to w systemie javę mam zainstalowaną (nawet jdk), ale nie mam włączonego plugina dla ff i opery, czyli strony wymagające javy nie wyświetlają się (np. czaty). Podobnie nie konfigurawałem javy dla programów trzecich (alternatives). Właśnie przed chwilą zrobiłem przelew, wyskoczyło okienko z potwierdzeniem przelewu i to wybrałem. Chociaż na stronie ing znajduje się informacja : Dla prawidłowego funkcjonowania aplikacji ING BankOnLine konieczne jest posiadanie zainstalowanej w systemie operacyjnym komputera wirtualnej maszyny java firmy Microsoft lub SUN. Btw. teraz zauważyłem, że masz fedorę 64bit, imo nie był to najtrafniejszy wybór . Instaowałeś javę "na wyczucie" czy może korzystałeś poradnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2007 A ja nadal będę się upierał przy swoim Ja piszę tylko ogólnie o odpaleniu obsługi Javy pod Operą. Co do banku to nie wiem, bo nie mam tam konta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sajmon_ss Napisano Październik 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2007 instalowałem java z poradnika i wszystko było ok musisz miec ciekawy system ze ci odpala aplety javy bez javy z zainteresowania i w celach zarobkowych jestem programista javy i nie powiesz mi ze aplet do uruchomienia przelewów uruchomi sie bez wirtualnej maszyny javy bo jest to nie mozliwe. piszę dosć duzo programów w oparciu o jezyk java i wiem ze do odpalenia jakiego kolwiek programu jest potrzebne jre więc sprawdz dobrze konfiguracje komputera Jednak nie o to chodzi chodzi mi o opere i ona mi nie widzi javy czy ktos jest w stanie mi pomóc ? WalDo napisał o sposobie ale nie napisał dokładnie jak to uzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2007 Nie twierdzę, że nie mam javy. Jak już napisałem wcześniej mam javę jdk, także piszę na razie proste (uczę się od niedawna) programy. Nie mam tylko skonfigurowanej javy pod przeglądarki i pod programy trzecie korzystające z wirtualnej maszyny. IMO na stronie ing zostały zastosowane skrypty w napisane języku JavaScript, a nie aplety zapisane w Javie. Z JavaScriptem radzi sobie java, którą dostajemy wraz z fedorą i nie ma potrzeby instalowania dodatkowo javy suna. To są tylko moje domysły... Skoro już tak się uparłeś na instalację javy od suna to w tym linku http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f7.html#java jest bardzo dokładny opis. Wciąż mi się wydaje wina głównie leży po stronie 64bitowej wersji fedory. Co do opery to WalDo opisał konfigurację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sajmon_ss Napisano Październik 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2007 WalDo opisał dokładnie masz racje opisał to tak jak inni w necie tylko że u mnie to nie działa opisał coś ze miał podobny przypadek i jakis program mu blokował jave w operze ale ja nie potrafie obsłużyć tego programuy bo za bardzo nie znam (_linuxa_ ? Linuksa) ORT a co do opisu ze ing on-line jest napisany w javascripcie ha ha ha ha ha ha dobrze ze firma która to zrobiła tego nie widzi otóż ing bank jest oparty o Struts to jest framework javy java script nie ma z tym nic spólnego przy kończeniu transakcji nawet pisze applet javy więc jest ono oparte tylko na javie jest rzeczą nie możliwa żeby zrobić przelew w ing bez zainstalowanej jre, chyba że są dwa konta ing banku sląskiego jeden na javie a drugi na javascript :) :) ale jak napisałem wcześniej nie o to mi chodzi chodzi mi oto żeby java mi działała w operze a tak nie jest pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2007 ale jak napisałem wcześniej nie o to mi chodzi chodzi mi oto żeby java mi działała w operze a tak nie jest A pokaż jeszcze jak wygląda konfiguracja Javy w Operze u Ciebie? W pasku adresu "about:config" i rozwiń menu Java. Zakładam, że "enabled" jest zahaczone. U mnie dalej są wartości JVM Vendor Id 0 Opera ClassPath /usr/share/opera/java/opera.jar:/usr/share/opera/java/lc.jar Revert Initial Applet Focus "zahaczony" Security Policy /usr/share/opera/java/opera.policy Sprawdź może jeszcze raz czy masz wszystkie ścieżki oraz linki symboliczne utworzone zgodnie z opisem z "Poradnika". Głownie chodzi mi o to czy masz dowiązanie /usr/lib/mozilla/plugins/libjavaplugin_oji.so wskazujące na plik /opt/jre1.6/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so. No i czy ten plik w /opt/jre1.6.... na pewno istnieje. Najlepiej wklej tutaj co wychodzi z ls -l /usr/lib/mozilla/plugins/libjavaplugin_oji.so ls -l /opt/jre1.6/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/sbin/alternatives --config java I jeszcze pytanie czy Java nie działa tylko w banku czy również na innych stronach? Czy widzisz np. mapę po wejściu na adres http://map24.interia.pl ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Październik 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2007 wylacz SELinuxa, w konsoli daj: /usr/bin/system-config-securitylevel , zaklada SELinux wylaczony, potem w operze ustaw ta sciezke w Narzędzia –> Preferencje –> Zaawansowane –> Zawartość (u mnie przy javie rozpakowanej do /opt/java sciezka wyglada tak: /opt/jre1.6/lib/i386/ i wszystko ladnie smiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sajmon_ss Napisano Październik 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2007 Moj path to opt/jre1.6.0_03/plugin/i386/ns7/ w mozili działa wyswietla mi wszystko te stronę z mapą też tylko w banku nie dziala a w operze nie działa próbowałem do każdego katalogu w jre ale też nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi